Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Tansania – Koko maailman kokoontumispaikka

21.3.2018 | Aune-Inkeri Björkström

Maailmanlähetyksen ja evankelioinnin konferenssi Arushassa edusti 80 prosenttia maailman kristityistä. Se on pirstaloituneelta kristikunnalta hieno saavutus.


Maailmanlähetyskonferenssin aiheena oli Hengessä eläen – kutsu muuttavaan opetuslapseuteen. Konferenssin järjesti Kirkkojen maailmanneuvoston yhteydessä toimiva Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissio (Commission on World Mission and Evangelism) ja se oli järjestyksessään neljästoista.
Tarjolla on paljon juhlavia muodollisuuksia, englantia monella aksentilla, paljon lyhenteitä ja monille yhteisiä muistoja aiemmista kokoontumisista. Koska kyse on teologisesta kokouksesta, kieli on usein mutkikasta myös sisällöltään. Mukana on kuulemma peräti 400 piispaa! Monenlaista kirkollista muotiakin näkyy, erityisesti pappien puvuissa. Nuoria on mukana runsaasti.

Mitä tuollaisessa tuhannen ihmisen konferenssissa sitten käytännössä tehtiin?

Rukoushetkille oli varattu aikaa joka aamu ja keskipäivällä. Kun tuhatpäinen joukko rukoilee lopuksi Isä meidän kukin omalla kielellään, tunne on huikea. Suomen kielellä rukous jäi tosin aina kesken, kun ”lyhyemmät” kielet olivat jo aikaa sitten ehtineet loppuun.
Yhteinen rukous on kuin sinetti sille, että kaikista kirkkokunta- ja kuppikuntaeroista huolimatta me kristityt palvelemme ja rukoilemme samaa Jumalaa ja olemme saman Jeesuksen opetuslapsia.

Raamattuopetuksia seurasi keskustelu pöytäkunnittain. ”Sekalainen seurakunta” toi esiin mielipiteiden ja painotusten kirjon, eikä mielipiteitä aina esitetty kovin säyseästi. Kyytiä sai niin raamatunselittäjä kuin kaikenlainen maailmassa esiintyvä vääryys. Kipinöintiä riittää silloinkin, kun rikas länsi ja pohjoinen ja kehittyvä etelä kohtaavat.
Tunsin entistä syvempää kiitollisuutta siitä että Suomi ei ole koskaan ollut siirtomaavalta; sitä painolastia meidän lähetystyöntekijämme eivät ole joutuneet kantamaan maailmalla. Kiitollinen olen myös tasa-arvosta, joka suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee. Nyt monien kehittyvien maiden naiset hakevat vimmatusti paikkaansa ja kyselevät oikeuksiensa ja tasa-arvon perään. Vahvoja naisia, vahvoja mielipiteitä. Siellä missä eletään ontuvasti toimivan yhteiskunnan keskellä, kirkon on luontevaa toimia esimerkiksi koulutuksen ja terveydenhuollon parissa, jotta ne olisivat tarjolla kaikille varallisuudesta riippumatta. Näin tapahtui aikoinaan myös Suomessa; meilläkin koulu- ja terveydenhoitojärjestelmä oli alun perin kirkon rakentama.

Täysistunnot käsittelivät kokouksen pääaiheita: Jeesuksen seuraamista, reuna-alueita ja syrjässä olevia ihmisryhmiä, lähetyskoulutusta sekä kristityn ristin kantamista. Esitelmän jälkeisen paneelikeskustelun puheenvuorot eri puolilta maapalloa täydensivät kokonaiskuvaa. Tässä jos missä on kirkollista biodiversiteettiä!
Konferenssin osana alkuperäiskansojen nuorilla kristityillä johtajilla on ollut oma kokoontumisensa. Pohjoismaista mukana oli saamelaisia ja inuiitteja.
Välähdys ahdingossa elävästä kristikunnan osasta saatiin, kun Syyrian kreikkalaisortodoksisen kirkon piispa kertoi maansa tilanteesta. Ääri-islamilaiset järjestöt tuhosivat kristillisiä kirkkoja ja laitoksia ja samalla kaikki liturgiset ja muut kirjat. Viiden vuoden maanpakolaisuuden jälkeen noin 200.000 kristittyä on palannut alueelle. Piispa korosti, miten tärkeää on, että kristityt jäävät kotiseudulleen, jotta kristinusko säilyy Lähi-idässä.

