Retki Kirkkopäiville ja Valtakunnallisille Lähetysjuhlille Turkuun

29.5.2017 | Sisko Sundbäck

Kokkolasta ja lähiseurakunnista tehtiin yhteinen bussiretki 19.-21.5. Turkuun Kirkkopäiville ja Valtakunnallisille Lähetysjuhlille. Juhlien yleisteemana oli Iloa, rakkautta, lempeä – ja Armoa! Päivät olivat osa Suomi 100 -juhlavuoden sekä reformaation merkkivuoden ohjelmaa.Tapahtumia järjestettiin Logomossa, kirkoissa ja toreilla.

Kirkkopäivät kokoaa yhteen eri tavoin uskovat ja ajattelevat: luottamushenkilöt, seurakuntien muut vastuunkantajat, kirkon työntekijät ja tavallisen seurakuntaväen ilman herätysliikerajoja. Retkeläisiä oli bussimatkalla 36. Yhteensä päiville osallistui 16 000 kävijää.

Suurin osa tilaisuuksista järjestettiin Logomossa, missä oli myös eri näytteilleasettajien pöytiä.

Näytteilleasettajia Logomossa

Merimieskirkon esittelypöydässä Kokkolan Merimieskirkon satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri työskenteli omalla vastuuvuorollaan.

Kokkolan Merimieskirkon satamakuraattori Anu-Marja Kangasvieri

Lähetysjuhlien avajaisten antia

Lähetysjuhlat on kirkon kansainvälisen toiminnan laajin vuotuinen kesäjuhla. Tänä vuonna juhlat olivat jo toukokuussa, ensimmäistä kertaa yhdessä Kirkkopäivien kanssa.
Perjantai-iltana Tulkoon tie -teemalla järjestetyissä lähetysjuhlien avajaisissa saimme seurata edesmenneen Ambomaan- lähetyssaarnaajan Frans Hannulan elämänvaiheita näyttelijä Hannu Pajusen tulkitsemina. Monologi kuultiin kaksiosaisena. Etenkin jälkimmäinen osio Lähetä minut puhutteli minua kovasti. Kertoja tulkitsi ikään kuin loppukaneettina, hieman humoristisestikin meidän ajatuksiamme lähtemisen vaikeudesta. Usein ajatellaan, että ”en minä”. Sanotaan Jumalalle, että lähetä vaikkapa tuo meidän seurakunnan kirkkoherra…

Mikael Agricolan patsas Turun tuomiokirkon vieressäLähetystyöntekijä Ammi Kallion puheenvuoro oli myös puhutteleva. Hän on työskennellyt lukutaitotyön asiantuntijana Etiopiassa vuosina 2011-2015. Hän osasi tuoda elävästi esiin, miten tärkeää on saada oppikirjoja omalla äidinkielellä (vaikkapa Etiopian vähemmistökielillä). Lukutaidon saavuttamisen kautta voidaan turvata Etiopian lapsille parempi tulevaisuus. Kallion tehtävinä olivat muun muassa alueen opettajien koulutus ja lukutaitotyö.

Martti Lutherin oppilas Mikael Agricola edisti lukutaitoa Suomessa kirjoittamalla ensimmäisen ABC-kirian. Agricolan patsas on Turun tuomiokirkon vieressä.

Namibiasta Syyriaan – Lähetysseura rauhaa rakentamassa

Lähetysseura on pitkään tehnyt työtä rauhan edistämiseksi konflikteissa. Mitä tästä on opittu? Namibiasta saapuneen sosiaalisen hyvinvoinnin ministeri Zephania Kameetan terveiset olivat erityisen kiinnostavia. Hän paneutui yksityiskohtaisesti muun muassa kolonialismiin sekä muihin Namibian valtion vaiheisiin ennen sen itsenäistymistä. Saimme hyvin konkreettisesti kuulla maanosan vaiheista rauhanponnisteluissa ja lopulta päämäärästä saavuttaa maan itsenäistyminen ja rauha. Namibia on Afrikassa edelläkävijänä rauhan asialla. Rauha ja sovinto tulivat selkeästi esiin Kameetan puheenvuorossa. Hän kertoi saapuneensa Lähetysjuhlille maansa presidentin Hage Geingobin valtuutuksella.
Tilaisuutta oli helppo seurata simultaanitulkkauksen avulla, vaikkakin Kameetan puheenvuoro oli englanniksi.

