Vapaaehtoisena - Kukapa pyytäisi?

26.5.2015 | Aki Mäki-Leppilampi

"Kun kukaan ei ole pyytänyt", oli yllättävän monen kyselyyn osallistuneen vastaus, kun kysyttiin miksi juuri hän ei toimi vapaaehtoistyössä. Itse asiassa reilusti yli puolet vastaajista kertoi syyksi sen, että kukaan ei ole pyytänyt mukaan ja osoittanut paikkaa vapaaehtoistyössä.

Missä mättää, kun vapaaehtoisia etsivien työntekijöiden tarpeet ja toisaalta taas vapaaehtoiseksi ryhtymistä pohtivien tarpeet eivät kohtaa?

Tämä kyselyssä annettu vastaus ei ole jättänyt minua rauhaan, kahdestakin syystä. Ensiksikin ajattelen meitä seurakuntien työntekijöitä, joilla on tarjota vapaaehtoistyötä lähes tulkoon rajattomasti. Eikö ole suorastaan pieni ihme, että ne seurakuntalaiset, jotka toimivat tällä hetkellä vapaaehtoistyössä, ovat löytäneet tiensä sinne? Seurakunnassa ei liene sellaista työmuotoa, jonka piirissä ei voisi toimia vapaaehtoisena. Ajatellaanpa vaikka lähetys-, diakonia-, musiikki-, rippikoulu- tai pyhäkoulutyötä.
Miten radikaalisti mainittujen työmuotojen toiminta muuttuisi, jos kaikki (tarkoitan todellakin KAIKKI) vapaaehtoiset sanoisivat yhtäkkiä, että työ ei kuulu heille, koska viranhaltijalle maksetaan siitä palkka - siispä hänen kuuluu tehdä työ?
Vastaus on hyvin yksinkertainen ja lyhyt: lopputuloksena olisi katastrofi.
Kristillinen kirkko ja sen jokainen toimiva solu, seurakunta, on saanut alusta asti dynaamisen yhteisön muodon, ja vuosituhansien aikana se on rakentanut kulloisellekin ajalle, kussakin yhteiskunnassa sopivat toimintamallit.

Kielitoimisto määrittelee dynaamisuuden muun muassa sanoilla voimakas, energinen, aktiivinen, elävä, liikkuva. Juuri seurakunnan dynaamisuus on se ominaisuus, joka antaa kotiseurakuntaansa kokoontuville erilaisille seurakuntalaisille mahdollisuuden toimia yhteisten asioiden hyväksi omien lahjojensa ja voimiensa rajoissa.

Seurakunnan työntekijöiden avoin suhtautuminen vapaaehtoistyöhön ja luonteva yhteydenotto vapaaehtoiseksi pyydettävään luovat hyvän ja kestävän pohjan, jonka päälle voi alkaa rakentaa yhteistyötä. Mutta ketä pyytää vapaaehtoiseksi, ja missä se voi tapahtua?
Itse olen kokenut luontevaksi tarttua hihasta tuttua tai puolituttua sekä seurakunnan tilaisuuden päätyttyä että marketin ulko-ovella kohdatessamme. Kohtelias kysymys "Oletko ajatellut sitä, että alkaisit toimia vapaaehtoisena?" jättää seurakuntalaiselle oven sepposen selälleen. Hän on vapaa vastaamaan elämäntilanteensa edellyttämällä tavalla syyllisyyttä tuntematta.

Toiseksi ajattelen vapaaehtoistoimintaa kaipaavaa seurakuntalaista itseään. Mitä hän voisi tehdä tilanteen parantamiseksi? Halua vapaaehtoistyöhön kyllä on, mutta kun seurakunnan työntekijät eivät huomaa pyytää mukaan. Internetin ja mukana kulkevan, vastaajalla varustetun, puhelimen aikakaudella kukaan tuskin vakavissaan väittää, että yhteydenotto seurakunnan työntekijään ei onnistuisi. Työntekijänä olen huomannut, että kun pyytää tuttavaa vapaaehtoistoimintaan, hän voikin esittää esteeksi sellaisen syyn, joka ei ole ollenkaan tullut mieleen.

Asia voi olla myös toisinpäin. Työntekijä voi miettiä useita vaihtoehtoja, ketä kysyä mukaan, ja hän saattaa tehdä virhearvioinnin todetessaan, että joku mieleen noussut henkilö ei varmaankaan halua vapaaehtoiseksi lasten pariin, koska hän toimii jo työkseen lasten kanssa. Arvio voi olla aivan väärä, ja niin yksi potentiaalinen vapaaehtoinen jää kutsumatta mukaan!

Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että seurakuntalaiset ovat itse yhteydessä työntekijään, ja kysyvät mahdollisuutta toimia vapaaehtoisena.

Saattaa olla niin, että joku seurakuntalainen haluaisi toimia vapaaehtoisena, hänellä olisi aikaa ja voimavaroja siihen, mutta kynnys ottaa yhteyttä seurakunnan työntekijään on liian korkea. "Olisikohan minusta kuitenkaan vapaaehtoiseksi" -kysymys saattaa nousta jonkun mieleen. Olenko tarpeeksi hyvä? Onko minulla mitään sellaista lahjaa, jota vapaaehtoisena toimiminen edellyttää? Kysymyksiä kysymysten perään.

Unohda moiset kysymykset. Nyt seurakunnan vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet rohkeasti mukaan ja ilmoittautumaan työntekijöille vaikkapa internetin kautta. Juuri sinua tarvitaan! Juuri sinua odotetaan mukaan! Tervetuloa!

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Kukapa pyytäisi?"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Kukapa pyytäisi?"