Viestinnän vinkkeli - Lauluaarteita ammennettaviksi

19.9.2014 | Aune-Inkeri Björkström

Minkä hengellisen laulun sinä opit ensimmäisenä?
Minun lapsuudenkodissani laulettiin iltavirtenä ensimmäinen säkeistö Siionin virrestä Tuon tästä päivästä kiitoksen Sulle. Isä aloitti bassoäänellään mollivoittoisen virren, jossa syntinen ihminen on pienellä paikalla Jumalansa edessä, illasta iltaan anteeksiantamusta anoen.

Virren on sanoittanut Lars Nyberg (1720-92). Suomennos on vanhahtavaa, kiemuraista kieltä. Teini-ikäisenä kahlasin läpi Hengelliset laulut ja virret -kokoelmaa, ja sieltä se löytyi nelisäkeistöisenä numerolla 499.

Tuon tästä päivästä kiitoksen sulle,
häveten, Herra, mä tunnustan sen:
huono on ollut mun palveluksen'.
Vaan anna armosta anteeksi mulle,
unhoita kaikki mun puutokseni,
myös tämänpäiväiset rikokseni.

Lähemmä ristiäs vie sydämeni,
uskossa kiinnitä itsehesi,
armollas ohjaa mun askeleni.
Ohdakekruunusi tuo mieleheni,
nytkin mun levolle mennessäni,
hautaa sun haavoihis pahuuteni.

Rukoile, Jeesus, mun eestäni silloin,
kun en mä itse voi rukoillakaan,
kun minun ruumiini vahvistumaan
unehen tarvitsee vaipua illoin,
että mä rauhassa sun lepäisin,
rukoile minulle uskoakin.

Jos sallit elää mun päivähän uuteen,
suo armos Henki mun avukseni,
näytä ne salaiset siteheni,
joill' olen köytetty uskottomuuteen.
Valmista minua astiaksi,
joka on sinulle kunniaksi.

Uskonelämän pohjavire ja sydänäänet omaksutaan jo varhain. Miten paljon tuo iltavirsi lienee muokannut uskonnäkemystäni? En ole voinut olla vertaamatta sitä kummityttömme perheen astetta valoisampaan iltavirteen Mua siipeis suojaan kätke. He lauloivat sen aina sillä kauniilla vanhalla niekkunuotilla.

Pyhäkoulussa opin monta laulua, ainakin Ken on luonut sinitaivaan. Kotikylälläni käytiin pyhäkoulua vain kesäisin, ja matkaa saattoi kertyä monta kilometriä. Kerran soudimme isoveljeni kanssa pyhäkouluun, mutta rantauduttuamme emme löytäneet taloa. Aikamme harhailtuamme lähdimme paluumatkalle - vastatuulessa, itkua nieleskellen. Yksi pyhäkoulunopettajista oli erikoistunut laulupyhäkouluihin. Silloin kun pyhäkoulu oli hänen kodissaan, me vain lauloimme. Jotkut pyhäkoululaulut alkoivat vuosien mittaan tuntua puhki lauletuilta.
Silti... laulu, joka mursi minut 13-vuotiaana uskoon, oli pyhäkoulusta tuttu Jeesuksesta laulan. Sen viimeistä säkeistöä ei ole kaikissa kirjoissa painettuna:

Tämän kaiken tuottaa usko Jeesukseen.
Ken ei tahtois luottaa Herraan sellaiseen?

Jossain vaiheessa kotiimme ilmestyi levysoitin. Herännäisylioppilaiden kuoro lauloi: Yhtä kysyn sielu sulta, omatuntos vastatkoon...

Seurakunnan tyttöleirillä opin swahilinkielisen Mungu ni pendo, apenda watu. Ja monta muuta laulua.
Nuorisoherätyksen keskellä laulettiin Sinistä laulukirjaa. Ottaos, Herra, mun käteni heikot... Myös Hengelliset laulut ja virret -kokoelma kului käytössä.

