Tiesitkö, mitä kaikkea kirkko tekee?

4.12.2014 | Taina Lamminen

Avioliittolakikeskustelu on koskettanut monia. Kirkosta erovyöryä on silti vaikea ymmärtää. Tilanne vaikuttaa "facebook-peliltä", jossa painetaan TYKKÄÄ / EI TYKKÄÄ -nappia tykkäämisten mukaan. Viime kädessä kärsivät ne, joita kirkko haluaa auttaa: kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat. Usko ei ole "vain uskomista", vaan ennen kaikkea välittämistä, teoilla rakastamista!
Kuulen kysymyksiä, miksi kirkko ei kerro, mitä hyvää se tekee. Tässä kerron jotain.

Kirkolliset toimitukset ovat tuttuja.
Lapsille on päiväkerhot, pyhäkoulut, varhaisnuorille ja nuorille kerhot, leirit ja retket sekä rippukoulu- ja isoistoiminta, koulu- ja oppilaitostyö, nuorten aikuisten toiminta.
Lisäksi on aikuis- ja perhetyö, ero- ja sururyhmät, maahanmuuttajatyö, päihde- ja kriminaalityö, yhteiskunnallinen työ, perheneuvonta ja työnohjaus, Palveleva puhelin ja netti sekä Kirkon chat, suuronnettomuusvalmiusryhmät, ulkosuomalaistyö, sairaalapappien ja merimieskirkon työ...

Suurella osalla työntekijöistä on kaksoistutkinto sosiaali-, terveys- tai kasvatusalalle luoden edellytykset ammatilliselle yhteistyölle.

Diakoniatyö palvelee siellä, minne muu apu ei yllä. Se voi olla keskusteluapua yksilöille tai perheille kotona tai vastaanotolla, ryhmiä, leirejä ja retkiä mm. omaishoitajille, työttömille, yksinäisille ja syrjäytyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaisryhmille (kehitys-, näkö-, kuulo- ja liikuntavammaiset). Taloudellista tukea annetaan sovituilla kriteereillä ja ohjataan eteenpäin. Avuntarve ratkaisee, ei se, kuuluuko ihminen kirkkoon vai ei.

Mistä jatkossa varat työhön, jos ihmiset tunnekuohussaan eroavat kirkosta ja väistävät sitoutumisen yhteiseen vastuuseen? Työntekijöiden työaika ei veny enempään, sillä ns. "hengellisen työn viranhaltijat" ovat jo nyt työajattomia.

Seurakunta on kaikki siihen kuuluvat, ei vain työntekijät. Vapaaehtoisena voi toimia mm. talkoissa, myyjäisissä, kuorossa, lähimmäispalvelussa, yhteisvastuukerääjänä tai lähetystyön vapaaehtoisena.

Avioliittolait jäävät keskustelussa kakkoseksi, kun on jääkaappi tyhjä. Lapsiperheet saavat lahjoituksia. Yksineläville ei tahdo löytyä tukijoita, ja diakoniatyön varat ovat pienet. Jouluna avuntarve korostuu.

Kiitos yhteistyötä tekeville järjestöille ja yksityisille, jotka diakonian kanssa välittävät apua vaikeimmassa asemassa oleville!!
Entä halutaanko näiden toimintojen säilyvän? Ei kirkon itsensä, vaan ihmisten takia. Kirkon sisin olemus ei ole materiasta kiinni. Kuka kirkon työstä vastaa jatkossa, jollei kirkko siihen pysty? Onko näillä asioilla ylipäätään väliä?
Toivoisin, että olisi.

Ei kommentteja "Tiesitkö, mitä kaikkea kirkko tekee?"

Kommentoi "Tiesitkö, mitä kaikkea kirkko tekee?"