Keskiaikapäivät 2015 - Syyskuun seitsemäntenä Kirkonmäellä tavataan

28.8.2013 | Martti T. Nykänen

Olen löytänyt uuden harrastuksen. En oikein tiedä, voinko tässä yhteydessä - siis tätä harrastusta kuvatessa - käyttää yksikkömuotoa. Minusta nimittäin tuntuu siltä, että tämä harrastus leviää koko elämään ja kaikkeen, mitä tekee.

Se luo lonkeronsa ja antaa näkökulmansa pukeutumiseen, käyttäytymiseen, käyttämääni kieleen, maailmankuvaan, urheiluharrastuksiin (niitä minulla ei tosin ole juuri nimeksikään), musiikkiin, uskontoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Sitä kaikkea keskiajan harrastaminen tuo mukanaan.

Mukavan tuulahduksen tuon harrastuksen eräästä vaiheesta saat tulemalla Kirkonmäelle Kaarlelan kirkon pihapiiriin lauantaina 7. syyskuuta. Silloin vietetään keskiaikapäivää teemalla Taivaan kertomaa. Siellä saa kattavan kuvan siitä, millaista elämä saattoi olla silloin, kun viereinen kirkko oli aivan uusi.
Kannattaa tulla mukaan ja kannattaa kuunnella ja katsella avoimin silmin. Pieni ennakko on jo perjantaina - älä jää siitäkään pois!

Keskiaikapäivä 2012

Mitä minulle keskiajan harrastaminen on antanut? Se antoi kokemuksen, ettei minusta ole keskiaikaisten korujen valmistajaksi. Se oli aivan liian rankkaa - kielelleni. Se näet pyrki suusta koko ajan ulos, kun yritin tehdä tarkkaa ja vaativaa työtä. No, tuosta jo huomaat, ettei keskiajan harrastaminen ole ainakaan mitään pimeää tai tiukkapipoista puuhaa. Saa nauraa - myös itselleen!

Keskiajan harrastaminen antaa minulle peilin ihmisenä olemisesta. En ole keksinyt elämää tai kaikkea sitä, mitä elämäksi ympärilläni kutsun. Ennen minua on jo eletty. Ihmiset ovat olleet onnellisia, surullisia, toiveikkaita, suuttuneita, pettyneitä ja rakastuneita. He ovat etsineet elämänsä tarkoitusta ja merkitystä ja löytäneet vastauksiansa. Joissain asioissa he ovat jääneet vastausta vaille.

Yhtä kaikki minusta tuntuu siltä kuin keskiajan ihminen ojentaisi kätensä minua kohti, antaisi tietonsa ja taitonsa käyttööni ja kysyisi: Mitä tuumaat tästä?

Keskiajan harrastaminen tuo minusta myös yhteen erilaisia ihmisiä. Kun ihmiset ovat yhdessä yhteisen asian ja yhteisen kiinnostuksen äärellä, se on hauskaa ja tuo iloa arjen harmauteenkin.

Nimittäin keskiaikaa voi harrastaa myös keskiaikapäivien välillä. Siihen minulle avautui mahdollisuus ihan tietämättäni ja yllättäen, kun matkustin Virossa seurakunnan maahanmuuttajaväen kanssa. Yksi tutustumiskohde oli linna Rakveressa. Siellä ihan käsin kosketellen sai tuntumaa keskiaikaan. Ihan parhaalta (ja vähän vaikealta) tuntui jousiammunta keskiaikaisin välinein.

Kokkolassa toimii pieni keskiaikainen kerho, Tararant-kylä. Sen kokoontumisiin pääsee mukaan jokainen halukas. Tietoja seuraavasta kokoontumisesta saa vaikka minulta. Otapa yhteyttä - vaikka syyskuun keskiaikapäivässä Kaarlelan kirkonmäellä!

Ei kommentteja "Keskiaikapäivät 2015 - Syyskuun seitsemäntenä Kirkonmäellä tavataan"

Kommentoi "Keskiaikapäivät 2015 - Syyskuun seitsemäntenä Kirkonmäellä tavataan"