Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Sydämen projekti - Varhaisnuorten yllätys

6.10.2014 | Minna Lempiälä

Keväällä istuimme lastenohjaajien Katjan ja Eilan kanssa saman pöydän ääreen suunnittelemaan kesän varhaisnuortenleirejä. Mietimme, mitä aiheita leirit pitäisivät sisällään ja millaista työskentelyä, askartelua ja muuta sellaista järjestäisimme.


Sekä nuorempien että vanhempien lasten leireistä päätettiin tehdä tarinaleirit: Paneutua Raamatun henkilöiden tarinoihin. Pienemmät kuulivat tarinoita Raamatun eläimistä ja isommat Raamatun sankareista: Daavidista, Esteristä, Danielista ja niin edelleen. 9-12-vuotiaiden leiriin tuntui sopivan sankariteema, olihan odotettavissa, että leirille osallistuu tasaisesti sekä tyttöjä, että poikia. Mietimme, millaista sankaruutta nykypäivänä tarvitaan. Päätimme ottaa Romanian koulukodin pojat esimerkiksi nykypäivän sankaruudesta ja selviytymisestä, olihan minulla heistä paljon kerrottavaa. Samassa Katja keksi, kuinka leiriläiset voivat itse tehdä sankariteon.

Kysyimme Kaustisen Pohjan Veikoilta, mahtaisiko heiltä irrota käytettyjä, mutta hyväkuntoisia jalkapallopaitoja leirin askartelua varten. Sattuikin niin mahtavasti, että paitoja oltiin juuri uusimassa. Näin ollen saimme lahjoituksena 13 samanlaista ja lähes samankokoista paitaa ja lisäksi pari vähän erilaista. Ja mikä olikin kaikkein ihmeellisintä ja missä Jumalan johdatus näkyy: Koulukodilla asusti tuolloin tasan 13 poikaa! Katjan idea oli loistava: painattaisimme jokaisen pelipaidan selkämykseen yhden pojan nimen. Jokainen saisi siis omalla nimellä varustetun sinivalkoisen pelipaidan. 

Kierrätys kunniaan

Paljoja varoja ei tällainen tempaus vaatinut. Varastoista löytyi yhtä vaille kaikki tarvittavat kangasvärit ja -tussit, emännät antoivat vanhoja pöytäliinoja pohjiksi ja lankoja ompelemiseen oli myös omasta takaa. Sabloonat tehtiin kalvoille, joita ei nykyisin niin enää tarvita.

Kierrätyksen periaate on ollut jo vuosia mukana varhaisnuorten leireillä. Se on ollut taloustilanteet vuosi välttämätön pakko, mutta luo myös omaa sisältöänsä leiritoimintaan. Lapsille kerrotaan, mistä tarvikkeet ovat ja näin he oppivat käyttämään vanhaa luodakseen uutta.

Keskustelimme myös lastenohjaajien kanssa siitä, tulisiko meidän painattaa paidat myös jokaiselle leiriläiselle, leirimuistoksi. Totesimme, että ei tarvitse. Lapset tuskin niitä kovasti edes käyttäisivät ja toisaalta on joskus parempi vain antaa omastaan eikä haalia itselleen. Ja pyyteetöntä auttamista olimme heille opettamassakin. Eivät lapset kuitenkaan ihan ilman muistamisia jääneet. Edelleen käyttökelpoisista tehtaalta ylijääneistä sohvakankaista ommeltiin jokaiselle leiriläiselle oma tarinatyyny, joka oli mukana tarinahetkissä rauhoittumisen välineenä. Niistäkin tuli tosi hienoja.

Auttamisen ilo luo mielekkyyttä

Ennen paitojen askartelua kerroin leirillä Romania-projektista ja selitin noiden poikien elämäntilannetta leiriläisille. Kerroin, että koulukodin pojat ovat sankareita: He muuttavat ties kuinka kaus kotoa vieraaseen kaupunkiin, vieraiden ihmisten kanssa asumaan, jotta voisivat oppia samat asiat kuin meillä kaikkien tulee oppia. Kerroin poikien jalkapalloinnostuksesta ja siitä, että nämä paidat antavat valtavasti iloa heidän elämäänsä. Meille pieni teko voi olla monelle pitkäaikaisen ilonaihe.

