Turun terrori-isku järkytti meitä kaikkia

22.8.2017 | Taina Lamminen

Turun terrori-isku on koskettanut meitä kaikkia, ketä lievemmin, ketä voimakkaammin. On normaalia kokea voimakkaitakin tunteita ja epäluonnollisilta tuntuvia reaktioita sekä itse tapahtuman yhteydessä että sen jälkeen.

Teon kohteeksi joutuneet, heidän lähipiirinsä, silminnäkijät ja uhreja auttaneet ovat kokeneet tilanteen varmasti voimakkaimmin, mutta myös me tiedotusvälineiden kautta tapahtumia aitiopaikalta seuranneet olemme omalla tavallamme henkisiä uhreja, joiden turvallisuuden tunnetta on järkytetty, ainakin väliaikaisesti. On hyvä tiedostaa, että oman elämän kriiseihin ja traumoihin liittyvät tunteet ja muistot voivat yllättäen tulla pintaan juuri silloin, kun jotain vakavaa sattuu toisaalla, vaikkei se koskisikaan itseä henkilökohtaisesti.

Ihmiset reagoivat eri tavoin. Toisen pysyessä rauhallisena ja kokiessa tapahtumat ikään kuin unenomaisina, toinen voi kokea pelkoa, järkytystä tai vihan tunteita. Tyypillisiä ruumiillisia reaktioita ovat vapina, pahoinvointi, sydämen hakkaaminen, vilutus ja hikoilu. Reaktiot eivät tule aina heti, vaan ehkä vasta tilanteen lauettua. Voimakkaasti järkyttyneen ahdistuneisuus, levottomuus tai muut reaktiot voivat kestää muutaman viikonkin univaikeuksineen, muisti- ja keskittymishäiriöineen. Nämä kaikki ovat normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen.

Mistä apua silloin, kun turvallisuuden tunne on järkkynyt?

Puhuminen läheisten ihmisten kanssa yleensä helpottaa. Kannattaa puhua ennen kaikkea omista tunteista ja ajatuksista, mitä onnettomuus on aiheuttanut, ei pelkästään tapahtuneista tosiasioista. Ei haittaa, vaikka puhuu samat asiat yhä uudelleen. Normaalien arkirutiinien säilyttäminen on hyväksi. Kotiaskareet, kaupassa käynti, harrastuksiin ja töihin meno auttavat saamaan elämästä taas otteen, joskin jaksaminen voi olla heikompaa. Itseä voi rauhoittaa liikkumalla luonnossa tai vaikkapa vain ajattelemalla oman elämän ”turvapaikkaa”, missä sielu voi levätä: merenrantaa, luontopolkua, musiikkikappaletta, laulun tai virren sanoja, lohduttavia sanoja tai tekstejä, Jumalan huolenpitoa...

Itselle voi myös puhua rauhoittavasti: ”se on ohi nyt, olen turvassa ja läheiseni ovat turvassa”. Itselle kannattaa antaa riittävästi aikaa toipua. Yleensä kuukausi on sellainen raja, että jos sen aikana oireet jatkuvat hyvin voimakkaina, on hyvä hakea apua terveydenhuollosta. Apua löytyy myös erilaisista auttavista puhelimista, esim. kirkon Palvelevasta puhelimesta (0400 22 11 80) ja Mielenterveysseuran kriisipuhelimesta.

Lapsen tukeminen

Erityisesti olisi tärkeää huomioida erityisryhmät: lapset, vanhukset, fyysisesti ja psyykkisesti sairaat sekä raskaana olevat. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpi on lapsen arjessa mukana olevien lähi-ihmisten rooli. Lapset eivät unohda järkyttäviä kokemuksia sillä, että niistä ei puhuta. Asian puheeksi ottaminen on aina aikuisen vastuulla. Selvitäkseen lapsi tarvitsee aikuisia, joiden kanssa hän voi turvallisesti käsitellä vaikeaa tapahtumaa. Siihen tarvitaan riittävästi aikaa. Lasta voi rohkaista ilmaisemaan tunteitaan esimerkiksi leikkimällä tai piirtämällä. Myös arkirutiinit luovat turvallisuutta. Aikuisen ei kannata liikaa peitellä omia tunteitaan, sillä lapsi vaistoaa epäaitouden. Lasta kannattaa suojata myös liialliselta median tietotulvalta ja asioiden raskailta yksityiskohdilta.

Voimme toimia rauhan puolesta yksin ja yhdessä miettimällä esimerkiksi, miten juuri minä voin omissa elämäntehtävissäni ja -piirissäni estää vihan valtaa? Pienistä puroista kasvaa valtameriä. Jos olen "vain" pieni puro, minunkin käytökselläni on silti merkitystä. Pienten alkujen päivää ei tule vähätellä. Turun hiippakunnan piispa Kari Mäkinen kirjoitti Turun tapahtumien johdosta: "Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta”. – Risto Rasan sanoin ”Niin kuin aalto uittaa aallon yli valtameren, niin selviydymme mekin toinen toisiamme tukien”.

Lisätietoa: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ei kommentteja "Turun terrori-isku järkytti meitä kaikkia"

Kommentoi "Turun terrori-isku järkytti meitä kaikkia"