Viestinnän vinkkeli - Irto-oksa?

4.2.2013 | Aune-Inkeri Björkström

Istun kappelissa, elämäni ensimmäisessä hiljaisuuden retriitissä. Kappelin ikkunasta näkyy järvi. Rannan paljaat koivut huojuvat tuulessa. On lokakuun loppu, ja vuorokaudenajasta riippuen taivas on punainen tai sininen tai musta.

Seuraan hajamielisesti hetkipalvelusta. Yhtäkkiä huomaan, että yhdessä koivussa roikkuu katkennut oksa. Se heiluu tuulessa mutta on kiinni oksanhangassa eikä putoa.

Puhutteleva oksa. Kiinni toisessa oksassa, joka on kiinni rungossa, mutta itse irti rungossa. Ilman yhteyttä runkoon se ei saa elinvoimaa. Se voi sinnitellä talven yli toisen oksan kainalossa, mutta kevään tullen se ei puhkea lehteen. Sen kuolema paljastuu.

Tuulessa pyörivä irto-oksa vie ajatukseni Jeesuksen opetukseen itsestään. Hän vertasi itseään viiniköynnökseen, jossa hänen omansa ovat oksia. Huoneeseen palattuani luen Johanneksen evankeliumin luvusta 15:

"Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa...  Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu..."

Ilman yhteyttä runkoon huojun tuulessa muiden mukana, mutta ilman elämää.

"Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää", lupaa Jeesus, viiniköynnös.

Kivet voivat huutaa, sen tiesin. Nyt tiedän, että risutkin voivat saarnata.

Yksi kommentti "Viestinnän vinkkeli - Irto-oksa?

Enni 6.2.2013 12.13

Puhuttelevaa

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Irto-oksa?"