Vapaaehtoisena - 20 vuotta Yhteisvastuukeräyksen asialla

3.2.2015 | Camilla Honkala

Havahduin syksyllä huomaamaan, että helmikuussa 2015 olen tehnyt diakoniatyötä 20 vuotta. Työhöni on aina kuulunut Yhteisvastuukeräyksen organisointi työnantajaseurakunnan alueella. Ensin 11 vuotta Lohtajan seurakunnassa. Nyt on kulunut tasan 9 vuotta siitä, kun aloitin työt Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtavassa diakonian virassa. Koko tänä aikana Yhteisvastuukeräys on värittänyt alkuvuoden toimintaa ja tehtäviä työssäni.

Yhteisvastuukeräyksellä on juuret

Yhteisvastuukeräyksellä on paljon minua pidempi historia. 70 vuotta sitten vuonna 1945 sodan päättyminen ja rauhan saapuminen merkitsi iloa, mutta myös uusia huolia. Suomi oli sodan runtelema ja köyhdyttämä maa, ja kaikesta oli puutetta.
Kun köyhimpiä avustanut Kansanapu-keräys vuosikymmenen lopulla lakkautettiin, paheni vaikeimmassa asemassa olevien tilanne edelleen. Samoihin aikoihin sattuneet pahat katovuodet synkensivät tilannetta entisestään. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa nähtiin nälkää syvän köyhyyden ja työttömyyden seurauksena. Jotain oli tehtävä.
Helsinkiin kokoontunut laajennettu piispainkokous päätti 9.12.1949, että kaikissa Suomen seurakunnissa toimeenpannaan diakonian suurkeräys, joka sai nimekseen Yhteisvastuukeräys. Helmikuussa 1950 toiminta aloitettiin. Yhteisvastuu
Yli kuudenkymmenen vuoden ajan Yhteisvastuu on auttanut hädässä olevia ja tuonut toivoa toivottomille. Näiden vuosikymmenien aikana Yhteisvastuukeräyksestä on tullut omalla tavallaan osa suomalaista perinnettä ja suomalaisuutta. Vastuu lähimmäisistä on yhä voimissaan. Hyvä niin, sillä avun tarve ei ole vuosikymmenien saatossa kadonnut.

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike

Kristuksen käsky ja esimerkki lähimmäisen rakastamisesta velvoittavat jokaista kristittyä. Myös minun työhistoriani aikana Yhteisvastuukeräyksellä on nostettu esille monia tärkeitä aiheita. Valmistuin keskelle 90-luvun lamaa. Vaikka välillä on yhteiskunnassa nähty hyviäkin vuosia, silti on ollut aihetta nostaa esille epäkohtia ja aiheita diakonian ja yhteisvastuukeräyksen silmin. Aiheita elävästä elämästä kertoa ja nostaa esille suurinta hätää ja auttaa siellä, missä ei vielä riittävästi auteta.
Köyhyyden ja riittämättömän toimeentulon vaikeuksissa kamppailevat ihmiset, syrjäytymisvaarassa elävät lapset ja nuoret... On puolustettu kehitysvammaisten oikeutusta työhön, on tuettu omaishoitajia tärkeässä tehtävässä...
Yhteisvastuukeräys on ollut aina hyvin moniulotteinen. Samalla kun keräys on antanut ajankohtaisen tarkasteluikkunan suomalaisen yhteiskunnan arkeen, se on avannut kulloisenkin teeman äärellä todellisuutta Afrikan, Aasian ja Keski-Amerikan kohteissa. Osa avusta on ohjattu humanitäärisenä apuna,  osa katastrofiapuna ja osa kehitysyhteistyönä Kirkon Ulkomaanavun kautta.
Monesti on jaettu mielipiteitä siitä onko tuotonjako oikeudenmukaista: 60% kansainväliseen diakoniaan, 40% kotimaan kohteisiin, josta 10% oman seurakunnan diakoniatyön valitsemaan kohteeseen. Toiset pitävät hyvänä sitä, että isompi osa käytetään kaikista köyhimpiin kohteisiin maailmassa. Toiset haluaisivat antaa kaiken mahdollisimman lähelle omaa asuinpiiriä koti-Suomessa.
Mielestäni  on hyvä, että näitä keskusteluja käydään. Kai se kertoo osaltaan ihmisten välittämisestä, halusta vaikuttaa olosuhteisiin ja asioiden tärkeydestä. Itse olen pitänyt ihan hyvänä näitä mittasuhteita ainakin tähän asti.

Mikä on Yhteisvastuukeräys?

Vuoden 2015 Yhteisvastuukeräyksellä kehitetään suomalaista Suurella sydämellä -vapaaehtoistoimintaa Suomessa ja autetaan lapsia kouluun Haitissa.
Haitissa on luonnonkatastrofin jälkeinen jälleenrakennustyö. Viisi vuotta sitten keräys kohdistui sinne luonnonkatastrofin yhteydessä. Kymmeniä kouluja on rakennettu Yhteisvastuukeräyksen avulla. Työ jatkuu, keräyksen turvin Haitiin rakennetaan tulevina vuosina uusia kouluja. Ne on suunniteltu kestämään  vaikeita luonnonoloja.
Yhteisvastuu on vuosien varrella nostanut esiin ihmisten halun auttaa muita ihmisiä. Tuoreiden tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat tehdä hyvää ja osallistua vapaaehtoistoimintaan, etenkin jos joku pyytää ja osoittaa selkeän tehtävän. Yhteisvastuukeräys on oivallinen työkalu lähimmäisenrakkauden osoittamiseen. Yhteisvastuun avulla voimme tarjota luontevan ja luonnollisen, tarvittaessa hyvinkin yksinkertaisen tehtävän, jonka kautta voi kantaa vastuuta kärsivistä lähimmäisistä. Tähän lähimmäisenrakkauden kansanliikkeeseen ovat kaikki tervetulleita.
Yhteisvastuu ei ole diakonian yksityisomaisuutta, vaan kaikki seurakunnan eri työmuodot ja kaikki ikäryhmät ovat tärkeässä roolissa Yhteisvastuun talkoissa. Myös luottamushenkilöt ovat tervetulleita  mukaan vaikkapa keräämään lippailla 13.-14.2. lipaskeräykseen marketeissa Kokkolassa.
Suurella sydämellä
Keräyksen myötä avataan Suurella sydämellä -internetsivut, jotka tulevat tukemaan vapaaehtoistoiminnan organisointia myös Kokkolan seurakuntayhtymän alueen seurakuntien toiminnassa sekä myös muiden seurakunnan läheisten yhteistyötahojen toiminnassa.

Niin kuin Yhteisvastuukeräyksen nimikin jo kertoo, siinä on kyse yhteisestä vastuusta, antamisesta
ja jakamisesta. Ne, joilla on, antavat niille, joilla ei ole. Tänä päivänä voin itse antaa, huomenna saatan tarvita itse apua. Elämä on lahjaksi saatu, antakaamme lahjamme yhteiseen käyttöön.

Yhteisvastuullista kevättä jokaiselle lukijalle!

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - 20 vuotta Yhteisvastuukeräyksen asialla"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - 20 vuotta Yhteisvastuukeräyksen asialla"