Työpajoja oli tarjolla yli 60, ja niihin ilmoittauduttiin etukäteen.
Olin mukana maahanmuutto- ja monikulttuurisuustyöpajassa. Siinä kuultiin sekä kokemuksia pakolaisia vastaanottaneista seurakunnista ja yhteisöistä että maahanmuuttajien kokemuksia kotoutumisesta.
Koskettava oli filippiiniläisten kristittyjen kuvaus siitä, miten he auttavat maanmiehiään, jotka ovat työperäisen maastamuuton takia levittäytyneet lukuisiin maihin; osa joutunut myös ihmiskaupan uhreiksi.
Muuttoliike ja pakolaisuus ovat kutistaneet maailmaa: Parikymmentä vuotta sitten länteen muuttanut irakilainen kristitty kertoi, ettei silloin lännessä edes tiedetty, missä Irak sijaitsee. 11.9.2001 muutti kaiken: uutisista ovat lännessä tulleet tutuiksi jopa Irakin yksittäiset kylät.

Käytä lahjojasi -työpajassa kerrottiin Madagaskarilla 2000-luvun alussa syntyneestä toimintatavasta (Use your talents). Ideana on, että seurakunta tai muu yhteisö ei odota passiivisena apua ulkomailta, vaan lähtee siitä mitä osaamista ja lahjoja yhteisössä on valmiiksi olemassa ja kehittää niitä. Tällainen omaehtoinen kehitysyhteistyö auttaa priorisoimaan seurakunnan tarpeet ja löytämään niihin ratkaisuja. Tukijoina saattaa olla myös ulkomaalaisia järjestöjä, mutta päätösvalta on yhteisöllä, josta myös toimijat tulevat.
Vastaavaa lahjojen ja osaamisen likoon laittamista, kokemusten jakamista ja vertaistukea voidaan hyödyntää missä tahansa seurakunnassa tai yhteisössä. Idea tulee lähelle meikäläistä vapaaehtoistyötä. Tällainen toimintatapa on kestävää kehitystä, koska se on yhteisön tarpeista nousevaa eikä kaadu jonkun ulkopuolisen toimijan poistumiseen alueelta. Se on keskinäistä oppimista ja kokemusten jakamista.
”Vapaaehtoistoiminta tarjoaa ratkaisun useimpiin inhimillisiin tarpeisiin, kysymyksiin ja haasteisiin. Miten saamme siitä kiinteän osan yhteiskuntaamme, yhteisöjämme ja seurakuntiamme?” työpajassa kysyttiin.
Tärkeänä nousi esille oikeanlainen nöyryys: Kaikki lahjamme ja kykymme ovat lahjaa Jumalalta. Ne tulee laittaa kiertoon, kaikkien yhteiseksi hyväksi, kuten Jeesus opettaa vertauksessaan palvelijoille uskotuista talenteista (Matteus 25:14-30).  Lue lisää Use your talents -toiminnasta

Raamatun kääntäminen ja levittäminen oli kolmannen työpajani aiheena. Maailmassa on edelleen 3773 kieltä, joilla ei ole yhtään Raamatun osaa; näiden kielten puhujia on 209 miljoonaa. Toisaalta englanniksi on olemassa satoja raamatunkäännöksiä. Kieliin lasketaan tilastossa mukaan myös viittomakielet ja pistekirjoitus.
Painetun Raamatun rinnalla kasvattavat nykyään suosiotaan erilaiset digi-Raamatut. Yllättäen paperinen ja digitaalinen Raamattu eivät ”syö” toisiaan, vaan pikemminkin innostavat toistensa pariin. Raamatun kääntäminen on pitkäjänteistä työtä; jos kaikki menee hyvin, Uuden testamentin kääntämiseen uudelle kielelle menee viitisen vuotta, Vanhan testamentin kääntämiseen kahdeksan.

Ekumeeninen konferenssi välttelee tulenarkoja aiheita, jotta konsensus säilyy. Kaipasin edes yhtä juutalaiskristittyä ääntä, mutta sitä ei kuulunut - ehkä siksi, että messiaanisilla juutalaisilla ei ole kirkkokuntia. Toisaalta heitä on mukana monissa asuinmaidensa kirkkokunnissa. Sen sijaan palestiinalaiskristittyjen tilanteesta oli konferenssissa työpajojakin.

Musiikkia konferenssissa oli runsaasti, ja se oli tasokasta ja afrikkalaisen omintakeista. Afrikka ja Tansania välittyivätkin konferenssiin nimenomaan musiikin kautta. Erityisen sykähdyttävää oli maasai-heimon kuorolaulu. Nuoret esittivät puhuttelevia draamoja.

Sunnuntaipäivä oli varattu seurakuntavierailuille. Jumalanpalveluksen jälkeen päädyimme vierailemaan Arushan-julistuksen museossa, jossa opas esitteli tansanialaista sosialismia asiaankuuluvalla hartaudella ja idealismilla. Arushan julistus vuonna 1967 teki hiljattain itsenäistyneestä Tansaniasta sosialistisen valtion. Pankit, suuret maatilat, vakuutusyhtiöt ja tuotantolaitokset kansallistettiin, koulutusta ja terveydenhoitoa parannettiin.
Itäeurooppalaisesta kommunismista tansanialainen versio poikkeaa ainakin siinä, että se ei ole ateistista. ”Maassa on vapaus palvella Jumalaa”, presidentti Nyerere julisti.
Nyky-Tansanian väestössä on sekä kristittyjä että muslimeja ja pienempien uskontokuntien edustajia, eikä valtio välitä pitää uskontokuntien kannattajamääristä tarkkaa tilastoa.

Kohtaamiset olivat lähetyskonferenssin suola. Koska konferenssikeskus sijaitsi melkein tunnin ajomatkan päässä hotellista, bussissa ehti päivittäin tutustua ja jutustella monen kanssa. Kuten kaikkialla maailmassa, Tansaniassakin taksinkuljettajat olivat oivallinen paikallistiedon lähde.
Myös ruokapöydässä oli mutkatonta istahtaa ventovieraan seuraan ja tehdä tuttavuutta. On silmiä avaavaa tajuta, miten erilaisissa olosuhteissa kristityt ja kirkot eri maissa toimivat. Erot avautuvat parhaiten juuri kahdenkeskisten keskustelujen kautta. Se antaa myös ymmärrystä sille, miksi sosiaaliset ja ekologiset kysymykset, rauha ja oikeudenmukaisuus ovat vahvasti agendalla konferenssissa.

Suomalaisia osanottajia konferenssissa oli lähes kolmisenkymmentä. Mukana oli luterilaisen ja ortodoksisen kirkon sekä lähetysjärjestöjen ja Suomen ekumeenisen neuvoston edustajia. Lauantaina lounastimme yhdessä, ja sen jälkeen otettiin yhteiskuva.

”Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.” Konferenssi oli järjestetty afrikkalaiseen tapaan, ilman stressiä. Ruoka loppui välillä, eikä se ollut aivan gourmet-laatua. Joku bongasi hotellihuoneesta ison russakan. Itse oireilin juhlapaikan ja hotellihuoneen pölyisen kokolattiamaton takia. Arvostin kuitenkin sitä, että myös me länsimaiset ”hyväosaiset” tyydyimme välillä alkeellisempiin oloihin – toiset vähän nuristen, toiset vaivattomammin.

Juuri Tansanian-matkan aikoihin käynnistyi kolmen Pohjanmaan maakunnan mediamissio, jonka teemana on Mahdollisuus Muutokseen. Kutsu Kristuksen seuraamiseen merkitsee muutosta, ja myös kristityn elämä on jatkuvaa muutoksessa elämistä tässä Jumalan luomassa, muuttuvassa maailmassa. Joskus muutos voi tuntua hallitsemattomalta, mutta kaikki on viime kädessä Hänen valppaan katseensa alla.
Kristitty saa vaeltaa turvassa ja täyttää oman paikkansa Jumalan suuressa suunnitelmassa. Paikka voi olla pieni tai suuri, näkyvä tai näkymätön – yhtä kaikki se on tärkeä.

