Vapaaehtoisena - Vapaaehtoistyön arkea ja juhlaa

14.4.2015 | Markus Virkkala

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 100 vuotta jääkäreiden lähdöstä Saksaan saamaan sotilaskoulutusta. He edustivat eri yhteiskuntaluokkia ja koulutustaustoja kansasta. Yhtä monta kuin oli lähtijöitä, oli vakaumusta, innostusta, haluja ja toiveita. Tärkeimpänä asiana oli Suomen vapauttaminen, yhteiskuntajärjestelmän ja uskonnon turvaaminen. Usko parempaan tulevaisuuteen, veljeyteen ja yhteiseen tehtävään innoitti heitä.

He olivat oman aikansa yksittäisiä vapaaehtoisia, yhdessä vahva joukko suorittamaan tärkeää tehtävää. Se ei ollut aina hohdokasta tai helppoa, mutta tuloksena oli parannuksia yhteiskuntaan ja yksilön mahdollisuuksiin. Periaatteena oli antaa omasta toisille saaden jotain takaisin itselle.

Onneksi vapaaehtoisuutta ei nykyään enää tarvitse lähteä toteuttamaan noin vakavasti ja uhrimielellä. Perusta lähtee siitä, minkälaiseen maahan auttamisen siemen on laitettu itämään, miten kasvua ruokitaan ja valmista tuotosta hyödynnetään.
Ajatus lähtee lapsuudenkodista, kun vanhemmat, isovanhemmat ja suku näyttävät esimerkkiä. Sieltä omaksutaan tavat toimia yksilönä yhteisössä yhteisissä asioissa. Yksilö kehittyy yhteisön paineessa hioutuen toimijaksi, mikä on omien halujen ja yhteisön toiveiden summa. Halun auttamisen voi kanavoida monilla tavoilla.

Mietin omaa vapaaehtoisuutta ja vapaaehtoisesti tekemääni työtä. Olen ollut yhteisöllinen toimija koko ikäni, ja sen opin olen saanut kotikasvatuksessa. Kotona on aina toimittu yhteisön eteen yksilön tullessa mukana.
Isäni toimiessa Kaustisen kansanmusiikkijuhlien pääsihteerinä koko perhe oli tekemässä juhlia isän apuna uhraten omaa aikaa ja vaivaa juhlan onnistumiseen. Olimme perheenä ja minä myöhemmin työntekijänä tärkeä osa suurempaa kokonaisuutta. Tuohon aikaan mahtui erilaisia tapahtumia ja sattumuksia. Muistelen aikaa ilolla ja hyvänä elämänkokemuksena. Tämä opetti tekemään työtä yhteisölle yhteisten asioiden eteen.

Vapaaehtoistyö on siitä kumma laji, että sitä voidaan tehdä erilaisilla painotuksilla ja arvotuksilla. Tämä pätee missä tahansa vapaahetoistyössä. Monesti huomaa tekevänsä töitä niin sydämestään, ettei huomaa itseänsä juuri ollenkaan. Sitä saattaa uhrata itsensä, jaksamisen ja ajan huomaamattaan. Pahimmassa tapauksessa lähipiiri tai kroppa ilmoittaa, että nyt olisi aika lopettaa tai ainakin vähentää. Joskus työtä tekee enemmän tai vähemmän velvollisuudesta, yksin ja pitkin hampain. Tällöin vapaaehtoisuus tuntuu työltä, mistä voisi saada jopa palkkaa. Silloin tulee miettiä: onko tämä minua varten?

Vapaaehtoistyö on yhtä lailla kiinni vetäjistä, kiinnostuksesta ja innostuksesta, minkä takia työtä tehdään. Yhdessä tehdessä työ antaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, kokemuksia ja ystävyyttä. Usein se on pientä puurtamista, mutta kun tietää mitä se antaa niin sitä jaksaa tehdä. Onnistuessaan vapaaehtoistyö antaa hyvää oloa ja tyydytystä mikä auttaa jatkamaan.

Kiinnostukseni kirkkoon ja sen toimintaan on ollut eri aikoina erilaista. Aikaisemmin kirkossa tehtävistä töistä ei huomannut muita kuin papin, kanttorin ja suntion pestit. Kypsyin kirkon toimintaan hiljalleen ja viimein uskaltauduin mukaan.
Seurakuntavaaleissa ensimmäisellä kerralla kirjoitin nimen ehdokaspaperiin ilmottautumisajan viimeisen puolentunnin aikana ja nyt ensimmäisenä. Iselleni tärkeitä ovat musiikki, viestintä ja itsenäisyyspäivän kunniavartio.

Vapaaehtoistyön arki ja juhla on pientä puurtamista, arjen kohtaamisia ja näkymätöntä työtä. Silloin huomaa onnistuneensa, kun asiat rullaavat ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Palautetta tulee asioiden toimimattomuudesta tai sen puutteesta.
Tärkeää on toimia mukana siinä tehtävässä, minkä sydän sanoo oikeaksi ja hyväksi hoitaa. Se tekee mielen iloiseksi.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Vapaaehtoistyön arkea ja juhlaa"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Vapaaehtoistyön arkea ja juhlaa"