Bach som godnattsaga

29.4.2013 | Kristina Klingenberg

Jag sitter i nere i kyrkan medan min kollega Christian Ahlskog spelar oavbrutet Bach en hel timme! Det är två kvällar efter Tiikerits volleybollseger. Jag var inte på matchen men har läst artiklar där det fina spelet beskrivs. Jag skulle ha lust att beskriva det fina Bach-spelet på samma sätt med ord - men det är alltför krävande att sätta ord på musikupplevelser. Och samtidigt också begränsande.

Det finns ögonblick inom olika livsområden då mycket klaffar och inspirationen flödar och människan; en eller flera, har resurser och teknik, begåvning och inspiration och delar med sig! Tack Christian!

Bach fick den kvällen bli min kvällssaga. Själen fick kvällsmat och kroppen vila.

Jag sitter sällan nere i kyrkan. Det var roligt att samtidigt ta del av  världen utanför; kvinnorna på stavgångspromenad, ungdomarna med köpkassar, cyklande barn, bilar, bilar, bilar..... vårsol över allt det frusna.

Själv satt jag omgiven av den himmelska musiken. Om jag ingnorerade det som hände på andra sidan kyrkfönstren så var jag tillbaka i kyrkorummet med levande ljus, det tomma korset och glasmosaiktavlan "Se jag är med er alla dagar!".

Det gick att blunda också!  Jag är lite ovan att sitta länge så jag behöver då och då ändra sittställning. Jag kom att tänka på att jag egentligen tycker ganska mycket om att gå omkring medan det spelas orgelmusik. Men då är det fråga om gamla katedraler där det finns mycket att se och många akustiska fenomen som kommer fram då man vandrar omkring i kyrkan omgiven av musik.

Under den andra nordiska kyrkosångfesten som hölls i Oslo 2006 fanns en programpunkt med ett lustigt namn som jag glömt ...och där fick vi (sångare från Pedersöre prosteri) gå omkring i Oslo gamla domkyrka till psalmsång och orgelmusik. Ett härligt sätt att möta andra nordiska kyrkokörsångare - ansikte mot ansikte, ton mot ton. Kul!

Bach

Missa inte del 2 av Christians Bach-serie. Triosonaterna som han spelar är såå sköna och livsbejakande. Härlig musik! Spelad av en utomordentligt skicklig organist!

Ei kommentteja "Bach som godnattsaga"

Kommentoi "Bach som godnattsaga"