Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Historiska orglar - Orgelrestaureraren

3.11.2015 | Kristina Klingenberg

I samband med att orgelbyggare Olev Kents kom för att hämta de sista lådorna med orgelpipor satt vi en kväll och delade varandras levnadsöden; min man och jag och nya bekantskapen - orgelbyggaren Olev Kents.

Vi har alla tre under året som gått förlorat en förälder. Olev Kents mamma dog som 95-årig i vintras. Hans mamma var från samma by som Normann-släkten och kände bra till Gustav Normann som byggde orgeln till Karleby kyrka 1879 - den som Kents nu skall restaurera.
- Men det är många saker som man ännu tänker att man skulle ha kunnat fråga, säjer Olev Kents, och vi känner igen oss i resonemanget och behovet av att ställa frågor till någon som inte mera finns bland oss.

Själv växte Olev Kents upp under den svåra sovjettiden och kom av en händelse att intressera sig för orgeln. Som barn spelade han violin och efter gymnasiet studerade han sång och tog diplom i sång samt jobbade länge som chef i ett s.k. kulturhus. Varje kommun hade ett kulturhus där körsången, teaterkonsten och musicerandet frodades.​ 

Den första kontakten med orgelinstrumentet var lite speciell. Han hade en god vän som han ofta var tillsammans med under skoltiden. En kväll inför påsken var vännen väldigt bekymrad och dessutom hade han hög feber och var sjuk. Vännen anförtrodde Olev att han i hemlighet hade spelat orgel för kantorn i hembyn Tapa i ett halvt års tid. Han berättade också att han tyckte att orgeln lät så dålig så han plockade lös alla pipor för att putsa upp orgeln och försöka få den att låta lite bättre. Nu låg han sjuk hemma och hade inte möjlighet att plocka tillbaka piporna. Skulle Olev kunna hjälpa honom?

Det blev en spännande kväll för Olev att smyga in i kyrkan och försöka återplacera piporna i rätt ordning.
- Jag minns att jag försökte hålla belysningen nere på golvet så att ingen skulle se mig. Men jag blev helt fascinerad av instrumentet och när jag sedan funderade på vad jag skulle arbeta med så drog min vän mig mer och mer in i orgelkonstruktionernas värld. Och så småningom bildade jag en egen firma.
- Den firman finns i min hemort Tapa i Estland.
Restaureringsarbetet sker i samarbete med finländska orgelbyggaren Martti Porthan, som Kents samarbetade med långt innan Estland blev självständigt.

Vi får oss många spännande berättelser till livs under kvällen. Bland annat om när han byggde orglar i Ukraina och skulle köra dit och vägarna saknade skyltningar.

Ei kommentteja "Historiska orglar - Orgelrestaureraren"

Kommentoi "Historiska orglar - Orgelrestaureraren"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset