Vapaaehtoisena – Ihmisenä ihmiselle taustoihin katsomatta

13.12.2018 | Minna Varila

Tässä blogissa on haastateltavana Laura Karvonen, kokkolalaislähtöinen nuori nainen, joka etsi paikkaansa ihmisten auttamisessa vapaaehtoistyo.fi-sivun kautta juuri joulun alla.

Kuka olet ja mistä tulet?
Nimeni on Laura Karvonen. Olen 24-vuotias kokkolalaislähtöinen, nykyään hieman savolaistunut kuopiolainen. Ammatiltani olen lähihoitaja suun terveydenhoidon osaamisalalta ja työskentelen hammashoitajana.

Laura Karvonen ja Bruno-koira

Mitkä asiat ovat lähellä sydäntäsi?
Minulle tärkeitä asioita ovat ehdottomasti läheisten ja ystävien kanssa vietetty aika, tavoitteellinen urheilu fitnessin parissa sekä ranskanbulldoggimme Bruno. Välillä kun arki on hektistä, kohtaamiset rakkaiden kanssa antavat paljon voimaa.

Millaisessa vapaaehtoistoiminnassa olet ollut mukana?
Olen kulkenut äitini mukana vapaaehtoisena jo suhteellisen nuoresta asti. Olen ollut muun muassa järjestelyapuna muutamissa Pohjois-Suomen autismiyhdistyksen koulutuksissa sekä puhumassa omista kokemuksistani kehitysvammaisen sisarena. Luulen, että palo vapaaehtoisena toimimiseen onkin äidiltäni lähtöisin.

Millainen vapaaehtoistoiminta sinua kiinnostaa?
En osaa eritellä mitään tiettyä, eli toisin sanoen kaikenlainen jossa voin olla avuksi sitä tarvitsevalle. Itse uskon siihen, että kun antaa hyvää, todennäköisesti saa sitä myös takaisin jossain elämänvaiheessa.

Mitä koet voivasi antaa toiselle ihmiselle vapaaehtoisen kohtaamisen kautta?
Yllättävän paljon. Joskus jopa pelkkä toisen ihmisen läsnäolo ja kuuntelu voi antaa paljon sitä tarvitsevalle. Itselle pieneltä asialta tuntuva kohtaaminen voi olla vastapuolelle tärkeä, käänteentekevä tapahtuma. Mielestäni on tärkeää olla ihminen ihmiselle, olivatpa taustat mitkä tahansa.

Mitä mielestäsi vapaaehtoistoiminnasta saa itselle?
Erilaisia kohtaamisia, silmiä avartavia kokemuksia ja mahollisesti elämän mittaisia muistoja.

Tulisiko mielestäsi jokaisen auttaa toista?
Ehdottomasti! Teon ei tarvitse olla kooltaan suuri tai isoja ponnistuksia vaativa. Jokainen voi auttaa itselleen sopivalla tavalla ja omien voimavarojensa mukaan.

Miten pieni asia jo voi olla auttamista?
Niinkin yksinkertainen asia, kuin kuunteleminen ja keskustelu. Kuten edellä jo mainitsin, niin pelkällä omalla läsnäolollaan ja aidolla välittämisellä voi olla suuri merkitys jollekulle toiselle.

Kuinka sinua itseäsi on elämäsi aikana autettu?
Olen aina saanut tukea sitä tarvittuani. Varsinkin vanhempani ovat mahdollistaneet minulle monia asioita, muun muassa monipuoliset mahdollisuudet harrastaa. Ilman perhettäni olisi moni asia jäänyt kokematta, kiitos siis heille saamastani tuesta!
Lisäksi ystäviltäni saadusta tuesta läpi elämän olen äärimmäisen kiitollinen. Koskaan en ole ollut yksin murheideni kanssa, he ovat aina olleet vähintään puhelinsoiton päässä. Olen onnekkaassa asemassa, kun elämääni on siunautunut monta upeaa ihmistä.

Mikä sai sinut ottamaan yhteyttä vapaaehtoistyo.fi-sivun kautta juuri nyt?
Joulun lähestyessä mieleen tulevat ne asiat joista itse on elämässään erityisen kiitollinen. Minulle niitä ovat muun muassa aika läheisten kanssa ja mahdollisuus rauhoittua nauttimaan joulunpyhistä.
Olen ollut lähes koko elämäni ajan niin onnellisessa asemassa, etten ole joutunut jouluisin murehtimaan mistään tai olemaan yksin. Olen saanut nauttia lähimmäisteni seurasta ja rakkaudentäyteisestä joulunajasta. Nyt koen, että haluaisin viettää jouluni tekemällä hyvää ja omalla panoksellani mahdollisesti ilahduttaa jonkun toisen joulunaikaa.

Mitä odotat tulevalta joululta?
Onnellisia hetkiä ja uusia kokemuksia.

Elämäsi kolme tärkeintä sanaa?
Rakkaus, terveys ja onni.
Kiitos, että sain kunnian olla haastateltavana näin tärkeän asian tiimoilta! Toivottavasti kertomani innostaisi muitakin lähtemään vapaaehtoistoimintaan.

Vilkaisepa, löytyisikö vapaaehtoistyo.fi-sivustolta sopiva tehtävä sinullekin

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena – Ihmisenä ihmiselle taustoihin katsomatta"

Kommentoi "Vapaaehtoisena – Ihmisenä ihmiselle taustoihin katsomatta"