Minä näen sinut - En unohda

27.2.2014 | Aila Viiperi

Kokkolassa vietetystä valtakunnallisesta kehitysvammaisten kirkkopyhästä on kulunut viisi kuukautta.  Aika on tarjonnut mahdollisuuden tarkastella juhlan merkitystä. Sama ilo sekä yhdessä tekemisen ja yhteenkuuluvuuden tunne, mikä vallitsi juhlapäivänä, jatkuu. Usein tavatessa muistelemme syyskuiseen päivään.

Kirkossa olivat esillä Lumo-kerhon kuvat sekä runot.  Ne koskettivat ja pysähdyttivät miettimään. Lainaan muutaman runon tekstiä ryhmittämään ajatuksiani.

MINÄ EN UNOHDA KETÄÄN
VAAN YSTÄVÄT AUTTAVAT TOISIAAN
JA ANTAVAT SEN
LUOTTAMUKSEN TOISILLEEN
KUN HERKKYYS ON NOUSSUT
SEN TUNTEE SYDÄMESSÄ

Runossa kiteytyy lumo-kerholaisen ajatuksia juhlateemasta "Minä näen sinut". Runossa sanoitetaan myös oleellisia asioita kirkkopyhästä. Luotimme Jumalan huolenpitoon. Luotimme toisiimme eri tehtäviä jaettaessa. Erityisesti kehitysvammaisten omat ohjelmaosuudet herkistivät. Viesti kulki sisimpään saakka: Jumala ei unohda ketään.

KUN IHMINEN ON TÄRKEÄ
SE ON MYÖS OMA LAHJA
SE ANTAA ILOISIA HETKIÄ
EIKÄ SITÄ VOI PYSÄYTTÄÄ

Tunnelma kirkkopyhän messussa sekä päiväjuhlassa oli iloinen ja vapaa. Nautimme yhdessäolosta. Kiitimme elämän lahjasta.  Kiitimme läheisistä ja rakkaista ihmisistä. Kiitimme seurakunnasta. Ehkä kirkkopyhä tarjosi kehitysvammaiselle ja hänen läheiselleen yhden vuoden iloisimmista päivistä.

VIETTÄÄ AIKAA IHMISTEN KANSSA
KESKENÄÄN
SILLOIN VOI PUHUA TOISELLE
SILLOIN KÄTTÄ PURISTAA
KUULLA LINTUJEN LAULUA

Tunnelma oli myös välitön. Me toisillemme vieraat ihmiset olimme pian kuin vanhat tutut. Tuttuja tervehdittiin hymy huulilla.  Tuntemattomiakin lähestyttiin kysyen, kuka olet ja mistä olet tullut. Esiteltiin ja käteltiin. Yhteys muotoutui nopeasti. Näin olen havainnut tapahtuvan aikaisemminkin tavatessani kehitysvammaisia ihmisiä.

JOKA IHMINEN
ON ARVOINEN
JA TARVITSEE LÄMPÖÄ
JA HELLYYTTÄ
JA RAKKAUTTA

Viime vuoden aikana yritimme pitää seurakunnan diakoniatyössä erityisesti esillä kehitysvammaisten ihmisten asioita. Myös mediassa he ovat saaneet huomiota. Elokuvateattereissa ja TV:ssa esitettiin elokuvaa, jossa yksi näyttelijöistä oli kehitysvammainen. Kehitysvammaisten yhtye on saanut huomionosoituksia, ja heistä on tehty ohjelma televisioon.

Erityisesti olen iloinnut, että TV-ohjelma "Toisenlaiset frendit" saa jatko-osia. Ohjelmaa katsoessa tulen hyvälle tuulelle. Onpa mukava, että asuntolan arkea avataan meille.  Arkinen elämä on avattu nähtäväksemme heidän kannaltaan. Ohjelman kokoavat spiikit tulevat kehitysvammaisen miehen suusta ilmeikkäällä tavalla.

Ohjelmat ovat osaltaan muokkaamassa suhtautumistamme kehitysvammaisiin ihmisiin. Tulee halu tutustua ja keskustella heidän kanssaan enemmän.

Juhla nosti esiin myös kehitysvammaisten läheisten ja lähellä elävien ihmisten merkityksen. Perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät, hoitajat, tukihenkilöt tarvitsevat myös huomiointia ja tukea. Olisiko minulla tai sinulla joskus hetki aikaa jäädä keskustelemaan, mitä heille kuuluu? Miten he jaksavat? Mikä tuottaa heille iloa? Uskon, että saisimme omaan elämäämmekin uusia näkökulmia ja kiitoksen aiheita.

JOS KATSOO TOISEEN SILMIIN
NÄKEE RAKKAUTTA
ANTAA HYVÄN MIELEN
YSTÄVYYTTÄ SYDÄMESTÄ

Kiitos vielä jokaiselle juhlaan osallistuneelle! En unohda teitä ja juhlaa. Seurakuntamme Keva-kerhossa kerholaiset toimivat jälleen viime kokoontumisessamme opettajina. He muistuttivat Jumalan olevan kaikessa mukana ja aina lähellämme. Aamen.

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie

Musiikki- ja lauluryhmä esiintyi Keva-kirkkopyhässä Veli-Matti Erkkilän johdolla. Raamatuntekstien välissä Johanna Ilola (kuvassa oikealla) lauloi Maan korvessa kulkevi lapsosen tie ja sai kirkkokansan kyyneliin. Kuva: Taina Lamminen

Ei kommentteja "Minä näen sinut - En unohda"

Kommentoi "Minä näen sinut - En unohda"