Rohkea äiti – Vähän glamouria tännekin, kiitos

11.9.2017 | Anna-Riitta Sulander

Lukemattomat tyylikkäät blogit, viimeistellyt instagram-kuvat ja elämän mahtavauuta hehkuttavat facebook-päivitykset ruokkivat ihmisten kyltymätöntä täydellisyyden kaipuuta.

Täydelliseltä näyttäviä ”tavallisen ihmisen” koti-, asu- tai treenikuvia katsellessaan ihminen kokee samaan aikaan sekä ihastusta ja inspiraatiota että huonommuutta ja surkeutta.
”Miksei meidän koti näytä koskaan tuolta? Miks mulla ei ole koskaan aikaa laittautua tai pukeutua noin nätiksi? Miks tuon elämä on vaan ainaista tyylileikkiä, glamouria ja hehkutusta, ja mun elämän vaan ihan tavallista: sotkuinen keittiö, hoitamatta jäänyt iho, kulahtaneet treenivaatteet?”

Itse tykkään seurata blogeja. Erästäkin blogia olin seurannut jo vuosien ajan, kunnes yhtenä päivänä tuli mitta täyteen. Jos tavallisen voileivän syömisestä pitää maalata pilvilinnoja ja luoda glamouria sinne, missä sitä ei todellakaan ole, niin nyt saa riittää!
Alun perin tämä suosikkiblogini oli ikäiseni nuoren naisen avautumista elämästä, kirppislöydöistä, matkoista, treenaamisesta ja asukuvista. Vuosien ja kasvaneen suosion sekä aivan viimeistään blogi-ammattilaiseksi siirtymisen myötä sisältö muuttui persoonallisesta blogista ihan samanlaiseksi kuin kaikki muutkin laajemman suosion saaneet blogit. Elämä näyttäytyy liian täydellisenä. Kaikki on aina aivan liian hyvin. Kuvat ovat liian käsiteltyjä ja harkittuja. Sisältö on pilvilinnoja ja ruusuja. Glamouria maalataan sinne, missä sitä ei ole. Kosketuspinta meidän tavallisten ihmisten arkeen on menetetty.

Huomaan välillä ajattelevani tällaisista blogeista kahdenlaisia ajatuksia.
Ensinnäkin inspiroidun. Haluaisin sisustaa kotiamme nätimmin. Ostaa uusia, ajan trendien mukaisia huonekaluja ja esineitä. Haluaisin käyttää enemmän aikaa itseni kaunistamiseen. Kokeilla erilaisia asukokonaisuuksia ennen ulos lähtöä sen sijaan, että aina valitsisin sen saman vaateparin. Haluaisin saavuttaa edes hitusen siitä, mitä näen blogeissa ja kuvissa. Hitusen täydellisempää elämää, hitusen enemmän glamouria.
Toisaalta juuri ne samaiset blogit kuvineen ärsyttävät ja turhauttavat. Ei tuo voi olla kenenkään arkea. Ei kenenkään koti – varsinkaan jos puhutaan lapsiperheestä – voi koskaan olla noin siisti korkeintaan kuin 10 minuuttia. Ei kenelläkään voi olla joka päivä aikaa puunata itseään varpaista päähän asti ja ottaa läjäpäin asukuvia. Blogien epärealistisuus ärsyttää. Kaikki, mikä ei ole glamouria, on jätetty ulkopuolelle. Tai sitten on käynyt niin, että siitä voileivän syömisestä tehdään glamouria, mikä ei sekään tunnu järkevältä.
Suosittujen ja ammattimaisten blogien suosio piilee kai juuri siinä, että ne ruokkivat meidän täydellisyyden kaipuutamme, jotka elämme epätäydellistä elämää. Juuri siksi, että ne ovat niin täydellisiä ja ihanan inspiroivia, niitä on kiva lukea. Ne kuitenkin luovat ihmiseen helposti tarpeetonta tyytymättömyyttä ja alemmuudentunnetta. Sitä, että ihminen ei voi olla tyytyväinen siihen, mitä hänellä jo on tai millainen hän on.

Raamatun sanan viesti on juuri päinvastainen. Se kehottaa meitä tyytymään siihen, mitä meillä on. Tyytyväisyyden lisäksi Sana kehottaa meitä ennen kaikkea etsimään ensin Jumalan valtakuntaa ja vanhurskautta. Sen myötä Jumala on luvannut pitää huolta myös meidän ajallisista tarpeistamme.

Pipopäinen tyttöÄlkää olko vaelluksessanne ahneita; tyytykää siihen, mitä teillä on; sillä hän itse on sanonut: "En minä sinua hylkää enkä sinua jätä"; niin että me turvallisin mielin sanomme: "Herra on minun auttajani, en minä pelkää; mitä voi ihminen minulle tehdä?" (Hepr. 13:5-6)

Älkää korkeita mielitelkö, vaan tyytykää alhaisiin oloihin. (Room. 12:16)

Sentähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet? […] Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tahi: 'Mitä me juomme?' tahi: 'Millä me itsemme vaatetamme? Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan. Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan
. (Matt. 6:25-33)

Nämä raamatunkohdat kiinnittävät katseemme Jumalaan ja siihen, mitä hän on meille jo antanut ja tulee ajallansa antamaan. Kodin, vaatteet, ruokaa. Ehkä perheen, työn ja terveyttä.
Ajallisten tarpeidemme täyttyminen ei kuitenkaan tulisi olla elämässämme keskeisintä. Tärkeintä on meidän jokaisen henkilökohtainen suhde Jumalaan, usko Jeesuksen sovitustyöhön ja luottamus Pyhän Hengen läsnäoloon elämässämme. Tärkeintä on saada kasvaa Jeesuksen tuntemisessa ja Jumalan tahdon mukaisessa elämässä sekä oppia tyytymään siihen, mitä hän viisaudessaan meille antaa.

Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden kanssa. (1. Tim. 6:6)

Ei kommentteja "Rohkea äiti – Vähän glamouria tännekin, kiitos"

Kommentoi "Rohkea äiti – Vähän glamouria tännekin, kiitos"