Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Viestinnän vinkkeli - Kirkkopäivillä, 250.000 muun kanssa

11.6.2015 | Aune-Inkeri Björkström

Terveisiä Saksan evankelisilta kirkkopäiviltä Stuttgartista! Viisipäiväiset Kirkkopäivät olivat ensikertalaiselle elämys. Keskiviikko ja sunnuntai tosin olivat matkapäiviä, mutta torstaista lauantaihin palloilin paikan päällä.


Me kirkon viestijät kokoonnumme vuosittain kirkon viestintäpäiville. Tänä vuonna ne oli järjestetty Kirkkopäivien alle Kouvolaan toukokuussa. Tämän vakioreissun vaihdoin siis Saksan kirkkopäiviin, ihan vaihtelun vuoksi. Lensin edullisilla lennoilla ja asuin kotimajoituksessa viehättävän eläkeläisrouvan luona. Niinpä kulutkin olivat suunnilleen samaa luokkaa kuin ne olisivat olleet kotimaan viestintäpäivillä hotellimajoituksessa.

Joskus kannattaa ylittää rajoja. Se palkitsee ja virkistää.Porsche-areena

Saksan kirkkopäivien mittasuhteet ovat massiiviset. "Ohjelmavihko" käsitti vaatimattomat 620 sivua, joten oli mistä valita. Räätälöin oman kirkkopäiväohjelmani spontaanisti, olosuhteisiin ja kulloiseenkin sijaintiini sopivasti. Osa päivästä hupeni bussi- ja junamatkoihin majoituksesta juhlapaikalle, siirtymiseen tapahtumapaikalta toiselle, orientoitumiseen ja tunnelmien aistimiseen, vesipisteen, ruokapaikan ja vessan etsimiseen... Hiki siinä tuli, sillä ulkolämpötila oli noina päivinä 26-30 astetta.  

Ohjelmaa täydensivät monipuoliset materiaali- ja järjestöesittelyt Mahdollisuuksien torilla sekä kirjamyynti. Helle siirtyi myös massiivisiin halleihin, joten tunnelma oli lämmin ja tiivis.
Vapaaehtoistyö

Näyttelyssä esillä oli muun muassa vapaaehtoistyö. Vapaaehtoista kutsutaan saksaksi nimellä 'ehrenamtlich'. Kyse on siis kunniavirasta! Löytyisipä suomeksikin jokin arvonantoa välittävä nimitys vapaaehtoinen-sanan tilalle.

Kirkkopäivilläkin tarvittiin melkoinen joukko vapaaehtoisia, jotta kaikki pyöri jouhevasti. Olihan meitä 130.000 osanottajapassin lunastanutta ja melkein yhtä monta muuta vierasta. Kuulemani mukaan hommaa pyöritti noin 5000 järjestäjän ja talkoolaisen joukko. Hyvin kaikki toimikin, kiitos saksalaisen täsmällisyyden ja järjestelmällisyyden. Juhlapaikalla oppaina oli partiolaisia univormuissaan ja muita nuoria. Kun majoituspaikat olivat ripoteltuina laajalle alueelle lähiseudulla, esimerkiksi koululle yhteismajoittuville paikallisen seurakunnan vapaaehtoistiimi hoiti aamupalan. Kotimajoituspaikkoja oli etsitty alkuvuodesta lehti-ilmoituksilla, ja palkkioksi vaivastaan ja vieraanvaraisuudestaan kotimajoituksen tarjoajat saivat päivälippuja Kirkkopäiville.

Ainoa havaitsemani häiriö oli metro- ja junaliikenteen puuroutuminen perjantai-iltana, mutta ihmekö tuo siinä ihmispaljoudessa.Esteetön tila

Esteettömyys oli huomioitu juhlapaikalla hyvin. Kun poikkesin liikuntarajoitteisten kokoustilassa, meneillään oli saksalaisen papin esitelmä haastattelututkimuksesta, jolla kartoitettiin vammaisten kokemaa seksuaalista väkivaltaa.

