Påsk på jorden

8.4.2013 | Kristina Klingenberg

Ännu en av dessa otroligt vackra, soliga aprilmorgnar! Som aldrig tycks ta slut... det började redan i marsmånad!
Jag är på en av de sista skidturerna på isen mellan Harrbåda och Trullön. När man ser ut över landskapet så ser man hur folk kommer från strandkanterna och tar sig längre och längre ut. De man möter är alla smått lyriska över vårvädret!

Det är dags att så småningom ta farväl - antagligen blir det i form av sparkstöttingtur på blankis.
Det blir en dag  då snön har gett vika för solens intensitet och värme. På förhand kan man inte riktigt veta när den "sista" turen blir av. Kanske om några dagar eller först om ett par veckor...

Då man är där ute, kanske med sikte på någon holme, kan man inte fastna i dystra tankar om att islandskapet snart försvinner. Om att allt tar slut en gång. Tvärtom gäller full närvaro i stunden.

Vinden har en förmåga att tränga igenom men den blir dag för dag allt mindre vintrig. Det är viktigt att planera och ta vindstyrka och riktning i beaktande ifall man tänker vara flera timmar ute på havsvidden.

Västra Trutklippan

Ute vid Västra Trutklippan är det än så länge vintrigt men på södra sidan av holmen flöt vattnet kring strandstenarna. Isen hade fått ge vika för solens intensitet.

När jag tänker på att islandskapets tid är förbi för denna gång så vet jag att det föds något nytt ur isens död och förgänglighet. Det är en tröst!

Snart sjunger vi  "hur glittrar ej ditt fria hav i sommarmorgon väkten". Orden är ur Jakob Tegengrens psalm "Skön är den jord du, Herre, gav" (Psb 540).

I mitt arbete möter jag varje vecka mänskor som tar farväl av sina nära och kära.
Det som sker i naturen hjälper att förstå att det ur död föds liv.

"Hör hur fågelropen höjs!
Hav och strand sig gläder.
Se hur mark och träd tar på sina sommarkläder.
Genom tjäle, köld och död
tränger solens eld och glöd.
Det är påsk på jorden."
(Psb 536 v 2)

Ei kommentteja "Påsk på jorden"

Kommentoi "Påsk på jorden"