Vapaaehtoisena - Rakkaudesta lähimmäiseen

23.11.2016 | Johanna Rönnkvist

Herra, kutsut työhösi, arjen tielle seuraasi toivon leipää leipomaan, palvelemaan lahjoillaan.
Diakonia on mielestäni kaunis sana. Se on kreikkaa ja tarkoittaa palvella. Ensimmäiset diakonit olivatkin ehtoollisella avustavia pöytäpalvelijoita.

Kirkkolain mukaan jokaisessa seurakunnassa tulee olla diakonian virka, johon valitulla tulee olla diakonin (sosionomi) tai diakonissan (sairaanhoitaja) koulutus. Diakonian virkaan vihitään, ja se koetaan kutsumuksena. Diakonia palvelutehtävänä on vielä virkaakin laajempi käsite ja kuuluu kaikille. Se on kuin asenne tai elämäntapa, joka parhaimmillaan läpäisee koko ajattelun.

Herra siunaa silloinkin, kun vaan äänin hiljaisin vastaanoton, kuuntelen, Mariana palvelen.
Miten sitä diakoniaa sitten tehdään, ja mitä se merkitsee käytännössä? Sanan kauneus on tässäkin tapauksessa sen sisäisessä merkityksessä. Diakonialla tarkoitetaan kristillisestä lähimmäisenrakkaudesta nousevaa palvelua, auttamista. Diakonian lähtökohta on Raamatussa Jeesuksen opetuksessa ja esimerkissä. Rakkauden kaksoiskäsky (Matteus 22:36-40) käskee meitä rakastamaan Jumalaa koko sydämestämme ja lähimmäistä kuin itseämme. Kultainen sääntö (Luukas 10:27) on eräänlainen kehotus myötätuntoon: kohtele lähimmäistäsi samoin, kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Nämä ohjeet ovat juurtuneet syvälle suomalaiseen kulttuuriin, niitä opetellaan jo hiekkalaatikolla.

Anna into tehtäviin, pieninkiin ja arkisiin, kumppanuuteen kasvata työssä toisten rinnalla.
Diakonian näkökulmasta ihmisiä ei luokitella uskonnon, ulkonäön, terveydentilan, taitojen tai menestyksen perusteella. Ihminen kohdataan sellaisenaan, Jumalan luomana, itsessään arvokkaana ja rakkaana lähimmäisenä. Laupias samarialainen oli Lähimmäinen (Luukas 10:25-37). Lähimmäinen pysähtyy ja kohtaa rohkeasti apua tarvitsevan ihmisen. Hän auttaa pyyteettömästi, ilman toiveita kiitoksesta, vastapalveluksesta tai huomiosta.

Väsyviä virkistä, yksin jääneet yllätä, ystävillä uusilla kirkkoasi vahvista.
Ihanteellisessa yhteiskunnassa ei ole yksinäisiä ihmisiä. Totta kuitenkin on, että tälläkin hetkellä moni tuntee olevansa yksin. Joku saattaa odottaa juuri sinua. Madalletaan yhdessä ihmisten välille muodostuneita kynnyksiä. Aloitetaan tehtävä omasta itsestämme, rohkaistaan mielemme ja kysytään aidosti, mitä toiselle ihmiselle kuuluu. Oikean lähimmäisen tavoin voimme pysähtyä, kuunnella, kulkea rinnalla kappaleen matkaa (tai kymmeniä vuosia, jos kohtaamisista muodostuu aito ystävyyssuhde).

Soikoon talkoovasara yhteisen työn kaikua, julistakoon palvellen saarna kätten taitojen.
Vapaaehtoistoiminnalla on monia motiiveja. Tavallisimpia ovat halu tehdä jotain hyvää, mielekästä ja tärkeää. Halua auttaa tai kuulua johonkin. Tunnettu tosiasia on, että antaessaan saa. Aika on arvokasta, ja oman ajan antaminen tärkeän asian hyväksi on vielä arvokkaampaa. Sanotaan, että siellä missä on ajatuksesi, siellä on sydämesi. Missä sinun sydämesi on?
Toivon, että tuleva joulu ja alkava vuosi tuo yhä enemmän aikaa ja uusia sydämiä mukaan ihmisten parissa tehtävään vapaaehtoistoimintaan. Uskon, että moni lähtisi mukaan, jos vain joku ymmärtäisi pyytää. Tässä siis pyyntö juuri sinulle: ota rohkeasti yhteyttä yksinäiseen setääsi tai siihen naapuriin, jonka lapset asuvat Etelä-Suomessa ja joka ei pääse yksin ulos. Pysähdy silloin, kun sinua tarvitaan. Kutsu viereisessä talossa asuvan yksinhuoltajaisän lapset leipomaan pullaa. Tee lumityöt iäkkään isoäitisi puolesta.

Kristus-ruumis rakentuu, uudistuen versoo puu, arjen armolahjoista kasvaa oksiin silmuja.
Meillä on seurakunnassa ja alueen yhdistyksissä ja järjestöissä monia tehtäviä, joihin toivotaan mukaan lisää vapaaehtoisia. Tietoa ajankohtaisista tehtävistä saat suoraan toiminnassa mukana olevilta ihmisiltä tai nettiosoitteesta vapaaehtoistyo.fi/kokkola. Haluaisitko tulla vaikka mukaan Vanhankaupungin joulumarkkinoille? Seurakunnan kojuun tarvitaan mukaan talkoolaisia myymään puuroa ja käsitöitä diakonian ja lähetyksen hyväksi. Ja ystävätoiminnassa on aina tilaa.

Lainaukset ovat "Talkoolaisen virrestä", jonka sanat ovat Jouko Ikolan. Se on virsikirjan lisävihkon virsi 963.

Uudet virret

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Rakkaudesta lähimmäiseen"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Rakkaudesta lähimmäiseen"