Jumalanpalvelusryhmässä – Kristuksen kirkkoa rakentamassa

15.3.2019 | Sisko Sundbäck

Olen jäänyt eläkkeelle lähetyssihteerin toimesta viime syksynä. Nyt on aikaa ”omille” harrastuksille, ja aikaa toimia myös vapaaehtoistehtävissä. Olen toiminut tänä vuonna pari kertaa jumalanpalvelusryhmässä, ja ollut ryhmän mukana toteuttamassa yhteistä messua erinäisten palvelutehtävien kautta. Koen jumalanpalvelusryhmässä toimimisen mielekkäänä vapaaehtoistyönä. Jumalanpalvelusryhmässä kutsutaan usein myös kotoisammin kirkkoväärteiksi.

Messussa kirkkoväärtit voivat palvella hyvin monipuolisissa tehtävissä, joista kukin voi valita itselleen sopivan. Jumalanpalvelusryhmäläiset sopivat suunnittelupalaverissa aina noin pari viikkoa ennen messua sen toimittavan papin kanssa kyseessä olevan sunnuntain käytänteistä. Joskus kokoontumisessa on mukana myös kanttori sekä messussa avustavaa papistoa. Luetaan sunnuntain evankeliumiteksti, jonka pohjalta voidaan myös keskustella. Kokoontumisessa sovitaan messussa veisattavista virsistä sekä tulevan messun jumalanpalvelusryhmän tehtäväjaosta.

Kirkkotilaan saavutaan useimmiten kulkueena, joka koostuu ryhmäläisistä, papistosta ja mahdollisista maallikkoehtoollisavustajista. Kaksi vapaaehtoista kulkee ristinkantajana eturivissä, heidän takanaan tulevat kaksi kynttilänkantajaa ja mahdollisesti muut ryhmän jäsenet sekä viimeisenä papisto.

Kaksi kirkkoväärtiä on noin puoli tuntia ennen messun alkamista eteisessä ovilla toivottamassa kirkkovieraat tervetulleiksi, ja jakamassa virsikirjoja. Olen ilolla huomannut, että lapsiakin on usein mukana auttamassa kyseessä olevassa tehtävässä. Yksi vapaaehtoisten kirkkoväärtien tehtävä on toimia messussa tekstinlukijoina (1. ja 2. lukukappale; usein jakautuvat eri henkilöille). Lisäksi vapaaehtoinen voi valmistella esirukouksen toisen vapaaehtoisen kanssa ja/tai messussa toimivan papin avustuksella. Vapaaehtoisia on myös mukana lukemassa esirukousta. Vapaaehtoinen kirkkoväärti toimii muistokynttilöiden sytyttäjänä esirukouksen alussa, kun luetaan edellisellä viikolla hautaan siunattujen vainajien nimet. Jumalanpalvelusryhmä hoitaa myös kolehdinkannon muiden vapaaehtoisten kolehdinkantajien apuna. Messun päätyttyä olisi aina hyvä, jos pari ryhmäläistä voisi jäädä auttamaan suntiota ehtoollispikareiden kokoamisessa tiskiin.

Kuva: Börje Forslund

Kuulin muutama vuosi sitten kertomuksen kirkon rakennustyömaan tarkastuskäynnistä, kertoja oli Kälviän seurakunnan kirkkoherra Heikki Niemelä. Tarkastaja kierteli rakennustyömaata kysellen jokaiselta työmaan työntekijältä, mitä tehtävää tämä suorittaa. Hän osui rakennussiivoojan kohdalle, ja kyseli tämän tehtävää, johon siivooja vastasi ylpeänä: ”Minä rakennan Kristuksen kirkkoa”. Itselleni heräsi kysymys; ”Miten minä voin toimia osallisena Kristuksen kirkkoa rakentamassa?”

Jumalanpalvelusryhmän palvelutehtäviin ovat kaikki seurakuntalaiset tervetulleita; niin nuoret kuin vanhatkin, lapset kuin aikuisetkin. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa toimii tällä hetkellä useampiakin jumalanpalvelusryhmiä, ja niihin kannattaa tulla rohkeasti mukaan. On mahdollista perustaa myös ihan uusi ryhmä. Jumalanpalvelusryhmään voi ilmoittautua nettisivuston kautta. Lisäksi useimmilla ilmoitustauluilla on vapaaehtoistyön lomakkeita, ja lomakkeen voi täyttää ja toimittaa seurakuntayhtymän infopisteeseen. Seurakunnan työntekijääkin uskaltanee nykäistä hihasta ja kysellä, mihin voi ilmoittautua, kun haluaa vapaaehtoiseksi kirkkoväärtiksi tai johonkin muuhun itseä kiinnostavaan vapaaehtoistehtävään.

Tuomasmessu Kaarlelan kirkossa. Kuva: Tarja Jakobsén
Kuva: Tarja Jakobsén

Ei kommentteja "Jumalanpalvelusryhmässä – Kristuksen kirkkoa rakentamassa"

Kommentoi "Jumalanpalvelusryhmässä – Kristuksen kirkkoa rakentamassa"