Sydämen projekti - Romania-projektin synty

16.5.2014 | Minna Varila

Rakkaus Romaniaan

Katsellessani nyt kuvia Romanian matkalta ja nähdessäni tuttuja hymyileviä kasvoja omillekin kasvoilleni nousee hymy. Samassa muistan romanialaisen ystäväni sedän yritykset kommunikoida romaniaksi kanssamme, kun ainoat osaamansa sanat englanniksi olivat "I love you, I love you!" Silläkin pärjättiin. Eikä hänen eikä kenenkään muunkaan olisi siellä edes tarvinnut osata sanoa noita sanoja meille ymmärrettävällä kielellä. Rakkaus meitä kohtaan paistoi jokaisesta hetkestä.

Siitä, kuinka saavuttuamme ystäväni kotiin meille tarjottiin valtavan maukas ateria ja perheen naiset olivat tehneet upean kakun, jossa päällä luki suklaalla kirjoitettuna "Wellcome to our home". Siis todella "welcome" kahdella ällällä, mutta se teki siitä entistäkin paremman yllätyksen. Sanat eivät riitä kuvailemaan sitä tunnetta kun meidät otettiin perheenjäseniksi halauksin, poskisuudelmin ja uskomattomalla vieraanvaraisuudella. Ilman ennakkoluuloja. Köyhyydestä ja yksinkertaisesta elämästä nousi pinnalle mikä elämässä todella on tärkeää: rakkaus. Tämä perusajatus elämässä, pienistä asioista iloitseminen, yhteisöllisyys ja sydämestä kohoava vieraanvaraisuus saivat minut rakastumaan Romaniaan.

Welcome our home

Sankareita

Kaiken ihmisistä huokuvan lempeyden ja rakkauden lisäksi jotkin asiat Romaniassa herättävät minussa samaan aikaan inhon puistatuksia. Joka puolella näimme kerjäläisiä. Sekä maaseudulla, että kaupungissa on paljon köyhyyttä. Varastaminen siis ei ole mitenkään epätavallista. Tiet ja talot olivat kaupungissakin huonokuntoisia, liikenne kaoottista ja vaarallista. Romanialaisen kantaväestön ja maassa asuvien romanien välillä on suuri kuilu ja ymmärtääkseni molemminpuolinen pelko ja siten myös inho. Toisaalla näimme tosi köyhiä taloja, toisaalla valtavia rikkaiden palatseja. Tuloerot ovat valtavat ja tuntuu, että suurin osa omaisuudesta on vain muutamien omistuksessa. Erityisesti lasten asema huolettaa valtavasti. Jos voisi kerrata tässä kaikki kuulemamme tarinat, olisi se raakaa luettavaa. Mutta en ole tässä kirjoittamassa murheellista tarinaa vaan kertomassa niistä ihmisistä, sankareista, jotka haluavat rakentaa Romaniaa oikeaan suuntaan ja tarjota huonoimmassa asemassa oleville paremman tulevaisuuden.

Iasin kaupunkia

Päässäni soi Pekka Simojoen laulu, Maailman lapset ja sen kertosäkeistö:
"Kenellä on silmät nähdä salattu maa,
kenellä on korvat kuulla sanojen taa?
Kenen sydän sykkii vuoksi heikoimpien,
kenen syliin mahtuu, kerrotko sen, maailman lapset?"

Monet kerrat keskustelin syksyllä 2013 ystäväni kanssa siitä, millaista elämä Romaniassa on. Hänen ajatuksensa kuvastaa sitä, mistä romanialaisten ihan tavallisten ihmisten jokapäiväinen ilo syntyy. Kun elämää ei voi rakentaa omaisuuden tai yhteiskunnan tuen varaan, täytyy elää tässä hetkessä ja olla nyt niin onnellinen kuin voi. Ajatus saa nostamaan katseensa pois omasta navasta. Mitä siinä osaa sanoa, jos tietää itse suomalaisena alle keskipalkkaisena tienaavansa kuukaudessa 6 kertaa paremmin kuin romanialainen alle keskituloinen? Ja kuitenkaan hintataso ei ole ratkaisevasti niin paljon alhaisempi. Samalla kuitenkin heidän tahtonsa elää, pitää huolta perheestä ja olla onnellisia jo yksistään auttavat voittamaan monet vastoinkäymiset. He ovat todellisia sankareita.

Romania-projektin synty

Pehmolelut pesun jälkeen kuivaamassa saunassa

Ennen joulua romanialainen ystäväni esitti meille kutsun tulla kylään. Kutsun käytyä minusta alkoi heti tuntua, että nyt olisi sauma tehdä jotain Romanian lasten hyväksi. Aloimme miettiä yhdessä, miten voisimme auttaa. Ystäväni tuttu on töissä eräässä lastensuojeluyksikössä Iasin kaupungissa, joten päätimme kerätä vanhoja mutta hyväkuntoisia pehmoleluja ja pyytää ahkeria kutojia valmistamaan villasukkia, pipoja ja lapasia lapsille ja nuorille. Villasukkia kertyi noin 50 paria ja myös joitakin lapasia ja pipoja saatiin matkaan mukaan. Pehmoleluja saatiin valtavia määriä, pieniä ja suuria ja ihan kaikki eivät tällä kertaa edes mahtuneet mukaan.

Villasukkia

Ymmärsimme, että ei ole järkeä ostaa tai kerjätä Suomesta kaikkea, vaan voimme kerätä täällä varoja ja ostaa paikan päältä mitä tarvitsemme. Tarkoituksena oli nimittäin etsiä lastenkodin lisäksi muitakin mahdollisia avustuskohteita. Varoja kerättiin kirpputorilla, eri seurakunnan tilaisuuksista ja järjestettiinpä ihan varta vasten Tulkoon valo -nimellä musiikki-ilta projektia varten. Lisäksi lähetyspiirit ja yksittäiset ihmiset lahjoittivat varoja kuullessaan projektista. Itselleni suuri nöyryyden paikka oli se, kuinka innoissaan ja luottavasti ihmiset antoivat varoja hyvään tarkoitukseen. Antamista helpottaa, kun he tuntevat sen ihmisen, joka on menossa suorittamaan avustuksen henkilökohtaisesti. En osannut kuin olla kiitollinen siitä luottamuksesta, jota meitä kohtaan osoitettiin.

Sählykerholaiset tekemässä lautapeliä

Keräys kesti joulukuun 2013 alkupuolelta tammikuun 2014 loppuun. Ja kun koneemme nousi 10. päivä helmikuuta, oli meillä mukana toinen suuri matkalaukku omia tavaroitamme varten ja toinen laukku ihan täynnä, noin 15 kilon edestä vakuumipusseihin pakattuja leluja, villasia, sekä joitakin palapelejä ynnä muuta. Seurakuntamme varhaisnuorten kerhot tekivät lautapelin ja muistipelin lapsille vietäväksi. Kaustisen kirkonkylän lähetyspiiri lahjoitti 200 euroa, kirpparituottoa kertyi noin 100 euroa ja muista tilaisuuksista possuun sujahti yhteensä noin 260 euroa. Yhteensä siis 560 euroa ja kun vielä viime hetken lahjoituksena veljeni ja hänen puolisonsa antoivat 40 euroa, oli meillä 600 euroa avustusta varten. Kiitollinen ja onnellinen oli mieli!

Ei kommentteja "Sydämen projekti - Romania-projektin synty"

Kommentoi "Sydämen projekti - Romania-projektin synty"