Viisi tähteä saa miehen kyyneliin

21.2.2013 | Martti T. Nykänen

Pidän elokuvista. Parhaiten niitä näkee elokuvateatterissa. Siellä käyn mielelläni. Jotain taianomaista ja hienoa koen siinä, kun valot sammuvat ja kuvat alkavat heijastua suurina silmien eteen. Elokuvaa katsellessa voi olla myös todistamassa jotain merkittävää ja syvällistä elämästä. Hyvä elokuva laittaa jotain minussa liikkeelle ja antaa aineksia arvioida omaa elämääni.

Entiseltä kotipaikaltani Pyhtäältä oli lyhyt matka Helsinkiin, vain 120 kilometriä. Hyödynsin joskus vapaapäiväni ja istuin elokuvateattereissa ja katsoin hyvinä pitämiäni elokuvia.

Yksi mielenkiintoinen elokuvamuisto on jo useamman vuoden takaa. Silloin esitettiin suuren huomion saanutta Forrest Gump -elokuvaa. Iso elokuvateatteri tuntui olevan täpösen täynnä. Lipussa oli jopa paikkamerkintä. Oma paikkani sijoittui salin taka-osaan ja sain viereeni neljän hengen seurueen, kaksi pariskuntaa. Sitten tuli se taianomainen hetki, kun valot sammuivat ja elokuva alkoi.

Itse Forrest Gump -elokuva oli tarina hieman jälkeenjääneestä pojasta, joka kuitenkin oman elämänsä varrella eli, todisti ja koki monta (Amerikan) historian suurta hetkeä ja oli jopa vähän vaikuttamassa niiden toteutumiseen. Se oli hieno ja liikuttavakin kuvaus siitä, kuinka jokaisella - olipa hän lahjoiltaan ja kyvyiltään millainen tahansa - on merkitystä. Vaikka pääosin tarinassa käytiin läpi hyviä ja hienoja asioita, niin toki siinä kohdattiin ja mietittiin sotaa ja sen vaikutuksia yksilön elämään, lähipiirissä tapahtuneita kuolemantapauksia ja AIDSia.

Joskus vähempikin riittäisi, ajattelin elokuvaa katsoessani. Osin ajattelin sitä historian tapahtumien vyörytystä, joka elokuvaan oli laitettu. Osin ajattelin sitä, kuinka vieressäni istunut nainen itki lähes koko elokuvan ajan. Välillä hänen kyyneleiset kasvonsa lepäsivät kumppanin olkapäätä vasten ja välillä minun olkapäätäni vasten. Ehkä hän ajatteli elokuvan yhdistävän meitä ihmisiä toisiimme.

Esirippu

Elokuvan päätyttyä riensin katsomaan heti toista elokuvaa. Sen nimi oli Emily on poissa. Elokuvasali oli pieni eikä meitä ollut monia paikalla. Yhdessä tulleet istuivat vierekkäin. Muuten näytti siltä, että tähän elokuvateatteriin eksyneet istuivat kukin omalla tuolirivillään. Valot himmenivät ja lumous alkoi.

Elokuva kertoi tarina särkyneistä ihmisistä. He olivat ulkonaisesti hyvin toimeentulevia ihmisiä, joiden elämän järkyttävä onnettomuus oli muuttanut. Avioparin pieni, kuusivuotias tyttö oli kuollut, kun humalassa auton rattiin lähtenyt mies oli ajanut hänen ylitseen. Tapahtumasta oli kulunut kuusi vuotta: pariskunta oli eronnut ja isä eli vain laskeakseen päiviä siihen, kun rattijuoppo vapautuisi vankilasta. Hänellä oli tarkoitus tappaa tuo hänen lapsensa surmaaja. Isä ei ollut koskaan käynyt tyttärensä haudalla, vaikka ilmaisi kovin surevansa. Osaksi hän toimi niin oman syyllisyytensä vuoksi.

Rattijuoppo oli kärsinyt tuomionsa ja vapautui, mutta syyllisyys kalvoi myös häntä. Elokuvan loppukohtauksessa - isän yrittäessä ampua pakenevaa tyttärensä surmaajaa - tämä ex-vanki ja isä päätyvät hautausmaalle. Emilyn haudalla molemmat itkevät ja löytävät jonkinlaisen yhteyden toisiinsa ja siihen kantamaansa syyllisyyteen.

Tämän elokuvan päättyessä - näyttelijöiden ja muiden tekijöiden nimien kulkiessa valkokankaalla - katsoin sivuilleni, ettei lähelläni istu kukaan toinen katsoja, ja itkin vuolaasti.

Viiden tähden elokuva antaa minulle paitsi mahdollisuuden katsoa, kokea ja nähdä hienoa työtä ja kuvaa elämästä niin koskettaa ja laittaa minussa liikkeelle jotain sellaista, mikä hämmentää, puhdistaa ja auttaa minua ymmärtämään itseäni.

Yksi kommentti "Viisi tähteä saa miehen kyyneliin

Toinen leffaystävä 15.3.2013 8.33

Minä pidin myös kovasti Forrest Gumpista. Toisia minua koskettaneita elokuvia ovat mm. suomalaiset elokuvat "Mies vailla menneisyyttä" ja "Koirankynnen leikkaaja". Ne edustavat tarinoita pienestä ihmisestä kovien kokemusten keskellä, mutta myös lähimmäisen hyvyydestä.

Kommentoi "Viisi tähteä saa miehen kyyneliin"