Viestinnän vinkkeli - Siunattu kirkkovuosi

28.11.2013 | Aune-Inkeri Björkström

Taas on yksi vuosi vierähtänyt. Kirkkovuosi nimittäin.

Seurakunnan viestintähommissa tulee väkisinkin tutustuttua kirkkovuoteen. Vuosi vuodelta arvostan kirkkovuosisysteemiä enemmän.

Kirkkovuosi kiertää Jeesuksen elämänvaiheet vuoden aikana. Kirkkovuoden raamatuntekstit kiertävät kolmen vuoden syklissä. Alkavana kirkkovuonna vuorossa on toinen vuosikerta. Joka sunnuntaille ja arkipyhälle ja kirkolliselle juhlalle on omat raamatuntekstinsä ja rukouksensa.

Epäilemättä se antaa saarnaavalle papille selvät sävelet, kun on evankeliumiteksti josta saarnata. Hän ei voi valita joka pyhä samaa lempitekstiä...

Kirkkovuosi antaa jännittävän rytmin myös seurakuntalaisen elämään. Kirkkovuosi starttaa riemukkaan Hoosianna-hymnin siivittämänä ensimmäisenä adventtina. Hoosianna laulavat taas ensi sunnuntaina kaikki kynnelle kykenevät, aina kirkassilmäisistä lapsista ruuhkavuosiaan eläviin aikuisiin ja lapsuuden jouluja kaiholla muisteleviin ikäihmisiin. Voiko sen parempaa rukousta ollakaan uuden vuoden alkaessa kuin Auta, pelasta! Sitähän Hoosianna tarkoittaa.

Adventin aika on Vapahtajan syntymään valmistavaa pikkupaaston aikaa. Paastoajatus on jäänyt harmillisesti kaupallisen joulun, pikkujoulujen, lahjojen hankkimisen, siivouksen ja monenlaisen jouluhääräilyn jalkoihin. Mikään ei silti estä erottamasta aikaa henkilökohtaiselle adventtipaastolle.

Joulu on ehkä odotetuin kirkkovuoden juhla. Sitä vietetään monin eri traditioin, myös eri aikaan eri kristillisissä kirkkokunnissa. Eivät nuo tarkat ajankohdat niin tärkeitä lienekään, pääasia, että Vapahtaja on syntynyt! Yhteiset kirkolliset juhlat yhdistävät muuten niin hajanaista kristikuntaa, juhlien eri päivämääristä huolimatta.

Nykyisin jouluna mennään kirkkoon mieluiten aattoiltana tai jouluyönä. Vuosi sitten osallistuin ensi kertaa jouluyön messuun Kaarlelan kirkossa. Seurakunta täytti keskiaikaisen, kauniisti valaistun kirkon viimeistä sijaa myöten. Riemullinen ja juhlava messu ehtoollisen viettoineen toi totisesti jouluilon sisimpään! Yömessu oli elämys myös siksi, että paikalla oli niin paljon nuoria aikuisia. Opiskelemaan lähteneetkin tiesivät, mistä löytyy joulu - ja missä tavata kavereita joululomalla!

Loppiaisena muistellaan itämaan tietäjiä ja juhlitaan lähetystyötä. Tänä syksynä on keskusteltu arkipyhien - loppiaisen ja helatorstain - sijoittelusta. En näe mitään syytä siirtää niitä nykyisiltä paikoiltaan. Suomalainenkin tarvitsee katkoja työviikkoihinsa. Vielä tärkeämpää kuin juhlapäivän sijainti on kuitenkin sen sanoma. Auttaisiko asiaa, jos arvoituksellinen helatorstai-nimi muutettaisiin Kristuksen taivaaseenastumisen päiväksi?

Laskiaissunnuntaista ja tuhkakeskiviikosta alkaa paastonaika. Tuhkamessuun olen osallistunut ensi kertaa täällä Kokkolassa. Sen koruton konkretia puhutteli.

Hiljaisen viikon tilaisuuksissa voi joka ilta hiljentyä Jeesuksen kärsimystien eri vaiheisiin.  Kiirastorstaina kirkot täyttyvät, kun suomalaiset hakeutuvat Herran pyhälle ehtoolliselle sen asettamisen muistopäivänä.

Pääsiäinen on kirkkovuoden ykkösjuhla. Takavuosina media teki pääsiäishaastattelunsa aina ortodoksikristityistä. Onneksi me luterilaisetkin olemme alkaneet löytää Kristuksen ylösnousemuksen juhlan uudelleen.

Helluntai keskittyy Pyhän kolminaisuuden kolmanteen persoonaan, Pyhään Henkeen.  Sitten seuraavat Pyhän kolminaisuuden päivä, Johannes Kastajan muistopäivä juhannus, pyhäinpäivä... Kirkkovuosi on todella rikas! Yhä useammalla sunnuntailla on jokin erityisteema.

Kirkkovuosi huipentuu tuomiosunnuntaihin, joka asettaa ihmisen oikealle paikalleen kaikkitietävän Jumalan eteen. Synneillämme olemme ansainneet tuomion, mutta tuomio vaihtuu armoksi - kiitos Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen!

Suomalaisilla on suosikkipyhänsä. Joskus protestoin ja menen kirkkoon silloin kun siellä oli kaikkein väljintä: tapaninpäivänä ja pitkäperjantaina. Jenkkilässä eräs kirkko kehitti takavuosina iskulauseen: "Vältä jouluruuhka, tule kirkkoon jo nyt!"

Kolmas adventtisunnuntai oli sekin näitä hiljaisia pyhiä, kunnes Suomen Lähetysseura ideoi vuonna 1973 Kauneimmat joululaulut, alkujaan nimenomaan 3. adventtina järjestettäväksi. Nykyisin juuri joululaulutilaisuus on monelle se, joka tuo joulumielen.

Vanhassa testamentissa Jumala toistaa israelilaisille tavan takaa: "Muistakaa... mitä tietä olen teitä kuljettanut... Kertokaa lapsillenne..."

Kristillisessä traditiossa kirkkovuosi on tällainen perinteenkantaja. Siihen kytkeytyy Jumalan koko pelastushistoria.

Eläköön kirkkovuosi!

Tästä linkistä voi lukea lisää kirkkovuodesta

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Siunattu kirkkovuosi"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Siunattu kirkkovuosi"