Vapaaehtoisena - Katulähetyksessä

14.4.2015 | Anne Laine

Kokkolan seurakuntayhtymän alueella on jo viiden vuoden ajan tehty päihde-, kriminaali- ja katulähetystyötä suurella sydämellä. Päihdeongelmat ovat moninaistuneet ja vankilakierteeseen voidaan joutua yhä aiemmin. Yksinäisyys on lisääntynyt ja syrjäytyminen voi tapahtua milloin vaan, jos elämä jostain syystä järkkyy eikä tukea ole tarjolla.

Kaikenlainen stereotypia-ajattelu päihde-/kriminaalikierteeseen joutuneen ihmisen persoonasta on voitu heittää romukoppaan jo kauan sitten. Jumalan silmissä me kaikki olemme arvokkaita ja tärkeitä. Me emme voi ansaita arvoamme, vaan se on meille lahjaksi annettu ja on ehdoton. Meidän jokaisen tulee jakaa omastamme, sitä hyvää mitä meillä on heille joilla sitä (hyvää) ole juuri sillä hetkellä samalla tavalla kuin minulla.

Työala tarjoaa leirien, vertaistukiryhmien ja muiden tilaisuuksien kautta paikkoja kohtaamiselle ja hyväksytyksi tulemiselle kaikille ja kaikenlaisille ihmisille. Tilaisuuksien kynnykset on hakattu pois, ja jokainen saa tulla mukaan juuri sellaisena kuin on, juuri sellaisessa mielentilassa ja fyysisessä voinnissa kuin kulloisella hetkellä sattuu olemaan. Hyväksytyksi, huomatuksi ja rakastetuksi tuleminen ovat sellaisia voimavaroja, joiden avulla jaksaa paremmin myös vaikeuksien keskellä.
Ennaltaehkäisevää työtä, ehkäisevää työtä ja korjaavaa työtä tehdään käsi kädessä, jokainen ihminen kokonaisuutena huomioiden. Katulähetys ei tyydy vain istumaan ja odottamaan, vaan haluaa tulla kohtaamaan ihmisiä sinne missä he ovat.

Vaikka työtä ohjaa ja vastuun toiminnasta kantaa palkattu työntekijä, ehdoton voimavara toiminnan monipuoliselle toteuttamiselle ovat vapaaehtoiset! Jokaiselle vapaaehtoiselle löytyy oma paikka kokonaisuudessa, ja jokainen saa toteuttaa omia vahvuuksiaan.
Jollekin kahvin keittäminen, ruuan tarjoilu ja ehtoisena emäntänä/isäntänä toimiminen on lähellä sydäntä. Toisella taas on kohtaamisen ja/tai puhumisen lahja, kolmannella laulamisen/soittamisen lahja. Vertaisena toimiminen, rinnalla kulkeminen ja omien selviytymistarinoiden jakaminen antaa toivoa ja uskoa selviytymiseen (ja sellaista kokemusta ei minulla työntekijänä ole antaa).

Jore kertoo kutsumuksestaan tehdä vapaaehtoistyötä näin:
"Kun itse on päässyt Kristuksen pelastavan voiman avulla irti viinasta, ymmärtää että elämän muuttumisen mahdollisuus on avoinna kaikille halukkaille ilman syyllisyyttä. Entinen elämä voi muuttua, eikä entisiä muistella. Elämä saa uuden alun. 'Työnantaja' on vaihtunut parempaan. Tästä muutoksen mahdollisuudesta haluan kertoa sitä kysyvälle, ja katulähetysvapaaehtoisena toimiminen on paikka kertomiselle. Lisäksi olen saanut uuden 'Työnantajan' hommissa UUSIA työkavereita, ystäviä, joihin voi luottaa tiukassa paikassa. Elämääni on tullut uusia, terveitä ulottuvuuksia esim. harrastusten ja kulttuuririentojen parissa."

Marja puolestaan toteaa, että pitää työtä erittäin tärkeänä ja että on paljon ihmisiä, jotka voivat kohdata Jumalan rakkauden tämän työn kautta. Itse hän on saanut kasvaa, olla mukana sellaisessa mistä pitää ja tutustua uusiin siskoihin ja veljiin Herrassa.

Tämän Vapaaehtoistyö-linkin kautta myös sinä voit tulla mukaan tekemään tärkeää ja antoisaa työtä kanssamme ja täydentää omalta osaltasi meidän ah, niin värikästä joukkoamme.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Katulähetyksessä"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Katulähetyksessä"