Gospelmusiikki teki tuloaan. Kuinka kukaan, kukaan rakastaa voisi kurjaa maailmaa? kyseli Ritva Mustonen dramaattisesti Lasse Mårtensonin säveltämässä laulussa. Oli Sataset ja Heikki Laitinen, muistattehan?
Pro Fide kiersi kouluja ja sai meidänkin luokkamme keskustelemaan uskonasioista.
Teininä yritin itsekin väsätä runoa ja sille säveltä, mutta sitä ei koskaan julkaistu, ja hyvä niin.
Radiosta tuli Hengellisen musiikin toivekonsertti ja hartaita säveliä. Kun tekniikka eteni kasettinauhuriin asti, nauhoitin suosikkikappaleita radiosta kaseteille.
Opiskeluaikana mankassa pyöri Pelle Karlssonia ruotsiksi ja Tapio Henrikssonia suomeksi. Saksasta tarttui matkaan monia tuttuja ja uusia lauluja ja virsiä. Myöhemmin tykästyin Don Fransiscon tarinalliseen gospeliin.

Sitten Suomen gospeltaivaalle nousivat Namibiassa lapsuutensa asuneet Jaakko Löytty ja Pekka Simojoki. Ja Anna-Mari Kaskinen, jonka luovuus tuntuu olevan ehtymätön ja jonka puhuttelevat runot täyttävät tiukat kielelliset kriteerit. Ja monet, monet muut. Meillä on afrikkalaiset ja suomalaiset messut ja niin paljon hengellisen musiikin tekijöitä, että pientä Suomea voinee kutsua hengellisen musiikin suurvallaksi.

Laulussa saa kernaasti olla tarina. Norjassa ihastuin Jeesuksen ylösnousemuksesta Maria Magdalenan suulla kertovaan lauluun Å salige stund uten like. Toinen suosikkini oli Oi, joukko valkopukuinen, joka on myös nykyisessä virsikirjassamme. Taivaasta kertovat laulut ovat muutenkin harvassa, ja tässä on minusta taivaallinen sävelkin, norjalainen kansansävelmä. Sanat ovat Hans Adolf Brorsonin käsialaa vuodelta 1764.
Vanhoissa hengellisissä lauluissa ja virsissä on jotain ajatonta ja kestävää, jokaista sukupolvea koskettavaa. Ei ihme, että virsikirjoja on aikojen saatossa käytetty ahkerasti myös rukouskirjoina.

Avioliiton myötä laulurepertuaari laajeni. Tutuiksi tulivat Sions Sånger ja Siionin Matkalaulut, joissa oli myös monta entuudestaan tuttua, herätysliikkeiden yhteistä laulua. Ensimmäinen laulu, jota lauloin yhdessä tulevan mieheni kanssa, oli Onpa taivaassa tarjona lapsillekin.
Siionin Kanneltakin on tullut selailtua. Kätes Jeesus siunaten hiljaa tuli tutuksi evankelisten ystävien kautta.
Nykyinen virsikirjakin on täynnä helmiä.
Myös uusia laulukokoelmia syntyy. Viisikielinen on niistä tuorein. Se yhdistää uutta ja vanhaa ja tuo mieleen monta laulullista muistoa.
Lisärikkautta elämääni tuovat monet messiaanisten seurakuntien laulut, joiden sanat ovat Raamatusta. Yksi koskettavimpia kuuntelukokemuksia on ollut cd-levy, jolla messiaaniset juutalaiset laulavat vanhoja hengellisiä klassikkoja - hepreaksi. Ympyrä on sulkeutunut - evankeliumi, joka lähti Jerusalemista, on palannut sinne ja kulkeutuu sieltä taas kaikkialle maailmaan.

Summa summarum: Kun kerran lauluaarteisto on näin hengästyttävän rikas, miksi ihmeessä laulan niin harvoin?

Entä sinä? Olisi hieno kuulla sinun lauluistasi.

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Lauluaarteita ammennettaviksi"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Lauluaarteita ammennettaviksi"