Viestinnän vinkkeli - Yhtä juhlaa koko kesä

16.5.2013 | Aune-Inkeri Björkström

Suomalaisessa kristillisyydessä on erityispiirre, jolle ei löydy vertaa: hengelliset kesäjuhlat. Onhan niitä toki muuallakin, mutta ei edes muissa Pohjoismaissa samassa mittakaavassa.

Lyhyt ja intensiivinen kesä saa meidät ryömimään ulos koloistamme, kokoontumaan yhteen. Jokaiselle kesäviikonlopulle osuvat vähintään yhdet kirkolliset kesäjuhlat, parhaille useammat.

Juhlista riippuen varustukseen kuuluu virsikirjan lisäksi Siionin kannel, Siionin virret, Siionin laulut, Siionin matkalaulut, Viisikielinen... Osaatko yhdistää laulukirjat ja herätysliikkeet?

a) Siionin kannel
b) Siionin virret
c) Siionin laulut
d) Halullisten sielujen hengelliset laulut
e) Siionin matkalaulut
f) Viisikielinen

1. Rukoilevaisuus
2. Herännäisyys
3. Viides herätysliike
4. Evankelisuus
5. Vanhoillislestadiolaisuus
6. Rauhansanalaisuus ja lestadiolainen uusheräys

Lähetä vastaukset kommentteina, kiitos!

Herätysliikkeiden luvattuna maakuntana Keski-Pohjanmaa saa lähes joka vuosi jotkut juhlat järjestettäväkseen. Tänä kesänä Lohtajalla vietetään valtakunnallista Evankeliumijuhlaa viikko juhannuksen jälkeen.

Muillekin viikonlopuille riittää juhlia päivämatkan päässä:

Heinäkuun ensimmäisenä viikonvaihteena lähimmät juhlat ovat Herättäjäjuhlat Haapajärvellä.
Seuraavassa viikonvaihteessa Kempeleessä kokoonnutaan Rauhan Sanan Suvijuhlille.
Lestadiolaisen Uusheräyksen kesäseurat puolestaan ovat heinäkuun lopulla Raahessa.
Ruotsinkielisen Evankeliumiyhdistyksen SLEF:n lähetysjuhla missionsfest puolestaan on elokuussa Teerijärvellä.

Kristillisten järjestöjen ja herätysliikkeiden järjestämiin kesäjuhliin osallistui viime vuonna noin 140 000 ihmistä.

Missä piilee kesäjuhlien viehätys?

Ainakin siinä, että kesäjuhlilla:

- saa kuunnella sananjulistusta, jossa on se tuttu ja rakas "nuotti", kenties jo äidinmaidossa imetty
- voi piipahtaa sielunhoidossa purkamassa menneen talven taakat
- tapaa lukuisia tuttuja eri puolilta maata ja saa kenties uusiakin
- saa yhtyä jykevään yhteislauluun tai -veisuuseen
- kaikenikäiset tulevat yhteen
- viihtyy koko perhe
- nautitaan kesästä - joskus helteessä, joskus kaatosateessa
- kokee yhteisöllisyyttä: meitä kristittyjä on paljon!
- voi kohdata Jumalan - ensi kerran tai jälleen kerran
- voi huomiota herättämättä tutustua oudompaankin herätysliikkeeseen
- voi halutessaan osallistua talkoisiin ja tehdä toisille juhlaa

Ymmärrän niitäkin ystäviäni, jotka kiertävät kirkolliset kesäjuhlat kaukaa ja kokevat suuret ihmisjoukot ahdistavina. Toisaalta tuttavapiirissäni on ainakin yksi pariskunta, joka on tutustunut kesäjuhlilla eli omaa niistä varsin mukavat muistot.

Minulle kirkolliset kesäjuhlat ovat kesän kohokohtia, suomalaisen kristillisyyden aitoja ilmentymiä. Olen tarponut kirkollisia kesäjuhlia nuoresta saakka ja nautin niiden ilmapiiristä. Koska olen elänyt herätysliikkeiden piirittämänä, olen käynyt useimmilla juhlilla ja havainnoinut niin etelän kuin pohjoisen kristillisyyttä, seurannut eri-ikäisten ihmisten kanssakäymistä, kuulostellut laulujen surumielisiä ja riemullisia sävyjä, ihaillut talkoolaisten uutteruutta...

Tervemenoa kesäjuhlille, uteliaana ja vastaanottavana!

Lisää kirkollisia kesäjuhlia voit bongata täältä

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Yhtä juhlaa koko kesä"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Yhtä juhlaa koko kesä"