Viestinnän vinkkeli - Ohjaajan opissa

21.5.2015 | Aune-Inkeri Björkström

Oletko nähnyt Miekkailijan? Sen Klaus Härön uusimman elokuvan. Kävin katsomassa sen. Harmi kyllä elokuva pyöri Kokkolassa vain muutaman viikon.

Pakko tunnustaa: itkin. Elokuva - sen tarina, henkilöt, kuvakulmat, lavastus - välitti elävästi jotain Viron neuvostoaikaisesta ilmapiiristä. Kokemus oli vähän samanlainen kuin vierailulla Tallinnan Viru-hotellin KGB-museossa.
Tiesin heti elokuvan päätyttyä, että haluan nähdä sen uudelleen.

Miekkailija kuvaa 1950-luvun tapahtumia Haapsalussa, Viron länsirannikolla. Päähenkilö on liikunnanopettaja Endel Nelis (Märt Avandi), joka perustaa miekkailukerhon oppilailleen. Hänestä tulee eräänlainen isähahmo lapsille, joista monet ovat maan istorian traagisten käänteiden takia isättömiä. Anna Heinämaan käsikirjoittama tarina perustuu todellisuuteen, joskin sitä on dramatisoitu.

Olen lukenut Miekkalijasta arvosteluja ja lukenut ja katsonut Klaus Härön haastatteluja elokuvan tiimolta. Kyrkpressenin haastattelussa Härö kertoo, että vaikka elokuvan filmaamiseen tuli ennalta arvaamatonta dramatiikkaa, kun Ukrainan-kriisi kärjistyi samoihin aikoihin.

Toukokuussa Härö vieraili Kirkon mediasäätiön valtuuskunnan kokouksessa kertomassa elokuvistaan, joita mediasäätiökin on osaltaan tukenut. Saimme olla hetkisen ohjaajan opissa.
Klaus Härö

Kirkon mediasäätiö on 24 evankelis-luterilaisen seurakunnan ja seurakunta-yhtymän sekä kirkko-hallituksen perustama säätiö. Myös Kokkolan seurakuntayhtymä oli mukana perustamassa säätiötä vuonna 2005. Sen tarkoituksena on "Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa". Mediasäätiön tukea ovat saaneet elokuvien lisäksi ainakin videot, pelit ja verkkosivut. Tunnetuin sen tukema elokuva lienee Postia pappi Jaakobille, joka sekin on Klaus Härön ohjaama.

Klaus Härö vangitsi kuulijansa vauhdikkaalla esityksellään. Elokuvan tekeminen on tiimityötä. On käsikirjoittaja, tuottaja, maskeeraja, lavastaja, leikkaaja...
- Ohjaaja on joukkueen johtaja, motivoija. Usein ohjaaja saa kunnian, vaikka tekijöitä on toista sataa, Härö sanoi.
Eräs elokuvan katsonut kokousedustaja halusi tietää, miten Härö ohjasi lapsia, kun lopputulos oli niin loistava.
Härö kertoi, ettei Taideteollisen korkeakoulun ohjaajaopinnoissa juurikaan opetettu ihmisten ohjaamista. Siksi hän antaa aikuisnäyttelijälle vapaat kädet. Lapsinäyttelijöiden ohjaamista Härö - itse viiden lapsen isä - on oppinut yrittämisen ja erehdyksenkin kautta. Nyt hän tietää, ettei ohjaajan kannata olla lasten kaveri; elokuvan tekeminen vaatii kurinalaisuutta, ja kaveruus sopii huonosti yhteen ohjaajan pomon ja käskyttäjän roolin kanssa. Lasten tulee kuitenkin tuntea olonsa turvalliseksi kuvaustilanteissa, ja sitä varten tiimissä on omat henkilöt.
Lapsinäyttelijät valikoituvat pitkien koekuvausten kautta, sillä näytteleminen vaatii suurta eläytymiskykyä. Miekkailijaa varten virolainen roolittaja kiersi vuoden verran virolaisia kouluja etsimässä sopivia lapsia. - Ja todella upeat roolisuoritukset nuo lapset tekevätkin!

Ennen kuin elokuva on edessämme elokuvateatterin isolla screenillä, takana on vähintään parivuotinen prosessi ja työrupeama. Ensin ohjaaja lähestyy ideansa kanssa tuottajaa, joka kantaa taloudellisen riskin. Sitten aletaan etsiä hankkeelle rahoitusta. Tyypillisiä rahoittajia ovat Elokuvasäätiö ja mahdollisesti jokin televisiokanava. Tässä vaiheessa myös Kirkon mediasäätiö astuu kuvaan mukaan, jos sieltä heltiää avustusta. Vaikka mediasäätiön tuet eivät ole euromääräisesti suuren suuria, ne ovat usein juuri se ratkaiseva lisä rahoitukseen, jotta projekti toteutuu. Elokuvien teko ei ole ihan halpaa puuhaa.
- Elokuvaväki on tiedostanut Kirkon mediasäätiön merkityksen, Härö summasi.

Elokuva ei ole elämässä välttämätön asia, kuten vaikkapa lääkäripalvelut, Härö vertasi. Siksi elokuvassa pitää olla sellainen perusviesti ja sisältö, että sen äärelle kannattaa pysähtyä.

Miekkailijassa se on. Mene ja katso itse. Ja jaa kernaasti myös elokuvan herättämiä ajatuksiasi kommenttina.

Miekkailijan traileriin pääset tästä.

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Ohjaajan opissa"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Ohjaajan opissa"