Mönster - Kuviot

12.11.2019 | Kristina Klingenberg

Stenläggningarna här på Rhodos bildar vackra mönster – ofta i behagliga naturnära färger.

Strandlinjen på Rhodos. Rodoksen rantalinjaa. Foto: Kristina KlingenbergI gamla stan har mönstren stått sig i århundraden och eftersom de är av sten så rår ingen på dem – de är ganska oföränderliga och har undgått större jordbävningar. Övertäckta kan de ha blivit men det finns också exempel på återupptäckt mosaik med fina, gamla mönster.

Eftersom strandlinjen förändras dagligen och bildar ständigt nya mönster så filosoferar jag över våra livsmönster. Vilka är de mönster som består år efter år och vilka är de livsmönster som förändras. Strandlinjen förändras ofta på ett vackert sätt och det hoppas jag att oundvikliga, förändrade livsmönster också gör.

Aallot muokkaavat rantoja, ja erityisesti "meidän niemennokkaa" täällä Rodoksen kaupungissa. Yhtenä päivänä kävelen ihailemassa rannan kivistä muotoa, seuraavana päivänä rantaviiva on mennyt kokonaan uusiksi ja kuvio on aivan toisenlainen.
Vanhan kaupungin ikivanhan mosaiikin kuviot ovat säilyneet vuosisatoja, mutta rantakivien kuviot vaihtuvat päivittäin.

Mitkä minun elämäni kuvioista ovat säilyneet muuttumattomina? Ja mitkä ovat menneet uusiksi aika ajoin?
En ole pohtinut asiaa vielä niin syvällisesti. Tuntuu kuitenkin hyvältä, että elämässä on muuttumattomia kuvioita.
Samalla kun totean, että ei se ole niin vaarallista jos jotkut kuviot muuttuvat – niin kuin rantaviivat. Elämässä on kauniitakin muuttuvia asioita.

Mosaik med fina mönster. Vanhan kaupungin vanhaa mosaiikkia. Foto: Kristina Klingenberg

Ei kommentteja "Mönster - Kuviot"

Kommentoi "Mönster - Kuviot"