Ave Maria & L'Eau Vive

12.3.2013 | Kristina Klingenberg

Det tog mig många år att inse att Jesu mor, Maria, var en mycket ung mamma. Kanske inte ung i sin egen kultur men sedd med vår kulturs ögon. En modig ung kvinna!
Själva dagen som fått namn efter Maria -  Marie bebådelsedage - går inte en kyrkomusiker oförmärkt förbi.

De flesta stora kompositörer har i tiderna komponerat ett eller många Magnificat. Det är musik till den text som kallas Marias lovsång och som man hittar i Bibeln i Lukas evangeliet: "Min själ prisar Herrens storhet." En härlig text med mycken lovsång och överlåtelse. Som talar starkt än idag genom den attityd som präglar lovsången.

Ave Maria-musiken har en lite annan fokus än Magnificat. Med åren så har jag charmats av de många olika Ave Maria-kompositionerna. Ofta förmedlar de ett lugn och någonting att vila i, som i en mammas famn.

Ett mera oväntat Ave Maria-minne har jag från restaurangen L'Eau Vive i Rom på Via Monterone 85. Restaurangen drivs av en fransk klosterorganisation som bland annat missionerar och driver ett barnhem i Rom. Servitriserna är nunnor som vuxit upp på klostrets barnhem; nationaliteterna är många. Stämningen är familjär och varm och en vacker Ave Maria-sång ingår i middagen. Ofta också som avslutning på kvällen. Det är servitriserna som sjunger och matgästerna får sjunga med. Jag har varit där två gånger och besöker gärna stället på nytt om jag får möjlighet. Maten är dessutom jättegod och miljön historisk; på andra våningen är taket fyllt av freskomålningar.

Fina Ave Maria-spelningsminnen har jag också från samarbete med saxofonisten Göran Hägg och violinisterna Kristine och Paulina Storbacka och många, många andra. Vi har spelat Schuberts Ave Maria eller Bach/Gounods eller Francks eller Vavilovs...

Invandrarkvinnor

På tal om den sistnämndas så har vi i invandrarkvinnornas bönegrupp lärt oss Vavilovs Ave Maria och vi tänker frimodigt sjunga den som allsång när vi på söndagen firar Marie bebådelsedagens flerspråkiga mässa i sockenkyrkan i Karleby kl 18. Vi kommer att sjunga också mycket annat där: Lågorna är många-psalmen med färggranna dukar och rörelser till. Grip du mig helige Ande-psalmen, där vi ber för uppgifterna som vi har att fylla, och Lova Gud i himmels höjd-psalmen, som får vara vårt Magnificat. Och språken är bland annat karenska, swahili, ryska, svenska, finska, engelska, arabiska och hebreiska.

Yksi kommentti "Ave Maria & L'Eau Vive

en finskspråkig 14.3.2013 8.13

Mukavaa, että teillä on ruotsinkielisiäkin blogeja. Anteeksi, että vastaan suomeksi, mutta ruotsi ei välttämättä taivu kirjoittamiseen.

Kommentoi "Ave Maria & L'Eau Vive"