Erityisryhmät huomioitiin myös tarjoamalla raamattuopetuksia selkokielellä. Juhlakansan joukossa oli ilahduttavan paljon lapsiperheitä ja nuoria, joille oli tarjolla myös omaa ohjelmaa.

Ulkomaisten kirkkopäivävieraiden kohtauspaikka oli kansainvälinen keskus. Sen yhdelle seinälle sai kirjoittaa Isä meidän -rukouksen aaneloselle äidinkielellään, ja siinä oli jos jonkinlaista aakkostoa ja käsialaa. Hartaushetkessä yhdyimme tuohon Jeesuksen opettamaan rukoukseen kukin kielellämme.  

Saksalaiset ovat mutkattomia ja rupeavat juttelemaan bussipysäkillä tai lähijunassa. Kaikkien tiedossa oleva suurtapahtuma yhdisti ja herätti uteliaisuutta. KIrkkopäivävieraat tunnisti kaulassa riippuvasta juhlapassista, monet myös päähän tai kaulaan kiedotusta juhlien punaisesta huivista. Juttu luisti myös kahviloissa, osin svaabenin (Schwaben) murteella, jonka ymmärtäminen on ensikertalaiselle haasteellista.

Liittokansleri Angela Merkel Kirkkopäivillä

Kirkkopäivät ovat aikamoinen mediatapahtuma, sillä paikalla on myös valtakunnan poliittinen kärki ja käsiteltävien aiheiden skaala on varsin laaja. Liittokansleri Angela Merkel - itäsaksalaisen papin tytär muuten - piti loistavan puheen digitalisaation vaikutuksista yhteiskunnassa (kuva: Kirchentag/Vankann). Pidetty 'Mutti' sai lämpimän, lähes kuninkaallisen vastaanoton. Meitä oli salissa noin 9000 ihmistä... Näin vain yhden mielenosoituskyltin pääsisäänkäynnin edessä, mutta ei Merkel sitä edes nähnyt, kun hänet tuotiin paikalle toista reittiä.

Myös liittopresidentti Joachim Gauck - pappi muuten - oli mukana kirkkopäivien ohjelmassa. Nobelin rauhanpalkinnon 2014 yhdessä pakistanilaisen Malala Yousafzain kanssa saanut intialainen Kailash Satyarthi kertoi innostavasti menestyksekkäästä taistelustaan lapsityövoiman käyttöä vastaan. Pääesitelmien jälkeen oli vielä paneelikeskustelu, jolle oli varattu reilusti aikaa.

Lauantaiaamun pääesitelmän piti YK:n edellinen pääsihteeri Kofi Annan, mutta sali täyttyi niin hyvissä ajoin, etten mahtunut sisään, vaikka yritin vedota tulleeni kaukaa Pohjolasta asti Annania kuuntelemaan.

Banneri Stuttgartin keskustassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen sijaan lähdin juhlapaikalta Neckarjoen puistosta metrolla Stuttgartin keskustaan, ja sielläkin Kirkkopäivät näkyivät katukuvassa. Oli konsertteja, yhteislaulutilaisuuksia, saksalaisten rakastamaa torvisoittoa, julisteita, banderolleja... Myös Kirkkopäivien, kirkkojen yhteiskunnallisen aseman ja kristillisen uskon vastustajat olivat pystyttäneet ständinsä kävelykadulle.
Diakonian mielenosoitus
Osuin paikalle juuri, kun menossa oli diakoniatyön hyvänmielenosoitus. Se oli vaikuttava - ja marssijoiden jono todella pitkä! Siinä oli diakonian työntekijöitä ja vapaaehtoisia, kehitysvammaisia, ruoka-avun tarjoajia, velkaneuvojia...

