Vapaaehtoisena - Leporannan puutarhaunelma

28.10.2015 | Leena Jämsä

Normaalisti ihminen tutkii kodin paikat päivittäin kuin kotikissa. Hän järjestelee, siivoilee tai vain kuljeskelee sisällä ja kartanolla, "rantteella", niin kuin meillä päin sanottiin. Useimmille se on luontaista niin kauan kuin pääsee liikkumaan. Kunpa vanhusten palveluasumisessakin voisi olla monia kodin toimia, joihin asukas saisi osallistua autettuna voimiensa mukaan.

Viriketoiminnalla ja ulkoilulla pitää olla paikka ja aika arkirutiineissa. Vapaaehtoiset voivat olla näissä asioissa palvelukeskusten asukkaille ja henkilökunnalle isona apuna. On hyvä, että nyt on järjestetty kursseja, jotka rohkaisevat mukaan uusia ulkoiluttajia. Luonnon ja ympäristön kokeminen hoitaa ja virkistää ihmistä monien aistien kautta. Kenenkään ei pitäisi olla sidottu sisätiloihin ympäri vuoden.

Vuoden verran olemme olleet Kälviällä aktiivisia palvelukeskus Leporannan pihan kunnostamisessa. Asukkailta ja henkilökunnalta kyseltiin toiveita. Koko pihasuunnitelma päivitettiin. Kaupungin puutarhasuunnittelijan, vanhusten toimintaterapeutin, talon henkilökunnan, ystäväpalvelun, diakoniavapaaehtoisten ja omaisten yhteistyöllä on toteutettukin jo yhtä ja toista parannusta. Keväällä kylvettiin kasvulaatikot joka solun pihamaalle, puunsuojattiin patio sekä kuisti ja puutarhakalusteita.

Mittavin hanke oli puuladon rakentaminen. Dementiapuolen pihanurmikolle nousi talkoovoimin suloinen, pyöröhirsinen, pärekattoinen lato, johon johtaa tukeva kaiteellinen luiska. Toiveena on, että monet asukkaat avustajineen pääsevät nauttimaan tervan ja puun tuoksusta. Ladossa voi istua hetken yhdessä ja jutella muistoista, joita paikan tunnelma herättää. Puulato otettiin käyttöön sadonkorjuu- ja puutarhajuhlassa syyskuun auringon lämmittäessä juhlijoita. Hoitajat olivat innostaneet ja hoivanneet mukaan lähes kaikki talon asukkaat. Mukana oli talkoolaisia, vanhusten päivätoiminnan väkeä ja muitakin. Laulettiin yhdessä, kuultiin hanurimusiikkia, karaokea ja seurakunnan tervehdys sekä selostusta puuladon rakennusvaiheista. Rahat ladon kehikkoon ja muihin materiaaleihin saatiin myös vapaaehtoisten kautta: suurin osa Pernun rahastosta, lisäksi diakoniarahastosta, kaksilla arpajaisilla sekä Eläkeliiton ja Kansallisten senioreiden lahjoituksina. Materiaaleja lahjoittivat H. Jylhä sekä kehikon rakentaja R. Honkala.
Leporannan puutarha alkaa käydä talviunille. Vapaaehtoisilla riittää nyt muita töitä, mutta kaipaamme jo kevättä ja uusien suunnitelmien toteuttamista.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Leporannan puutarhaunelma"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Leporannan puutarhaunelma"