Historiska orglar - Tre organister

25.8.2015 | Kristina Klingenberg

I sommar har jag upplevt långt fler organister än de tre jag nämner i denna blogg. Vi kantorer är ganska flitiga vid våra orglar, och i Karleby är vi lite extra flitiga på grund av vårt stora projekt med restaureringen av en Normann-orgel från 1879.

Det fattas nämligen en del av restaureringskostnaderna, och därför ordnade vi både lunchkonsertserie i stadskyrkan och några extra konserter. I början av september blir det både Våra förfäders orgel-kväll  3.9 och Orgelsafari 6.9 (se programmet nedan). Från tidigare har vi Christians Bachkonsertserie som jag återkommer till i denna blogg.

I lunchkonsertserien överraskade Juhana Kalliokoski med gediget program och sin chosefria inställning; han kom till orgelläktaren i T-skjorta och jeansm vilket inte är någon ovanlig klädsel sommartid men han kom strumpfota och spelade också i strumpfötterna. Det fungerade riktigt bra.
Som amatörorganist spelade han Louis Vierne och Gabriel Pierne samt verk av Widor, Bach och Dubois väldigt proffsigt! Juhana använder själv om sig ordet amatör - ordet har alldeles i onödan en negativ klang trots att det härstammar från amor - kärlek. Det hörs i Juhanas spel att han älskar det han gör - orgeln, musiken, registreringarna och han förmedlar det med sådan värme som strömmar rakt in i själen. Skickligt!

Som bonuskonsert mellan de olika konsertserierna fick vi möjligheten att lyssna till Markus Wargh i somras i stadskyrkan. Man blir alldeles "shack matt" eftersom det är fråga om sådan energi både visuellt och audivisuellt. Det är sällan orgelkonserter är så genomgripande upplevelser; det går inte att sitta oberörd. Musiken är också väldigt välvald: Bach, Vierne och Alain och en egen improvisation.
Han spelar hela konsertprogrammet utantill och vågar kasta sig in i musiken likt en forsfarare. Han kan inte mera räknas till de unga organisterna, och det är frapperande att energinivån är så hög! Jag är säker på att han om han får leva ännu ger konserter som hundraåring!

Om Christian Ahlskog skulle ha en heja-grupp så skulle jag definitivt ansluta mig till den. Mångsidigare och kunnigare organist får man söka efter. Därför har det varit en jättestor förmån att han ville spela hela Bachserien i Gamlakarleby stadskyrka även om han redan i början av de sammanlagt 18 konserterna kom att byta tjänst och inte mera jobbar i Karleby svenska församling.
Inte bara Bachkonsertserien utan också andra konsertserier och enskilda konserter gör Christian på en sådan nivå att musiken lever, andas och berör djupt. Som åhörare får du bara tacksamt och tryggt ta emot och fascineras. Och låta dig överraskas. Gedignare organist får man leta efter!
De två sista Bachkonserterna, nr 18 och 19, spelar han 27 september och 18 oktober kl 18 i stadskyrkan.

Vill du träffa olika organister, kyrkor och orglar så finns det tiotals att välja på under en enda dag: Orgelsafaridagen söndagen den 6 september. Sök en ort som intresserar dig - ta bilen full med passagerare. Luta er tillbaka i kyrkbänken och låt er beröras och fascineras! Orgelsafari

Ei kommentteja "Historiska orglar - Tre organister"

Kommentoi "Historiska orglar - Tre organister"