Vapaaehtoisena – Kaarlelan Tiekirkko-oppaana

12.8.2016 | Sisko Sundbäck

Mahtaakohan tänään tulla yhtään kävijää Tiekirkkoon? Jos joku tuleekin, niin osaankohan kertoa kirkosta mitään?

Tälläisin ajatuksin lähdin ensimmäisenä päivänä Tiekirkko-oppaaksi. Epäilykseni, että ketään ei tulisi, ei toteutunut. Päivä ehti kuitenkin jo iltapäivään, kun kirkkoon tuli tutustumaan Kokkolan lähiseudulta mieshenkilö mukanaan vieras ”Rapakon takaa” Amerikasta. Kävijöillä oli hieman kiire, mutta osasin kertoa kirkosta jotain oleellista, vieläpä englanniksikin – tosin minulla oli apuna Kaarlelan kirkon esite.

Mikä oli parasta Tiekirkossa? Kotimaa Oy ja Tiekirkot ovat järjestäneet kilpailun, jossa parhaat Tiekirkko-valokuvaotokset palkitaan.
Kysyn tuota samaa myös itseltäni; mikä oli parasta?

Parasta tiekirkossa ja siellä opastamisessa on mielestäni vuorovaikutus kävijöiden kanssa. Opas kertoo jotain oleellista  keskiaikaisesta 1460-luvun kirkosta. Kävijää kiinnostaa kirkossa useimmiten jokin tietty kohta. Kirkon asehuoneen kaksi suurta kivipaatta koetaan kiinnostavina, saarnastuolin on lahjoittanut ”joku ruotsalainen”…Opas kertoo, että asehuoneen kivipaasi on hautakivi ja eteisen kivipaasista toinen kuuluu kauppamies Johan Eriksson Prestille, toisesta ei ole tietoa. Saarnastuolin toi Ruotsista lahjaksi kirkkoherra Jacob Skepperus. Kirkon hienot alttarimaalaukset ja seitsemän kynttiläkruunua olivat myös erityisen kiinnostuksen kohteina.
Kirkkoon tutustujat ovat useimmiten kesälomalla, mieli on huoleton ja iloinen – saattaapa opas kuulla myös jonkin hauskan kesälomamuiston.

Kirkkoon tullaan tutustumaan etenkin ryhminä, mutta myös perheet ja yksittäiset kävijät ovat tavanomaisia. Usein tullaan tutustumaan omaan vanhaan vihkikirkkoon. Mukana on perheen lapsiakin. Esitellessäni kirkkoa olen antanut alakouluikäisille lapsille pienen tehtävän: he ovat saaneet itse löytää kirkon ulkoseinästä sivuoven yläpuolelta kansalaissodan aikaisen, venäläisen tykistön ampuman kranaatin, kotoisemmin tykinkuulan, kolon. Ja se onkin löytynyt aina.

On ollut myös mukavaa saada vaihtaa kokemuksia toisten Tiekirkko-oppaiden kanssa. Yleensä kaikki oppaat ovat olleet hyvin innostuneita.
Eräskin opas kertoi, että heitä oli kaksi opasta paikalla – toinen opas kertoi kirkosta toiselle ryhmälle englanniksi ja toinen opasti samanaikaisesti suomenkielistä ryhmää.
Eräs toinen opas jakoi kokemuksen: opastuksen näkövammaiselle. Oppaalla oli tosin jo aiempaa kokemusta työskentelystä näkö- ja kuulovammaisten parissa. Hän oli neuvokkaasti kertonut kirkon vanhoista esineistä ja antanut vierailijan samalla koskettelemalla tutustua niihin.
Onpa erään kolmannen oppaan asiantuntevaa toimintaa kiitelty myös paikallislehden tekstaripalstalla.

Tiekirkossa kävijä on voinut kirjoittaa nimensä kirkon takaosassa olevaan vieraskirjaan. Vierailijan ei ole tarvinnut lähteä kirkosta ”tyhjin käsin”. Mukaansa hän on saanut halutessaan mm. luontoaiheisen kirjanmerkin, jossa toivotetaan siunausta matkalle. Lisäksi jaettavana on ollut kortteja, joissa on painettuna siunausta matkalle pyytävä rukous. Eritoten lapsille on voitu jakaa kortteja, joissa lukee toivotus "Enkeleitä matkallesi".

Kaarlelan kirkko toimi tiekirkkona tänä kesänä 27.6.-12.8. Vierailijoita kävi miltei kaikkina aukiolopäivinä, toisinaan jopa kymmeniä, joskus vain muutama. Tehtäväänsä sitoutuneiden Ttiekirkko-oppaiden ansiosta upea keskiaikainen kirkko tuli tutuksi sadoille kävijöille.

Tämän blogikirjoituksen välityksellä haluan kiittää kaikkia Kaarlelan Tiekirkko-oppaita ja toivottaa hyvää alkanutta syksyä. Toivottavasti tavataan samoissa merkeissä taas ensi kesänä – uusiakin oppaita mahtuu mukaan.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena – Kaarlelan Tiekirkko-oppaana"

Kommentoi "Vapaaehtoisena – Kaarlelan Tiekirkko-oppaana"