Klockringning mitt på dagen

20.3.2013 | Kristina Klingenberg

Eftersom jag bor på Västra Kyrkogatan och jobbar i församlingscentret mitt emot stadskyrkan så hör jag då och då kyrkklockorna. Om det är i början av veckan utgår jag från att det är själaringning men senare i veckan och kvällstid vet man inte riktigt vad klockorna kallar till. Utom på söndagmorgnarna då det är tid för högmässorna. Först finska och sedan svenska.

Jag körde längs Gustaf Adolfsgatan då jag plötsligt noterade att klockklangen inte kom utifrån utan från bilradion. En fredag mitt på dagen klockan tolv!  Mitt i flödet av musik och prat. Det kan inte vara sant, tänkte jag. Tänk att tolvslaget från Åbo domkyrka kommer i radion fortfarande anno Domino 2013! Hörs helgmålsringningen i radion också på lördagkväll? Väl hemma sökte jag i radioprogrammet efter helgmålsringning. I en finsk radiokanal hörs tydligen  "ehtookellot" från olika kyrkor på lördagkvällarna men inte i någon av de svenska kanalerna.

Jag tycker mycket om helgmålsringningen. Även om söndagen för mig är arbetsdag så bor jag gärna i ett samhälle där man ringer in helgen och där den noteras på något sätt. Söndagen börjar då. Kanske är jag lite ortodox och förstår bra tanken med vigilian som firas på lördag kväll före festmässan på söndagen. Helgfirandet är en helhet. Mässorna är mina arbetsuppgifter men jag försöker ändå fira dem som församlingsbo och kristen.

Under vandringar genom byar i Slovenien, Portugal, Spanien och olika övärldar så åtföljs vandraren av klockringningar under dygnets dagtimmar. Det är häftigt med kyrkklockor som kallar. Och intressant att lista ut varför det rings. Och spännande att stiga in i en kyrka vars dörrar är öppna och vars klockor kallat.

I en by i Portugal kom en kvinna in med leriga stövlar och trädgårdshandskarna på armen när klockorna kallade till bön. Sedan stod hon på knä innanför dörren ganska länge utan att bry sig om oss andra. Hon bad en lång stund och var stilla innan hon fortsatte tillbaka till sitt trädgårdsarbete.

Visst kommer vi också då klockorna kallar från det som är vår vardag och så sitter vi en stund i Guds hus - förhoppningsvis går vi med lite lättare steg därifrån med "Gå i frid och tjäna Herren med glädje" som ryggdunk.

Ei kommentteja "Klockringning mitt på dagen"

Kommentoi "Klockringning mitt på dagen"