Saksan evankelinen kirkko, Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), on 20 itsenäisen maakirkon yhteenliittymä, johon kuuluu luterilaisia, reformoituja ja yhdistyneitä kirkkoja. Niiden jäsenmäärä on yhteensä noin 23 miljoonaa eli 29 % maan väestöstä. Jäsenmäärä on kuitenkin pahasti laskusuunnassa. Kirkkoon mahtuu laaja kirjo konservatiivisia ja liberaaleja teologisia näkemyksiä ja liikkeitä.

Saksan katolinen kirkko on jonkin verran evankelista suurempi, ja se on vahvoilla varsinkin maan eteläosassa. Esimerkiksi Wernaun 12.000 asukkaan pikkukaupunki, jossa majailin Kirkkopäivien aikana, on emäntäni mukaan katolinen saareke evankelisen alueen keskellä ja sen kahdeksasta päiväkodista seitsemän on katolisen kirkon ylläpitämiä. Suomalaisesta voi tuntua yllättävältä, että joissakin Saksan kaupungeissa evankelinen ja katolinen kirkko käyttävät samaa kirkkorakennusta.

Kirkkopäivillä eri kirkkokunnat olivat esillä, mutta siellä oli myös uskontorajat ylittäviä tilaisuuksia, joissa kristityt, juutalaiset ja muslimit rukoilivat yhdessä. Uskontojen dialogi on Saksassa paljon arkipäiväisempää kuin meillä.

Olin bongannut juhlaoppaasta tutun nimen ja lähdin kuuntelemaan englantilaisen professori Richard Harveyn luentoa messiaanisesta juutalaisuudesta. Hän kertoi myös Saksasta jo ennen sotia Englantiin muuttaneen sukunsa tarinan ja oman todistuksensa siitä miten hän löysi Jeesuksen Messiaana. Jeesukseen uskovat juutalaiset ovat "kahden tulen välissä"; heitä vieroksuvat juutalaisten lisäksi monet kristityt. Luentoa seuranneessa debatissa Harvey sai vastaansa juutalaisen seurakunnan edustajan ja evankelisen kirkon piispan, tohtorismiehiä kaikki kolme. Kärjekkäimmät kommentit esitti juutalaisen seurakunnan edustaja, joka kritisoi ankarasti sitä että Saksan evankelisessa kirkossa  edelleen toimii juutalaislähetystä tekevä järjestö.

Saksan kirkkopäivien teema "Damit wir klug werden" (jotta viisastuisimme) on lainattu Psalmista 90:12, joka kuuluu suomeksi "...että saisimme viisaan sydämen". En tiedä, viisastuinko Kirkkopäivillä, mutta kiitollinen mieli niistä jäi.
Luther-matkan mainos

Seuraavia Kirkkopäiviä vietetään 28.-28.5.2017 Berliinissä ja Wittenbergissä Luther-juhlavuoden merkeissä.

Lue lisää Saksan evankelisista kirkkopäivistä saksaksi tai englanniksi täältä

 

 

2 kommenttia "Viestinnän vinkkeli - Kirkkopäivillä, 250.000 muun kanssa"

Viljo Kalola 11.9.2015 9.48

Hei. Saanko luvan käyttää tätä blogia yhtenä tietolähteenä, kun kerron eläkepapeille menneistä kirkkopäivistä 1980-90 luvuilla Duesseldorfissa, Leizigissa, Berliinissä, Munchnissä etc. Teksti tuntui niin kotoiselta ja tutulta, kun ajattelen omia Klirkkopäiväkokemuksiamme.
,Terveisin
Ristiinan eläkerahasto Viljo

Aune-Inkeri Björkström 11.9.2015 9.53

Kiitos kommentista! Ilman muuta saatte käyttää blogia, mukavaa jos siitä on hyötyä. Teillä onkin runsaasti kerrottavaa noin monilta kirkkopäiviltä. Terveiset sinne eläkepapappien kokoukseen täältä aurinkoiselta länsirannikolta!

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Kirkkopäivillä, 250.000 muun kanssa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset