101 pullaa

6.6.2013 | Risto Juntunen

Tekstiviesti on ilmoittanut pari päivää sitten, että tarvittaisiin päivystäjiä lentopallon mestaruussarjan loppuotteluun. Ottelupäivän koittaessa päivystyspuku päälle ja ajamaan kohti jäähallia, jossa pelit finaaleissa poikkeuksellisesti pelataan. On kysymys harrastuksesta, joka on jatkunut yli 33 vuotta.

Punaisen Ristin päivystystehtäviä riittää Kokkolan vireässä kaupungissa. Katastrofitilanteessa autamme majoituksen ja ruokahuollon järjestämisestä. Pystymme antamaan henkistä ensiapua. Aineellinen apu on henkilökohtaiseen hygieniaan ja vaatetukseen tarvittavat tavarat. Sen arvo voi olla 500-1000 euroa.

Läheisesti ensiaputoimintaan kuuluu vapaaehtoinen pelastuspalvelu, joka koostuu yli 50 erilaisesta yhteisöstä. Vapepa etsii marjamatkalla eksyneet, muonittaa tulipaloissa ja siivoaa öljyvahingon jälkiä. Olemme olleet jopa pesemässä vesilintuja.

Laulu on tuorein harrastuksistani. Kolme vuotta sitten ilmoittauduin yksinlaulua opiskelemaan Kokkolan seudun opistossa. Kirsi Koivisto on ohjannut innostavasti. Oi, kiitos sä luojani armollinen on yksi monista hengellisistä lauluista, joita olen oppinut. Pekka  Simojoki on yksi idoleistani. Alkujaan venäläinen kansansävelmä Kristallivirta innostaa tuttuutensa ja sisältönsä ansiosta. Kolmen vuoden aikana olen oppinut yli 30 laulua.

Upeinta on huomata, ettei oppiminen ole kiinni iästä. Parasta laulamisessa on se, että henki ja ruumis ovat tiiviissä yhteistyössä. Siinä unohtaa arjen murheet.

Kaksi koiraa koukuttavat vähintään kahteen ulkoiluhetkeen joka päivä:  Eppu on villakoiran ja snautserin epäsukuinen rakkauden hedelmä ja Kirill villakoira. "Puudelit" yllättävät joka päivä älykkyydellään. Ne seuraavat, puenko työtakin vai lenkkipuvun päälleni, ja käyttäytyvät sen mukaan.Pullat

Keittiöhääräily on jollain tavalla kuulunut elämään aina, koska lapsuuteni perheessä oli vain poikia. Vuosien mittaan siitä on tullut ylen tasokasta toimintaa: erilaiset kahvi- ja ruokaleivät piristävät päivän pöytää. Pari viikkoa sitten leivoin 101 pikkupullaa. Ruoanlaiton bravuureihin kuuluu vuohenjuusto-paprikalohi ja porsaan ulkofilee hunnutettuna paprika-sipuli-kermakastkkeella.

Kirjoittaminen alkoi jo teini-iässä: ensimmäinen ajatelmani oli tauluna seinällä: "Jos naista oppisi tuntemaan, monia vaikeuksia olisi voitettavissa" tai myöhemmin keksitty "Mitä tummempi taivas, sitä valkeampi lokki". Aktiivisemman kirjoittamisen aikana osallistuin kahden antologian mahdollistamiseen Haapavedellä. Niissä oli sekä proosaa että runoja.

Työssä ja levossa kuluu vuorokaudesta 16 tuntia, jäljellejäävät kahdeksan voisivat olla aktiivisen harrastuksen aikaa. Yksi keino työssä jaksamiseen on vireä harrastustoiminta, jota työnantajan kannattaisi tukea jopa taloudellisesti. Työssä voi oppia jotain uutta harrastuksesta, ja harrastuksesta voi oppia jotain omaan työhönsä. Kirjallisia taitoja käytän muun muassa muistioiden tekemiseen, pullaa  ilahduttamaan kollegojen arkikahvia. Ensiaputaitojen ansiosta vastaan seurakuntayhtymän ensiaputarvikkeiden hankinnasta. Kerran olen toiminut kanttorin "äänenä".

Harrastukset tuovat väriä ja sisältöä elämään. Monista harrastuksista huolimatta ehdin jopa tekemään töitä, vaikka sitä edellä luetun perusteella ei aina uskoisi.

Ei kommentteja "101 pullaa"

Kommentoi "101 pullaa"