Lähetyskonferenssi huipentui yhteiseen julkilausumaan. On upeaa, että monella tavoin jakautunut ja eripurainen kristikunta saa aikaiseksi tällaisen lausunnon, johon kaikki voivat yhtyä. Näin se kuuluu:


ARUSHAN KUTSU OPETUSLAPSEUTEEN

13.3.2018
Kirkkojen maailmanneuvosto
Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssi
Hengessä eläen: kutsu muuttavaan opetuslapseuteen

Kirkkojen maailmanneuvoston järjestämä Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssi järjestettiin Arushassa, Tansaniassa 8.-13.3.2018. Konferenssiin osallistui yli 1000 lähetyksessä ja evankelioimistyössä mukana olevaa osanottajaa. He edustivat eri kristillisiä perinteitä kaikkialta maailmasta.

Juhlimme ilolla sitä, että Jumalan Pyhän Henki on elämää antava liike ajassamme. Erityistä innostusta saimme afrikkalaisesta kontekstista ja hengellisyydestä. Raamattutyöskentelyn, rukouksen, jumalanpalveluselämän ja omien kertomusten jakamisen kautta rohkaistuimme Jumalan valtakunnan todistajina. Sen tehtävän olemme saaneet Herramme Jeesuksen Kristuksen elämän, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

Vaikka näimme toivon pilkahduksia, meidän on tiedostettava kuolemaa kylvävät voimat. Ne ravistavat maailmanjärjestystä ja aiheuttavat monille kärsimystä. Me havaitsemme vaurauden järkyttävän kasautumisen maailmanlaajan talousjärjestelmän johdosta. Se rikastuttaa harvoja ja köyhdyttää monia. Tässä on monien tämän hetken sotien, konfliktien, luonnonkatastrofien ja kärsimysten perussyy. Tiedostamme sen, että yhteiskunnan reuna-alueilla elävät ihmiset kantavat raskaimman taakan. Maailmanlaaja järjestys on tehnyt taloudellisista markkinoista yhdeksi aikamme epäjumalista. Se on vahvistanut valtaa ja syrjintää harjoittavia kulttuureita. Miljoonien ihmisten marginalisointi ja syrjäytyminen jatkuvat edelleen. Nämä ihmiset jäävät silloin olosuhteisiin, joissa he ovat alttiita haavoittumiselle ja hyväksikäytölle.

Nämä kysymykset eivät ole uusia vuonna 2018. Pyhä Henki jatkaa työtään ajassamme. Meidän kiireellisen vastauksemme tulee olla henkilökohtainen ja yhteisöllinen kääntymys sekä muuttuva ja muuttava opetuslapseus.

Opetuslapseus on sekä lahja että kutsu. Se kutsuu meitä olemaan aktiivisia Jumalan työtovereita maailman muuttamiseksi. Kirkon varhaiset teologit ovat käyttäneet käsitteitä ”theosis” tai jumalallistuminen. Siinä me jaamme Jumalan armon osallistumalla Jumalan lähetykseen. Opetuslapseuden matka johtaa meidät jakamaan ja elämään todeksi Jumalan rakkautta Jeesuksessa Kristuksessa. Se tapahtuu etsimällä oikeudenmukaisuutta ja rauhaa tavoilla, jotka ovat toisenlaisia kuin ne, mitä maailma tarjoaa (Joh 14.27). Siksi me vastaamme Jeesuksen kutsuun seurata häntä maailman reuna-alueilla. Teemme sen Jeesuksen Kristuksen opetuslapsina sekä yksilöinä että yhteisöinä.

Meidät on kutsuttu kasteen kautta muuttuvaan ja muuttavaan opetuslapseuteen, Kristus-keskeiseen elämäntapaan maailmassa, jossa monet ihmiset kohtaavat epätoivoa, torjuntaa, yksinäisyyttä ja arvottomuutta.

Meidät on kutsuttu palvelemaan yhtä kolmiyhteistä Jumalaa, Isää ja Poikaa ja Pyhää Henkeä, oikeudenmukaisuuden, rakkauden ja armon Jumalaa aikana, jolloin monet palvovat markkinajärjestelmän väärää jumalaa.

Meidät on kutsuttu julistamaan hyvää sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta, elämän täyteydestä, syntien tunnustamisesta sekä julistamaan anteeksiantoa ja lupausta iankaikkisesta elämästä. Tätä teemme sanoin ja teoin väkivaltaisessa maailmassa, jossa monia uhrataan kuoleman voimille ja jossa monet eivät ole vielä saaneet kuulla evankeliumia.

Meidät on kutsuttu sitoutumaan iloisin sydämin Pyhän Hengen työhön. Henki vahvistaa reuna-alueilla eläviä ihmisiä heidän oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon etsinnässään.

Meidät on kutsuttu erottamaan selkeästi Jumalan sana maailmassa, jossa välitetään monia vastakkaisia, valheellisia ja hämmentäviä viestejä.

Meidät on kutsuttu pitämään huolta Jumalan luomakunnasta ja osoittamaan solidaarisuutta niille maille, jotka kärsivät vakavasti ilmastonmuutoksesta. Tämän kärsimyksen aiheuttaa raaka ihmiskeskeinen ympäristön riisto, ahneus ja kaupallisuus.

Meidät on opetuslapsina kutsuttu olemaan oikeudenmukainen ja vastaanottava yhteisö. Me etsimme ykseyttä ekumeenisella matkallamme maailmassa, joka perustuu marginalisointiin ja ulkopuolelle jättämiseen.

Meidät on kutsuttu todistamaan uskollisesti Jumalan muuttavasta rakkaudesta. Käymme

vuoropuhelua muiden uskontojen edustajien kanssa, jossa uskonnollisten identiteettien politiikan välineenä aiheuttaa konflikteja.

Meidät on kutsuttu olemaan palvelevia johtajia ja osoittamaan Kristuksen tapaa maailmassa, joka antaa etusijan voimalle, vauraudelle ja rahan kulttuurille.

Meidät on kutsuttu murtamaan muureja ja etsimään oikeudenmukaisuutta yhdessä niiden ihmisten kanssa, joilta on viety heidän maansa ja asuinpaikkansa, kuten maahanmuuttajat, pakolaiset ja turvapaikanhakijat. Vastustamme uusien rintamien ja raja-aitojen luomista, koska ne erottavat ihmisiä toisistaan ja aiheuttavat kuolemaa.

Meidät on kutsuttu seuraamaan ristin tietä, joka haastaa elitismin, etuoikeutetun elämän sekä henkilökohtaisen ja rakenteellisten vallan.

Meidät on kutsuttu elämään ylösnousemuksen valossa, mikä tarjoaa toivon täyteisiä mahdollisuuksia muutokseen.

Tämä on kutsu muuttuvaan ja muuttavaan opetuslapseuteen.

Tähän kutsuun emme voi vastata omin voimin. Siksi tämä kutsu on lopulta kutsu rukoukseen:

Rakastava Jumala. Me kiitämme sinua elämän lahjasta kaikessa sen moninaisuudessa ja kauneudessa. Herra Jeesus Kristus, ristiinnaulittu ja ylösnoussut, me ylistämme sinua, koska tulit etsimään kadonneita, vapauttamaan vangittuja, parantamaan sairaita ja käännyttämään itsekeskeisiä. Pyhä Henki, me iloitsemme siitä, että hengität maailman elämässä ja tulet sydämiimme. Kun me elämme Hengessä, saamme myös vaeltaa Hengessä. Anna meille uskoa ja rohkeutta ottaa ristimme ja seurata Jeesusta, että tulisimme oikeudenmukaisuuden ja rauhan pyhiinvaeltajiksi omana aikanamme. Auta, että olisimme siunaukseksi kansallesi, varjelisimme luomakuntaa ja antaisimme kunnian sinun nimellesi. Tätä rukoilemme Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. Aamen.

 

Ei kommentteja "Tansania – Koko maailman kokoontumispaikka"

Kommentoi "Tansania – Koko maailman kokoontumispaikka"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset