Minä näen sinut - Katajaista

28.8.2013 | Aila Viiperi

Leiripäivän aikana eräässä ohjelmaosiossa mietimme vastausta kysymykseen "Mikä on lempipuusi?" Koivu, pihlaja, kuusi ja mänty saivat suosiota eniten.  Olin tuossa joukossa ainut, jonka lempipuu on kataja.  Aiheeseen johdatellut  työntekijä jatkoi:  "Olet sellainen kuin sielunpuusi", ja hän luki, mitä suosikkipuumme kertoo meistä.

"Tuulessa karaistunut kataja on sitkeä ja vaatimaton.  Kun itsenäiseen luonteenlaatuun lisätään aimo annos rohkeutta ja energiaa, tuloksena on ihminen, joka ei hevin alistu. Hän pyrkii alati kohti uutta ja ottaa kokemuksensa opikseen." Osan kuvauksesta toki tunnistan itsessäni, mutta enemmän tuo kertoo katajan ominaisuuksia. Katajan puuaines on sitkeää: se taipuu muttei katkea. Tästä juontuu suomalaisten kutsuminen "katajaiseksi kansaksi".  Puulla on miellyttävä tuoksu.  Muistan isäni käyttäneen katajanoksia savustaessaan kalaa.

Omintakeisen tuoksunsa ja sitkeytensä takia katajan puuaineista on käytetty monien tarve-esineiden valmistamiseen.  Sydänpuu on vaaleanruskeaa ja juovaista.  En tiedä, miksi Mikko Kuoppala valitsi kirkkopyhän osallistujamerkkien raaka-aineeksi juuri katajan, mutta edellä olevia asioita miettiessäni ei voisi mikään muu puu tulla kysymykseen.  Ovathan kehitysvammaisen jäsenen perheet monessa elämäntuulissa karaistuneita ja sitkeitä, kärsivällisiä sekä rohkeita. Keva-juhlariipus

Osallistujamerkit ovat katajapuisia. Jokaisen merkin muoto ja  koko on erilainen. Merkkeihin Mikko on  polttanut tähden ja ristin. Tähti kuvaa syntymää ja risti kuolemaa - siis elämänmatkaa. Synnymme ja kuolemme. Syntymäpäivämme on tiedossa oleva, mutta kuolinpäiväämme ei ole vielä kirjoitettu. Näiden kahden päivämäärän välinen aika on usein arjen haasteissa elämää.  Elämä tuo elettäväksemme erilaisia päiviä, mutta kaikissa niissä on Jumala luvannut olla läsnä.

Kiitos Mikolle lukuisista työtunneista verstaassa! Tehty työ mahdollistaa sen, että  jokainen kirkkopyhänä kirkkoon tulija saa vastaanottaa osallistujamerkin. Merkki olkoon muistuttamassa osaltaan taivaallisen Isämme lähellä olosta. Hän näkee meidät ja elämäntilanteemme. Aina.

Ei kommentteja "Minä näen sinut - Katajaista"

Kommentoi "Minä näen sinut - Katajaista"