Leiriläiset olivat aivan innoissaan paitojen painattamisesta! He kyselivät moneen otteeseen: "Tykkäävätköhän ne pojat varmasti näistä paidoista?" ja "Pitääköhän ne näitä joka päivä päällä?". Paitoja tehtiin tarkkaavaisesti ja romanialaisia nimiä ihmeteltiin ja kummasteltiin ja yritettiin lausua oikein. Lopulta päästiin yhteiskuvaan kaikkien askartelijoiden ja paitojen kanssa.

Paitapaketin mukana lähti myös nuortenillassa painetut teepaidat. Niihin idea tuli myös samasta sankariteemasta. Nuoret etsivät netistä sopivia kannustavia lauseita sanan HERO-ympärille. Tarkoituksena oli välittää koulukodin pojille viesti siitä, että he ovat arvokkaita sellaisina kuin ovat, sekä antaa rohkeutta jokaiseen päivään. Tässä esimerkkejä nuorten kirjoittamista lauseista:

"a HERO chases its own dreams"
"you are looking at a HERO"
"a HERO is someone who steps up when everyone else backs down"
"HERO - courage is found in unlikely places" 

Jokaisen teepaidan mukana nuoret kirjoittivat myös kortin sille pojalle, joka paidan saisi. Korttiin sai kirjoittaa terveisiä ja halutessaan laittaa omia yhteystietojaan. Jotkut kirjoittivat pidemmästi itsestään, jotkut vain lyhyen tervehdyksen. Pääasia oli, että jokainen halusi auttaa ja ilahduttaa omalla tavallaan. Näistäkin paidoista tuli tosi hienoja.

Paketti saapui perille

Leirien jälkeen paketti lähti matkaan ja saapui perille ystäväperheemme luokse. Koko kesä meni odotellessa. Koulukodin pojat olivat kesälomillaan kotona ja koulukoti oli kiinni. Heillä alkoi syyskausi vasta 15.9. ja siihen asti elin jännityksessä: Mitähän he mahtavat pitää paidoista?

Vihdoin alkoi facebookin kautta tulla kuvia ja viestejä: Pojat olivat olleet onnensa kukkuloilla! Kaikille oli riittänyt paitoja ja Biltemasta löytämäni suomenlipuin kuvitettu jalkapallokin oli otettu innolla vastaan. Suurinta iloa minulle tuotti se, kun kuvien saapumisen jälkeen lähetin jokaiselle varhaisnuorten leiriin osallistuneelle sekä kuvan leiriläisistä, että koulukodin asukkaista.

Toivon, että tämä varhaisnuorten yllätystempaus jää kaikkien mieleen muistutuksena siitä, että pienikin teko voi muuttaa maailmaa. Vaikka kaikkea emme voi tasata, voimme tasata oikeasta kohtaa. Koulutuksen tarjoaminen köyhemmissä maissa asuville lapsille on avainasemassa maiden muutoksiin, hyvinvoinnin lisäämiseen ja tasa-arvon toteutumiseen. Siksi hyvän koulutuksen tukeminen on tärkeää.

Projektin jatkosta

Lokakuussa pojille on lähdössä laatikollinen hyviä, lähes uusia vaatteita, farkkuja ja huppareita. Samalla lähtee rahasumma ruuan ostamiseen. Jouluksi Kaustisen kirkonkylän Martat ovat lupautuneet kutomaan kaikille villasukat. Sukkalankojen hankkimisessa Kaustisen Halpa-Halli sponsoroi osan langoista. Suurkiitos kaikille projektissa mukana oleville!

Ei kommentteja "Sydämen projekti - Varhaisnuorten yllätys"

Kommentoi "Sydämen projekti - Varhaisnuorten yllätys"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset