Historialliset urut - Normann-urkuprojekti etenee

24.8.2015 | Ritva Göös

Kokkolan seurakuntayhtymän historialliset Normann-urut saataneen ennen pitkää soimaan. Hankkeen urakkasopimus on nyt allekirjoitettu, ja urkujen osat ovat pääosin matkanneet Urkurakentamo Martti Porthanin urkutehtaan suojiin. Urkujen restauroimisen tulevat tekemään yhteistyössä virolainen urkujen rakentaja Olev Kents ja Urkurakentamo Martti Porthan Tervakoskelta. Tavoitteena on, että urut olisivat valmiit maaliskuussa 2017. Urkujen sijoituspaikaksi tulee Marian siunauskappeli, jossa urut palvelevat sitten kaikkia kaupunkilaisia.

Normann-urkujen urakkasopimusten allekirjoitus

Urkujen urakkasopimusten allekirjoitustilaisuudessa olivat paikalla hallintojohtaja Helinä Marjamaa (vas.), kanttori Kristina Klingenberg Kokkolan ruotsalaisesta seurakunnasta, urakan valvoja, diplomiurkuri Christian Ahlskog, Olev Kents, Martti Porthan ja kanttori Ritva Göös. Kuva: Eveliina Palola

Kesästä 2013 asti aktiivisesti vireillä ollut hanke on nyt hyvässä vaiheessa; vastuu on siirtynyt laajemmalle ja osaaviin käsiin. Parilla viimeisellä tutustumismatkalla vastaaviin soittimiin Viroon olemme tulleet yhä vakuuttuneemmiksi siitä, että tässä ollaan varsin harvinaisen soittimen ja aarteen äärellä. Vanhojen urkujen sointimaailmassa on sama tilanne kuin muidenkin arvosoittimien kohdalla: vanhat mestarit ovat osanneet työnsä, ja sointi on korvia hivelevän kaunis ja läpikuultava.

On kerrottu, että Normann-urkuja viisikymmentäluvun lopulla Kaarlelan kirkosta pois purettaessa asialle on ollut sekä vastustusta että kannatusta;. Uudet muotivirtaukset tulivat urkuihinkin ,ja haluttiin modernimmat ja suuremmat urut. Ei ole vaikea kuvitella sitä haikeuden ja harmistuksen tunnetta, kun vanha, kauniisti soiva soitin on jouduttu purkamaan pois. Kanttori Hemming Carlsson arvosti hyvin tuntemaansa soitinsa ja pakkasi urut varastoon siinä toivossa, että ne sieltä joskus pääsisivät takaisin päivänvaloon.

Kanttorit ovat yrittäneet järjestellä urkuhankkeen puuttuvaa rahoitusta, mutta muusikon taidoilla tämä työ on käynyt vähän nihkeästi. Onpa aiheesta vähän humorisestikin lohkaistu, että uruista voisi ostaa itselleen muutaman nimikkopillin tai jopa kokonaisen äänikerran, joilla iäisyysmatkaa sitten saatellaan. On hienoa, että muistohetkien musiikki voidaan tulevaisuudessa hoitaa kauniisti soivalla soittimella.

Kokkolan ensimmäiset urut olivat kaupungin porvareiden hankkimat; he tuumivat, että kirkkoon pitää saada urut. Hienot urut saivatkin hankittua jo vuonna 1695. Monien, muun muassa Isonvihan vaiheiden ja useiden korjausten jälkeen urut ovat yhä soittokunnossa Munsalan kirkossa.
Kokkola on ollut urkukaupunki jo tuolloin, ja Normann-projektin myötä tulee sitä olemaan yhä enemmän.

Kokkolalaiset voivat olla ylpeitä uruistaan, mutta nyt tarvittaisiin vielä hiukan yhteishenkeä, jotta urkujen puuttuva rahoitus saataisiin järjestymään ja kanttorit pääsisivät jatkamaan muita töitään. Puuttuva summa on noin 40.000 euroa.
Muutamat yritykset ovat saaneet pyyntöjä tulla mukaan tukemaan hanketta. Pienelläkin summalla voi tulla mukaan vaikka pyytämättä ja jatkaa näin vuosisataista perinnettä.

Ei kommentteja "Historialliset urut - Normann-urkuprojekti etenee"

Kommentoi "Historialliset urut - Normann-urkuprojekti etenee"