Vapaaehtoisena - Olisiko minusta tasaajaksi?

2.3.2015 | Sisko Sundbäck

Muistan lapsuudestani 1960-luvulta lähetystyöntekijän vierailut kotikyläni kansakoulussa. Saimme tutustua mustavalkoisten diakuvien kautta lähinnä Afrikassa tehtävään lähetystyöhön. Enpä olisi tuolloin aavistanut, että vielä joskus toimin seurakunnan lähetyssihteerin tehtävissä. Olen muun muassa mukana organisoimassa paikallista lähetystyön Tasauskeräystä.

Seurakuntamme on ollut mukana parisen viikkoa Suurella sydämellä -vapaaehtoistyöhankkeessa. Sivustolla etsitään muun muassa vapaaehtoisia lipaskerääjiä kokkolalaisiin marketteihin perjantaina 20. maaliskuuta.

Tasauksen historiasta ja luonteesta

Tasauskeräys on Suomen Lähetysseuran (SLS) organisoima jokavuotinen tapahtuma. Sen kautta SLS haluaa lisätä tasajakoa maailmassa. Vuodesta 1993 lähtien on seurakunnissa järjestetty kevät- ja syyspäivän tasausten aikaan erilaisia Tasaus-tapahtumia ja kerätty varoja SLS:n Tasauspäivä-kohteisiin. Keräyksessä on sittemmin siirrytty yhteen, läpi vuoden jatkuvaan keräykseen. Keräystuotoilla on tuettu muun muassa terveydenhuoltoa, koulutusta ja köyhiä perheitä Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Tällä kertaa on kyseessä kaksivuotinen projekti. Vuosina 2014-2015 Tasauksen tuotolla edistetään vammaisten ihmisten ihmisoikeuksien toteutumista kehitysmaissa. Syrjäytyminen, väkivalta, hyväksikäyttö, heitteillejättö ja laitostuminen ovat yleisiä ongelmia. Suuri osa vammaisista ei pääse koskaan kouluun eikä saa tarvitsemaansa hoitoa.

Kuntoutuskoti perustetaan Afrikkaan

Serkkuni Toini Hihnala toimi lähetystyöntekijänä Afrikan Botswanassa 1960-luvulta aina vuoteen 1993 saakka. Sain viime jouluna lahjaksi Toinin silloisesta työkaveristaan kirjoittaman kirjan Helmi - näkyjen tiellä Afrikassa. Kirjassa Toini kertoo, miten kirjan päähenkilö Helmi Makkonen oli uranuurtaja kuntoutuskodin perustamisessa:

"Tehdessään työtä vammaisten parissa Helmille kävi päivä päivältä yhä selvemmäksi kuntoutuskeskuksen tarve. Hän ei jättänyt asiaa vain haaveeksi, vaan ryhtyi toteuttamaan näkyään."

Vihreää valoa alkoi jo vähän näkyä, mutta ponnisteluja oli silti vielä tehtävä.

"Löytyi rahoittajia, löytyi tontti, löytyi rakentajia ja löytyi kaikkea, mitä tarvittiin. Oli tehtävä työtä, niin kuin mikään rukous ei auttaisi ja rukoiltava, niin kuin mikään työnteko ei auttaisi. Uurastus palkittiin ja rukouksiin vastattiin."

Niinpä Botswanaan perustettiin Thuson kuntoutuskoti, jonka maan silloinen presidentti Quett Masire vihki käyttöön 19.11.1988. Helmi Makkonen kertoo kirjassa:

"Botswanalaiset eivät  tiedä juuri mitään Jeesuksesta. Heillä on vain ankara ja pelottava vanhatestamentillinen Jumala. Puhe Jeesuksen rakkaudesta avaa uusia näkymiä."

"Kerromme vammaisille, että me olemme kaikki Jumalan omaisuutta ja että meidät on tarkoitettu eläAlbinopoikamään niin täydellistä ihmiselämää kuin mahdollista. Meillä on tulevaisuus ja toivo, koska Jeesus on ostanut meidät pahan vallasta takaisin Jumalalle."

Itseäni kosketti kirjan valokuvista erityisesti tämä kuva kuurosta albinopojasta.
Kuvatekstissä kerrotaan, ettei hänellä ollut ihmisarvoa. Kylmälläkin säällä hän eli alastomana "karsinassaan", jonne ruoka vietiin kuin eläimelle. Helmin kosketus toi lämpöä kylmyyteen.

Kuntoutuskoti tänään - vammainen mukaan kylän elämään

SLS:n nettisivustolta luin, että Thuson kuntoutuskeskus tarjoaa Pohjois-Botswanan vammaisille mahdollisuudet päästä fysio-, toiminta- ja puheterapiaan, apuvälineteknikon palvelujen ja ammatillisen koulutuksen pariin. Seutu on harvaan asuttua, puolikuivaa savannialuetta, ja välimatkat kylien välillä ovat pitkät. Keskuksen kuntoutusohjelman tavoitteena on tuoda kuntoutuspalvelut vammaisten ulottuville heidän omissa kylissään.

Kuntoutustiimin tehtävänä on tavoittaa ja rekisteröidä uusia vammaisia, seurata kuntoutuksen edistymistä kodeissa sekä kouluttaa ja auttaa kyläläisiä tukemaan vammaisia ja ottamaan heidät mukaan kylän elämään.
Tasaus

Tässä kuvassa Kemmonse Juda on lapsensa Botsilen kanssa äiti-lapsi-kuntoutusryhmässä Thuson kuntoutuskeskuksessa. Kuva: SLS/Laura Meriläinen-Amaumo

Miten minä voin olla mukana tasaamassa?

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa järjestetään Tasauksen tiimoilta tempauksia:
- Tasauksen myyntitempaus on Lähetyssopessa keskiviikkona 18.3.
- Tasauksen hyväksi juodaan kirkkokahvit Lähetyssopessa sunnuntaina 22.3.
- Kokkolalaisissa marketeissa toteutetaan tasauksen lipaskeräys perjantaina 20.3.

Olet siis mukana Tasauksessa tekemällä ostoksia Lähetyssopen myyntitempauksessa, juomalla kirkkokahvit tasauksen hyväksi tai lahjoittamalla rahaa markettien lipaskeräykseen. Voit toimia myös Tasauksen lipaskerääjänä joko yksin tai pareittain.

Usein kuulee ihmisten arkailevan turhaankin:
- Ei minusta ole lipaskerääjäksi.
- Jaksanko seistä marketin ovella kahta tuntia?
Omasta kokemuksestani  voin kertoa, että keräys on palkitsevaa. Vaikka jalat ovat joskus kipeät keräyksen jälkeen, iloinen mieli palkitsee vaivan.

Loppukaneettina haluan kiittää Toini -serkkuani Helmi - näkyjen tiellä Afrikassa -kirjan kirjoittamisesta ja Helmi Makkosta työstä vammaisten hyväksi. Ennen kaikkea kiitos Taivaan Isälle, että Helmi Makkonen ja muut "helmit" ovat saaneet mahdollisuuden auttaa heikoimmassa asemassa olevia lähimmäisiään.

"Herran suuna, käsinä
vaellamme yhdessä,
että kaikki maailma
voisi Isään uskoa."
(VK 428:3)

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Olisiko minusta tasaajaksi?"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Olisiko minusta tasaajaksi?"