Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Sydämen projekti - poikakoti

15.8.2014 | Minna Lempiälä

Papin loistava idea

Auto kääntyy kaupungin vilkkailta kaduilta syrjäisemmälle sivutielle. Kuoppainen ja loskainen tie vie mäkeä ylös. Molemmin puolen katua on autoja parkissa, ja kuoppia väestellessä kuskin täytyy olla tarkkana, ettei pimeässä kolhi niitä. Tien varressa on vieri vieressä taloja, joiden valot ovat auton valojen lisäksi ainoat tällä tiellä. Kello on jo noin yhdeksän illalla, mutta silti olemme menossa kyläilemään. Koulukodille.


Pysähdymme talon luokse, ja näen sen hohtavien valojen loisteessa joukon teini-ikäisiä poikia tulevan luoksemme. Nousen autosta, ja luoksemme tulee hymyilevä mies tervehtien lyhyesti englanniksi, mutta vaihtaen kielen pian romaniaan. Aikuiset, edes tällaiset alle nelikymppiset, eivät Romaniassa useinkaan puhu englantia. Matkallamme olemme joutuneet selvittämään asioita ystäväni toimiessa tulkkina ja jotenkuten siis on pärjätty.

Autojen takakontit avataan, ja pojat kauhovat niistä syliinsä hedelmiä, lihaa, pakastekasviksia, maissijauhoa, vessapaperia, shampoopulloja, kananmunia, maitopusseja ja sen sellaista. 400 euron edestä ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Tiedän, koska itse maksoin ne paikallisessa supermarketissa. Siitä 600 eurosta, joka mukanamme tulimme Romaniaan vain pari päivää ennen tätä vierailua, käytimme tänään kaksi kolmasosaa tämän poikien koulukodin ruokaostoksiin.

Ruokaostoksilla

Luoksemme tullut mies kävelee edellämme taloon, seuraamme ystävieni kanssa perässä. Jäljessämme tulee pitkään mustaan vatteeseen pukeutunut ortodoksipappi. Tämä talo on paikallisen hiippakunnan omistuksessa. Seurakunnat ja yksittäiset ihmiset lahjoittavat omastaan koulukodin hyväksi antaen ruokaa ja muuta apua. Kun lähdimme lastenkodista, mietimme mihin voisimme käyttää rahat. Ystäväni soitti tälle oman seurakuntansa papille ja kysyi, voisimmeko seurakunnan alueella auttaa vähäosaisia. Kävimme tapaamassa häntä kirkon luona, ja hän kertoi meille koulukodin toiminnasta. Kun kysyimme, mitä pojat erityisesti tarvitsevat, vastaus oli yksinkertainen: ruokaa. Siitä tiesimme, että tämä olisi meidän paikkamme auttaa.

Koti koulussa

Muistan kuulleeni, että YK:n vuosituhattavoitteista vain puolet toteutuu Romaniassa. Yksi vielä heikosti toteutuvista tavoitteista on peruskoulumahdollisuuksien takaaminen kaikille. Maaseudulla monin paikoin ei ole mahdollisuutta käydä muuta kuin alakoulu ja moni fiksu nuori jää siten ilman koulutusta. Ja myös kunnon elantoa, näin ajattelen. Nämä pojat on tähän koulukotiin löydetty ja valittu testaamalla tiettyjä osaamisalueita. Näin on löydetty poikia, joilla myös on motivaatiota oppia.

Meille esitellään taloa, se on kaunis ja kodikas, vaikka tilaa ei olekaan paljon 13 teini-ikäiselle. Kodikkuutta paikkaan tekevät iloiset värit, ja lemmikit: kilpikonnat, undulaatit, kani ja kenties kadulta pelastettu pulu. Alakerrassa on keittiö, tietokone-/tv-huone, pesutilat sekä luokka, joka toimii samalla ruokailutilana. Tässä kodissa aikuisia ovat opettaja ja ohjaajat, joista yksi on aina yötä talossa. Työntekijät kaikki hymyilevät meille säteilevästi ja vastailevat avuliaasti kysymyksiimme niin hyvin kuin osaavat.

