20.12.2018 | Minna Varila

"Haluaisin tutustua vanhuksiin ja olla heille ystävänä. Googlen kautta, sieltä seurakunnan ystäväpalvelun kautta tätä asiaa tutkin ja päädyin vapaaehtoistyo.fi-sivulle" , kertoo Sarai Björkgård. Hän on tässä blogikirjoituksessa haastateltavana.

Kuka olet ja mistä tulet?
Sarai Björkgård, 26-vuotias nuori Kokkolasta.

Mitkä asiat ovat lähellä sydäntäsi?
Minulle tärkeimmät asia ovat ehdottomasti perhe ja ystävät. Pidän myös kovasti kotona puuhastelusta niin pihalla kuin ulkonakin, urheilusta, käsitöistä, ruuanlaitosta jne.

Millaisessa vapaaehtoistoiminnassa olet ollut mukana?
Olen osallistunut lähinnä seurakunnan ja harrastamieni urheilujoukkueiden järjestämiin vapaaehtoistoimintoihin.

Millainen vapaaehtoistoiminta sinua kiinnostaa?
Lasten ja vanhusten kanssa olisi ihana tehdä jotain. Nyt kun ei ole omia isovanhempia niin varsinkin vanhusten kanssa olisi mukava viettää aikaa.

Mitä koet voivasi antaa toiselle ihmiselle vapaaehtoisen kohtaamisen kautta ja mitä siitä saa itselle?
Koen, että varmasti itse saan toisen auttamisesta tässä enemmän. Eli siinä, että tutustuisin johonkin vanhukseen ja saisin ystävän joka rikastuttaisi elämääni. Uskon, että saisin tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin ja kuulla heidän tarinoitaan, sitä kautta myös saisin uutta näkökulmaa omaan elämääni. Mutta ehkä vähän tuota samaa voisin antaa toiselle, seuraa ja ystävän.

Tulisiko mielestäsi jokaisen auttaa toista?
Kyllä tulisi ja uskon, että varmasti jokainen omalla tavallaan auttaakin sen verran mitä aina joka elämäntilanteessa pystyykin. Pienet teot lähimmäiselle monesti on niitä arjen pieniä iloja puolin ja toisin.

Miten pieni asia jo voi olla auttamista?
Ei tule mieleen mitään niin pientä asiaa joka ei olisi auttamista. Kehumisella ja positiivisilla sanoilla voi antaa toiselle jo paljon, jotain mikä jää pitkäksi aikaa mieltä lämmittämään. Tai kahvipannun lataaminen valmiiksi, jos seuraavaa varten voi tehdä toisen hyvälle tuulelle. Pienet asiat ja teot pistää hyvän kiertämään ja saattaa aiheuttaa montakin hyvää ”isoa” asiaa.

Kuinka sinua itseäsi on elämäsi aikana autettu?
Perheeltä ja ystäviltä olen saanut paljon onnea ja korvaamatonta tukea monella eri tavalla. Varmasti löytyisi paljon tapoja, miten olen saanut apua. Näin yhtäkkiä on yllättävän vaikeaa antaa esimerkkejä ja toisaalta niitä tulee mieleen liikaakin.

Mikä sai sinut ottamaan yhteyttä vapaaehtoistyo.fi-sivun kautta juuri nyt?
Haluaisin tutustua vanhuksiin ja olla heille ystävänä. Googlen kautta, sieltä seurakunnan ystäväpalvelun kautta tätä asiaa tutkin ja päädyin vapaaehtoistyo.fi-sivulle. Miksi nyt, ehkä koska muuten elämä on tällä hetkellä vakiintuneempaa eikä ole muuttoja tiedossa ja muita asioita jotka veisivät itseltä voimia. Nyt tuntuu olevan sellainen hetki, että pystyy hyvin sitoutua johonkin ja paremmin myös olla vastaanottavainen uudelle vanhusystävälle.

Mitä odotat tulevalta joululta?
Jouluna haluan rauhoittua perheen ja läheisten kesken. Nauttia hyvästä ruuasta ja kauniista jouluisista kodeista, muidenkin hyvästä mielestä.

Elämäsi kolme tärkeintä sanaa?
Tämäkin on yllättävän vaikea kysymys. Sanoina tärkeitä ovat yksinkertaisesti kiitos, anteeksi ja erilaiset kehut. Kehumisella ja positiivisilla sanoilla voi antaa toiselle jo paljon, jotain mikä jää pitkäksi aikaa mieltä lämmittämään.

Miten valitsit tämän blogikuvan?
Mummu tykkäsi kutoa sukkia ja kutoi niitä paljon lahjoitukseksi ja meille perheenjäsenille myös vielä viimeiset viisi vuotta elämästään, vaikka olikin jo sokea. Eli puolitiessä olevat villasukat muistuttaa mummusta parhaiten.

Keskeneräiset villasukat. Kuva: Sarai Björkgård

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Hyvä muisto isovanhemmista innostaa toimintaan vanhusten parissa"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Hyvä muisto isovanhemmista innostaa toimintaan vanhusten parissa"