Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Kirkko kasvaa Kiinassa – Pipliaseurat menossa mukana

5.2.2019 | Sisko Sundbäck

Jäin viime syksynä eläkkeelle Kokkolan suomalaisen seurakunnan lähetyssihteerin toimesta. Varsinaiset koulutukset eivät kuulu enää nykyisin kuukausi- eikä viikko-ohjelmaani. Sain olla kuitenkin tammikuun lopulla Helsingissä Pohjanmaan Pipliaseuran hallituksen edustajana koulutuspäivässä; Kiinan monet kasvot -vuositeemakoulutuksessa.


Suomen Pipliaseura järjesti alueseuroille (15) ja seurakunnille koulutuksen. Kouluttautumassa oli mukana alueseurojen toimijoiden lisäksi seurakuntien papistoa ja nykyisiä lähetyssihteereitä.

Kiinan viisi virallista uskontoa ovat taolaisuus, buddhalaisuus, protestanttinen kristinusko, katolisuus ja islam. Kommunistisen puolueen otettua vallan, uskonnot joutuivat vaikeuksiin. Ulkomaiset lähetystyöntekijät ja toimijat häädettiin maasta. Heidän joukossaan oli myös suomalainen lähetystyöntekijä Päivö Parviainen. Protestanttinen kirkko järjestäytyi kuitenkin vuonna 1954 ns. Kolmen itsen kirkoksi (TSPM). Niinpä kirkko sai rajoitetun toimintamahdollisuuden.

Kulttuurivallankumouksen jälkeen koitti uusi kausi

Moni varmaankin muistaa Kiinassa vuonna 1966 alkaneen kymmenvuotisen kulttuurivallankumouksen, jonka tarkoituksena oli hävittää kaikki vanha kulttuuri perinteineen pois. Kaikki uskonnonharjoittaminenkin oli tuolloin kiellettyä. Jumalapalveluksiin ei saanut kokoontua. Kirkot suljettiin ja Raamatut poltettiin, eikä niitä saanut olla kodeissa. Kulttuurivallankumous päättyi vuonna 1976 ja Kiina alkoi vähitellen avautua.

Kulttuurivallankumouksen jälkeen alkoi uusi kausi. Kirkkojen toiminta sai myös vähitellen käynnistyä. Niinpä ensimmäinen kirkko voitiin avata vuonna 1979. Seuraavana vuonna perustettiin Kiinan kristillinen neuvosto, joka TSPM:n kanssa yhdessä toimii nykyisenä Kiinan protestanttisena kirkkona. Maassa tunnustetaan Kirkon katolinen patrioottinen yhdistys taasen ainoaksi katoliseksi kirkoksi Kiinassa. Kulttuurivallankumouksen jälkeen protestanttisen kirkon jäsenmäärä onkin noussut huimasti miljoonasta 40 miljoonaan. Luvussa on mukana vain kastetut ja virallisesti rekisteröidyt kristityt. Kiinassa on paljon rekisteröimättömiä uskonnollisia yhteisöjä, ja niinpä joidenkin arvioiden mukaan kristittyjen kokonaismäärä olisi nykyisin 60-100 miljoonaa.

Kristittyjen määrä Kiinassa kasvaa kovaa vauhtia, arvioiden mukaan jopa miljoonalla vuodessa. Niinpä kirkon kasvu asettaa suuria haasteita työntekijöiden ja muiden vastuunkantajien koulutukselle. Kirkon työntekijöiden koulutusta varten toimii 22 teologista seminaaria, mutta ainoastaan Nanjingin seminaarista voi saada yliopistotasoisen tutkinnon.

Kulttuurivallankumouksen jälkeen pappien määrä oli enää hyvin vähäinen, nykyisin papiksi vihittyjä on 6400 (1 pappi 6700 seurakuntalaista kohden). Määrä on silti riittämätön, eikä vastaa nopeasti kasvavan kirkon tarpeisiin. Seurakunnan vanhimmat toimivat myös papiston apulaisina. Teologinen seminaari kouluttaa myös vapaaehtoisia saarnaajia. Haasteena on kuitenkin kunnollisen kristillisen opetuksen puuttuminen, etenkin maaseudulla, jossa valtaosa kristityistä on täysin kouluttamattomia, useimmiten vain lapset osaavat lukea.