Pojat ovat kerääntyneet luokkaan ja nousevat heti seisomaan, kun tulemme paikalle. Ystäväni kertoo heille, mistä olemme tulleet ja millä asialla olemme. Saamme monin sanoin kuulla kiitoksia vietäväksi kaikille ystäville Suomessa. Kaikki tuntuu niin hyvältä: ollaan todellakin Romaniassa, ja löysimme näin hyvän kohteen avustusrahalle. Tunnelma on liikuttava, mutta paras ja minua eniten koskettanut hetki oli kuitenkin vielä edessä.

Jalkapallo

Kysymme pojilta ja työntekijöiltä, olisiko heillä vielä tarvetta jollekin, koska meillä vielä on rahaa jäljellä. Emme sano summaa, haluamme vain kuulla heidän toiveensa. Poikien ei tarvitse kauaa miettiä. Heistä yksi ponkaisee samantien seisomaan ja sanoo rohkeasti hyvällä englannilla:
"Me on poikien kans puhuttu, että me haluttaisiin jalkapallo".
Meille selviää, että tähän asti pojat ovat pelanneet koripallolla jalkapalloa ja sehän sattuu. Sanoin kyynel silmäkulmassa, että eiköhän tuo onnistu.

Työntekijät miettivät hetken ja kysyvät sen jälkeen vaatimattomasti ja kohteliaasti, olisiko mahdollista ostaa luokkaan uudet matot. Katson tarkemmin viileän kivilattian päällä olevaa nykyistä mattoa: se on ohut kuin mikä, harmaa ja reunoista rispaantunut ja keskeltä kulunut.

Seuraavana aamuna käymme matto- ja jalkapallo-ostoksilla. Valitsemme rautakaupasta paksut punaiset matot ja sporttiliikkeestä kunnollisen jalkapallon. Ja jälleen turvallisuutta luo se, että meidät kutsutaan vielä samana iltana käymään kodilla katsomassa, että matot ja jalkapallo ovat paikallaan.

Uudet matot ja jalkapallo

Edellisenä iltana tapaamamme mies on kanssamme ostoksilla ja lisää vielä:
"Pojilla on teille yllätys, kun tulette."

Päivän aikana teemme retken pohjoiseen vuoristoon, ja on jo myöhä ilta, kun tulemme takaisin Iasiin. Meidät otetaan koulukodilla jälleen lämpimästi vastaan, ja uudet matot ja jalkapallo ovat luokan lattialla. Samassa saan nipun paperia käsiini ja hämmästyn: Jokainen poika on piirtänyt meille piirroksen! Kuvissa on taloja, niittyjä, eläimiä, iloisia ihmisiä ja onpa yhdessä jopa poro ja Suomen lippu.

Piirustuksia

"Kerro kaikille, että nämä ovat upeita, kiitos", sanon ystävälleni hiljaa.
"He taisivat ymmärtää sen jo", hän vastaa.

Ystäväni ja poikakodin lapset

Auttaminen jatkuu

Vähän myöhemmin viime keväänä saimme kasatuksi kirpparimyynnillä ja tilaisuuksilla toiset 600 euroa, jotka lähetin ystävilleni käytettäväksi koulukodin hyväksi. Olin iloinen heidän hankinnoistaan silläkin kertaa: uusi sähköliesi, kaasuliesi ja hella, sekä tietenkin ruokaa. Kuitit ja kuvat kertovat, että apu menee perille. Romania-projekti saa jatkua!

Uusi liesi

Ensi maanantaihin saakka on Kaustisen Basaari-kirppiksellä mahdollisuus tukea Romania-projektia ostamalla pöydästä 29. Eli 18.8. on viimeinen päivä, kun pöytä tuottaa projektille tällä erää. Myynnissä hyvää perusvaatetta tytöille ja pojille, pehmoleluja ja muuta pientä tavaraa.

 

Ei kommentteja "Sydämen projekti - poikakoti"

Kommentoi "Sydämen projekti - poikakoti"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset