Viestinnän vinkkeli - Unelmia aamukahveilla

12.3.2013 | Aune-Inkeri Björkström

Naisten aamukahveilla käsitellään mielenkiintoisia ja arjenläheisiä aiheita. Aamukahvit - tai pikemminkin brunssi - katetaan Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasaliin noin kerran kuukaudessa. Naisväki nauttii pitkän kaavan mukaan, kun saa käydä valmiiseen pöytään.

Aamukahveilla on myös puhe tai opetus jostain teemasta. Ainakin meikäläisen kannattaa ottaa mukaan muistiinpanovälineet, jotta puheesta jäisi mieleen muutakin kuin että hyvä se oli...

Tässä pieniä maistajaisia aamukahveilta, joilla vaasalainen sosiaalipsykologi Saara Kinnunen alusti aiheesta Elämän suorittajasta unelmien toteuttajaksi.

Hän luokitteli suorittajat ensinnäkin iloisiin suorittajiin, toiseksi järjestelmällisiin "työ ensin, sitten lepo" - suorittajiin ja kolmanneksi riittämättömyytensä kanssa kamppaileviin suorittajiin.

Saara Kinnunen kehotti meitä suorittajia kysymään itseltämme, kenelle oikein suoritamme. Äidille? Itselle? Puolisolle? Hän yllytti luopumaan turhasta suorittamisesta ja jättämään jäljelle vain mielihyvää tuottavan, voimaannuttavan suorittamisen.

Omia unelmiaan pääsee tutkailemaan vaikkapa vastaamalla kysymyksiin: Millainen on hyvä nainen? Mikä olivat nuoruuteni unelmat? Millaisesta kodista unelmoin? Onko minulla toteutumattomia unelmia? Mitkä unelmani ovat kätkeytyneet ja peittyneet suorittamisen ja ympäristön asenteiden alle?

Särkyneet, kipeät unelmat tuottavat surua. Surun jälkeen olemme valinnan edessä, jäämmekö särkyneiden unelmien vangiksi ja katkeroidumme vai jätämmekö ne taaksemme.

Nelikymppisenä alamme kysellä: Tätäkö elämä on? Uuvumme suorittamiseen havahduttaa meidät hereille, toteuttamaan omia unelmiamme ja luopumaan rooliminästä.

Joskus unelmamme ovat kuitenkin pahasti hukassa meiltä itseltämmekin. Niitä voi etsiä "turmeltumattomasta" lapsuudesta kysymällä:

- Mistä innostuin, mistä tykkäsin?
- Millaisia leikkejä leikin?
- Missä olin hyvä?
- Mitä taitoa halusin kehittää?
- Miksi halusin tulla isona?
- Millaisia kirjoja luin?
- Millaisia ystäviä olisin halunnut?

Viitteitä unelmista löytyy myös nykyhetkestä ja tulevasta: Mikä minua innostaa? Mitä tekisin, jos minulla olisi vain vuosi elinaikaa?  Mitä muuttaisin elämässäni, jos raha ei olisi esteenä?

"Unelmat ovat aitoa minuutta. Ne saattavat olla Jumalan unelmia! Jumalalla on unelma jokaisesta luomastaan ihmisestä! Olemme 'designed by God'", luennoitsija vakuutti. Hän kehotti meitä naiasia puntaroimaan unelmiamme myös rukouksessa ja kyselemään: Jumala: ovatko nämä myös sinun unelmiasi?

Saara Kinnunen neuvoi toteuttamaan unelmia rohkeasti ja raivaamaan niille aikaa. Sen voi aloittaa pienin valinnoin.

"Olet arvokas. Tee itsellesi hyvää, arvosta itseäsi. Suorita unelmia! Elämätön elämä on raskain taakka. Mennyttä elämäänsä arvioivan ihmisen helvetti on, kun hän saa tietää, mitä hänestä olisi voinut tulla."

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Unelmia aamukahveilla"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Unelmia aamukahveilla"