Vapaaehtoisena - Kysynnän ja tarjonnan laki

13.2.2015 | Leena Jämsä

Maailma muuttuu ja me sen mukana, vaikkakin tässä iässä vastahakoisesti. Enpä olisi uskonut 10 vuotta sitten, miten paljon diakoniatyöhön tulee kuulumaan tietokonetyötä. Tässäkin istun nyt läppärillä kirjoittamassa blogia seurakuntayhtymän sivuille. Silloin kysyin, että mitä ne sellaiset sivut ovat, eihän sivuja ole kuin lehdissä ja kirjoissa.

Vaikka muutosvastarinta on ollut tuttu tunne, täytyy myöntää, että olen kauan kaivannut juuri vapaaehtoistyöhön jotain kokoavia "sivuja". Sellaisia, joilla avun tarve ja avun tarjoajat voisivat löytää toisensa. Niinpä innostuinkin kovasti Suurella sydämellä -vapaaehtoisen auttamisen sivustosta, jota nyt aloittelemme täälläkin omassa seurakuntayhtymässämme.
Suurella sydämellä

Sivusto on pyörinyt jonkin aikaa jo 30 paikkakunnalla. Kokemuksia on kerääntynyt, ja toivottavasti alkuhankaluudet on selvitetty. Nyt meidän on hyvä hypätä kyytiin. Vielä parempaa on, että Suurella sydämellä -sivujen kehittely on Yhteisvastuukeräyksen vuoden kotimaan kohteena. Silloin asia tulee kaikkien tietoon, myös täällä kotipuolessa, missä sivujen markkinointi olisi muuten ollut paljon suuremman työn takana.

Minua puhutteli ja hellytti kovasti Yhteisvastuu-dokumentissa esiintyvä eläkkeelle jäänyt naisihminen, joka kertoi, miten hän oli turhautunut eläkkeelle jäätyään ja kierrellyt huoneesta toiseen, "hän kun ei ole mikään sohvalla makaaja". Sitten hän kertoi, miten hän oli avannut Suurella sydämellä -sivut ja sieltä oli oikein "hypännyt silmille" vapaaehtoistyö: Kaksosmamman äiti kaipaa aikuisen tukea arjessa selviytymiseen. Kysyntä ja tarjonta kohtasi mitä osuvimpaan aikaan. Näin voi käydä. Kohdalle voi sattua juuri se oma homma.

Suurella sydämellä -sivuilta voi löytyä sopiva lyhytaikainenkin tehtävä, vaikka vain yhdessä tilanteessa, tilaisuudessa tai projektissa auttaminen. Tämän ajan ihmiselle sellainen sopii. Yksi syy vapaaehtoisten vähenemiseen on mielestäni ollutkin se, että on odotettu vanhaan malliin pitkää sitoutumista. Tai pelko, että jos nyt lupaan niin aina ollaan kysymässä. Näillä sivuilla ilmoittautuminen on omaehtoista, itsestä lähtevää.

Aika näyttää, miten nykyihmiset aktivoituvat tämän uoman kautta ja löytävät paikkansa seurakunnan ja muiden auttavien järjestöjen toiminnassa. Siirtymävaihe on menossa, ja kyydissä on pysyttävä. Vähän on sellainen tunne - jos sallitaan niinkin vanhahtava vertaus - kuin seisoisi kahden vierekkäisen reen jalaksilla. Mutta ei hätää, jos suunta ja vauhti on sama ja vielä päämääräkin. Rekiajelu tuo näin laskiaisen aikaan mieleen entisten seurakuntanuorten veisun:

"Lunta on niin paljon että, vain yksi tie
on aurattu ja sitä mennään, se kotiin vie."

Klikkaa tästä Suurella sydämellä Kokkola -sivuille

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Kysynnän ja tarjonnan laki"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Kysynnän ja tarjonnan laki"