Osa kuvassa olevista nuorista esitti musiikkia kirkkopäivillä.

Nuoria

Bussimatkan tunnelmia

Oli upeaa, että ylipäätään saimme tehdä yhteisen bussimatkan. Matkaseurueeseemme kuului monta entistä oman seurakunnan ja naapuriseurakuntien nimikkolähettiä. Turussa lähetysjuhlilla tapasin muualta tulleita sekä nykyisiä että entisiä lähetystyöntekijöitä. Unohtumattomana kohtaamisena jäi mieleeni ruokailun yhteydessä tapaamani kirkon koordinaattorin tehtäviin Botswanaan lähtevä diplomi-insinööri Tiina Harju. Botswana on tullut itselleni tutuksi lähinnä serkkuni Toini Hihnalan kautta. Hän toimi lähetystyöntekijänä Ambomaalla ja Botswanassa kolmisenkymmentä vuotta 1960-luvulta aina 1990-luvun alkuun saakka.

Kesän saapuminen Turkuun puhutteli myös. Puihin puhjenneet lehdet ja vihreä nurmikko kukkivine kukkineen ja kirsikkapuineen olivat erinomaista herkkua näköhermoillemme.

Hyvinä matkaoppaina Turussa toimivat muun muassa siellä asustavat entiset kokkolalaiset Ulla Kuikka-Kangas ja miehensä Timo Kangas. Heiltä sai moneen asiaan pientä ”täsmäapua”, he auttoivat ”navigoinnissa” ja kertoivat paikallisbussien liikennöinnistä eri paikkoihin.

Tuomiokirkon lähellä Aurajoen varrella kirsikkapuut kukkivat.

Kirsikkapuut Turussa

Suvivirsikirkko juhlien huipentumana

Suvivirsikirkko tuomiokirkon torilla oli päivien huipentuma. Erityisesti puhutteli ulkomaantyöhön lähetettävien lähetystyöntekijöiden matkaansiunaaminen, olihan yksi heistä tullut tutuksi jo ruokailun yhteydessä. Messu oli kaikin tavoin onnistunut. Esirukouksen avustajina toimi kaikenikäisiä. Erityisen koskettavaa oli, kun pieni tyttönen kiitti rukouksessa kesästä ja ötököistä. Messussa laulettiin suvivirttä myös Turun murteella. Katolisen kirkon piispa Teemu Sippo saarnasi messussa. Hän kehotti rukoilemaan yhdessä, toinen toisemme puolesta ja toisten kristittyjen kirkkojen puolesta. Ekumenia tuli kaikin puolin esiin messussa.

Koen valtavaa kiitollisuutta, että sain osallistua tuhansien muiden kanssa tällaiseen hienoon juhlaan, joka yhdistää meitä kaikkia kristittyjä. Suuret kiitokset mukavasta, onnistuneesta matkasta saa myös bussinkuljettajamme Mikko Kallioinen sekä tyytyväinen, hymyssä suin yhteistä matkaa tehnyt juhlaväki.

Suvivirsikirkossa oli 80 pappia jakamassa ehtoollista. Teemu Sippo kävelee toiseksi takimmaisena.

Suvivirsikirkon pappeja Turun kirkkopäivillä

Suvivirsikirkko Turun kirkkopäivillä

Kuvat: Taina Lamminen

Ei kommentteja "Retki Kirkkopäiville ja Valtakunnallisille Lähetysjuhlille Turkuun"