Meidän suurin juhlamme

22.2.2013 | Risto Juntunen

Asettelen pikareita alttarikaiteelle. Siihen mahtuu tarkalleen 175 kappaletta.  Olen valmistamassa Herran huonetta seurakuntalaisen ja Jumalan kohtaamiseen. Kristityn tärkein,  jokasunnuntainen juhla on alkamassa.

Katan ehtoollisen alttaripöydälle. Viinikannuihin kaadan puolitoista pulloa viiniä ja täytän öylättirasiat. Kalkin päällä on pateeni, lautanen, jolle ehtoollisleivät  pappi sitten jumalanpalveluksen aikana asettelee. Pateenin päälle laitan pallan, tukilevyn, jolle tulee korporaaliliina, jonka päälle ehtoollinen katetaan ja kaikkein päällimmäiseksi liturgisten värien mukainen kalkkiliina.

Alttari

Olen saapunut kirkkoon kahdeksan aikaan aamulla. Ensimmäisenä sammutin kosteutuslaitteen, joka pitää kirkon ilman tasaisen kosteana, jotta urut pysyisivät vireessä. Käynnistän urkulehterin äänentoiston, joka on erillinen, oma järjestelmänsä. Testaan sen samalla. Edellisenä iltana laitoin virsitauluille kanttorilta saamani numerot. Etukäteisvalmisteluina kirjoitin kolehtipussit ja selvityslomakeet valmiiksi. Samoin kirkon päiväkirjat.

Laitan kirkkosalin äänentoiston päälle ja testaan. Kerran äänentoistosta ei kuulunut pihaustakaan; keskusvahvistin oli tullut elinkaarensa päähän. Onneksi nuorisotyön liikuteltavasta äänentoistojärjestelmästä saatiin jotenkin toimiva. Yksi langaton mikrofoni kiersi jumalanpalveluksen toimittajalta toiselle. Aina tarkastan langattoman mikrofonin pattereiden jännitetason.

On aika pitää pieni kahvitauko ja vaihtaa työvaatteet: musta puku, valkoinen paita ja liturgisten värien mukainen kravatti.

Kellon ollessa yhdeksän alkavat kirkon tornissa lyödä huomenkellot kutsuen kansaa kirkkoon. Edellisenä iltana kuuden aikaan ehtookellot ovat ilmoittaneet sunnuntain alkaneeksi. Toimittava pappi ja kirkkoväärtit saapuvat valmistautumaan palveluksen toimittamiseen. 9.40 soivat papinkellot ilmoittaen papin saapuneen kirkkoon ja viisi minuuttia ennen jumalanpalvelusta kuulemme yhteensoiton, jonka aikana kansa hiljentyy messuun.

Radiokuuntelijat  voivat osallistua messuun kotonaan. Nettikuuntelijat missä tahansa maailman kolkassa.  Heitä varten käynnistän signaalin verkkoon jo varttitunnin ennen jumalapalveluksen alkua. Kellon ollessa kymmenen annan liturgille merkin aloittaa.

Olen jäänyt miettimään erään papin sanoja: "Se, joka ei osallistu rippiin ja synninpäästöön, ei ole kelvollinen ehtoolliselle." Aika kovia sanoja, mutta minun Jumalani on armollinen, vaikka en töiltäni  aina ehdi osallistumaan, käyn Herran pöytään niin kuin muutkin.

Ensimmäisen virren aikana kuljen ulkokautta laskemaan urkulehteriltä kirkkoväen. Kävellessäni erään alkukesän aamuna kirkon pihalla linnut laulavat kirkon puistossa, aurinko lämmittää ja sisältä kuuluu virrenveisuu. Ajattelen, että olen siunattu, kun saan tehdä tätä työtä.

Yksi kommentti "Meidän suurin juhlamme

Satunnainen kirkossakävijä 1.3.2013 8.24

Kravatti liturgisen värin mukaan - se oli huippu :-) Blogi antoi mielenkiintoisen kurkistuksen kulissien taakse. Taidan seuraavalla kerralla kirkkoon tullessani vilkuilla suntion touhuja uusin silmin.

Kommentoi "Meidän suurin juhlamme"