Kirkon työntekijöiden puute ja riittämätön koulutus ovat vaarana erilaisten oppien ja kulttien leviämiselle. Pipliaseurat ovatkin järjestäneet saarnaajille ja seurakuntien vanhimmille kesäkursseja raamattuopetuksen syventämiseen. Lisäksi Pipliaseurat lahjoittavat, etenkin maaseudun seurakuntiin Raamatun opetusta tukevaa teologista kirjallisuutta.

Raamattujen jakelua Kiinassa

Nykyisin Raamattu on Kiinan myydyin kirja. Pipliaseurojen yhteinen raamattutyö käynnistyi uudelleen kulttuurivallankumouksen päätyttyä 1980-luvun alkupuolella. Ystävyyden kirjapaino perustettiin Nanjingiin vuonna 1987. Pipliaseurat (ei Kiinan Pipliaseuraa erikseen) ovat tukeneet 1980-luvulta alkaen Kiinan kirkon raamattupainatuksia ja jakelua muun muassa rahoittamalla raamattupaperin hankintaa. Kirjapainon toimintakautena Raamattuja on painettu ja levitetty 80 miljoonaa kirjaa, ja nämä Raamatut yksistään Kiinassa. Kaiken kirjallisuuden painattamiseen tarvitaan valtion lupa. Raamattujen painatus on onneksi edelleen laillista. Niinpä Pipliaseurojen tukemana painettuja Raamattuja saadaan vapaasti tarjota jokaiselle, kuuluipa ostaja sitten mihin seurakuntaan tahansa.

Millainen oli tietämykseni Kiinasta aiemmin – millaisia ajatuksia heräsi nyt?

Aiemmin tietämykseni Kiinasta oli varsin suppeaa – ajattelin, että uskonnonharjoittaminen on edelleen hyvin hankalaa, Raamattuja ei saa olla kodeissa eikä niitä saa levittää. Mielikuviini Kiinasta on syöpynyt yhden lapsen politiikka, Tintti-sarjakuva Sininen lootus, Huawei-matkapuhelin sekä hymyilevä Mao. Lisäksi kiinalainen ravintola on ”rantautunut” myös kotikaupunkiini.
Moni meistä on varmaan kuullutkin tuosta kulttuurivallankumouksesta ja sen vaikutuksista; kirkkoja suljettiin ja Raamatut hävitettiin. Nykyisin kuulee vielä kuitenkin median kautta kirkkojen purkamisista ja Raamattujen polttamisista Kiinassa, mutta iskut ovat kohdentuneet rekisteröimättömiin seurakuntiin.
Itse olen iloinen, että nykyisin Raamattuja voi Kiinassa vapaasti levittää, kunhan on oltu lupa-asioissa yhteydessä valtion toimijoihin.

Seurakuntien varsinaisten palkattujen ja koulutettujen työntekijöiden määrä Kiinassa on hyvin alhainen, siitä huolimatta kirkkojen jäsenmäärä kasvaa, toisin kuin esimerkiksi meillä Suomessa, jossa kirkkoon kuuluu 69 % suomalaisista. Pipliaseurojen rooli on hyvin tärkeä raamattuopetuksessa ja muussa raamattutyössä. Suomen Pipliaseuran nykyinen vuosiaihe Raamattutyö Kiinassa on itselleni juuri senkin takia arvokas ja tärkeä asia, koska kohde on yksi kotiseurakuntani, Kokkolan suomalaisen seurakunnan lähetystyön nimikkokohteista.

Kiinalainen nainen kirkossa

Miten voin tukea Suomen Pipliaseuran työtä – mistä saan tietoa toiminnasta?

Pipliaseuran Raamattusunnuntaita vietetään 21. huhtikuuta. Kyseessä on pääsiäispäivä aiheella Kristus on ylösnoussut! Silloin kerätään jumalanpalveluksissa kolehti Suomen Pipliaseuran ulkomaantyölle.
Sinun on mahdollista liittyä myös Suomen Pipliaseuran jäseneksi. Helpoimmin se onnistuu täyttämällä sähköisen lomakkeen. Lähetyssopessa ja Kokkolan kirkon eteisessä on jaossa Piplia-lehteä, jonka takakannessa on myös liittymislomake. Jäsenenä olet oikeutettu saamaan Piplia-lehden kotiosoitteeseesi jäsenmaksun (30 euroa/vuosi) hinnalla neljä kertaa vuodessa.

Kuvat: Suomen Pipliaseura

 

Ei kommentteja "Kirkko kasvaa Kiinassa – Pipliaseurat menossa mukana"

Kommentoi "Kirkko kasvaa Kiinassa – Pipliaseurat menossa mukana"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset