Keskiaikapäivät 2016 - Elämä on draamaa

2.9.2016 | Martti T. Nykänen

Kokkolan Keskiaikapäivät ovat koko perheen yhteinen tapahtuma, jossa riittää ohjelmaa sekä perheen pienille että isommille.

Kirjoittaja Keskiaikapäivillä

Tämän vuoden Keskiaikapäivät 2.-3.9.2016 haluavat osoittaa kunnioitusta William Shakespearelle. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 400 vuotta hänen kuolemastaan.

Perjantai-iltana  Keskiaikapäivät alkavat Kauppatorilla. Rohan tallin ritarit johtavat kulkuetta tuttua reittiä katuja pitkin Purjeelle ja sieltä Chydeniuksen puistoon. Puistossa kuulemme joitakin Shakespearen sonetteja, seuraamme sirkusesitystä ja ehkä hieman itsekin tanssimme keskiaikaiseen malliin.

Koska elämä on aika ajoin suurempaa ja pienempää draamaa, lauantain ohjelma alkaa jo varhain.
Yli-Sokojan kivikirkko

Kokkolan suomalainen seurakunta ja Karleby svenska församling järjestävät kirkkovaelluksen. Se alkaa vaeltajien yhteisellä rukoushetkellä ja matkaan siunaamisella Yli-Sokojan kivikirkolla (kuvassa) aamukuudelta. Sieltä kirkkovaeltajat saapuvat Pimjalo gårdissa nautitun aamupalan voimin Kaarlelan kirkolle. Siellä he tervehtivät aamuvirkkua markkinaväkeä ja laulaen johdattavat kaikki aamurukoukseen (Laudes-rukoushetki) kirkkoon.
Kirkko on auki koko markkinoiden ajan rukousta, hiljentymistä, levähtämistä varten ja tietenkin katselua ja tutustumista varten.
Turnajaiset
Keskiaika-markkinat sisältävät paljon erilaista näkemistä, kuulemista ja kokemista (eli draamaa). Turnajaiset ovat ehkä näkyvin ohjelma. Rohan-tallin ritarit ja linnanneito esittävät meille kokkolalaisille jälleen jännittävän ja mieltä ja silmää hivelevän kokonaisuuden. Heidän opastuksellaan saa myös katsella hienosti puettuja ratsuja ja kuulla niistä lisää.
Oulun miekkailuseura järjestää kaksi historiallisen miekkailun näytöstä. Siinä isommat ja pienemmät miekkailun ystävät saavat nähdä ja kokea, miten keskiajan ritarit harjoittivat taitojaan.

Olisiko sitten jo ruokailun tai pienen kahvihetken aika? Seurakuntien emännät järjestävät maittavan keskiaika-aterian Kaarlelan seurakuntakodilla. Voi ateriamaksua vastaan maistella keskiajan ruokia ja makumaailmaa. Markkina-alueelta löytyy useita paikkoja, joissa kolottavaa kahvihammasta voi rauhoitella ja samalla nauttia pientä purtavaa.

Koko perheen voimin kannattaa osallistua Taito Keskipohjamaan eli Kankurin alueellaan järjestämiin tekemisen pajoihin. Niissä voi värkätä naamiota, valaa tinanappeja, painaa viirejä, tehdä keskiaikaisen naamion. Siellä voi myös harjoitella näytelmän valmistamista ja esittämistä nukketeatterissa.
K. H.Renlundin museon väki taas panostaa suosittuun lasten turnajaisiin. Radalla on monta eri pistettä, jossa pienet ritarin ja linnanneidon alut voivat vanhempiensa kannustamina yltää huippusuorituksiin.

Meille vähän varttuneimmille keskiaikaihmisille museo järjestää seminaarin. Seurakuntakodin Öja-auditorioon kokoontunut väki saa kuulla FT Tom Linkisen ja FD Mikko Kaukon esitelmät keskiajan teatterista ja yleiseurooppalaisesta kulttuurista myöhäiskeskiajan Naantalia peilinä käyttäen. Kolmas esitelmä pidetään Kaarlelan kirkossa. Kirkkomaalari Raul Pohjonen jatkaa viime vuonna suuren suosion saanutta esitelmäänsä kirkkotaiteesta keskiajalla. Kukin esitelmä kestää noin 45 minuuttia. Yleiskeskustelulle ja sinun kysymyksellesi on aina aikaa!

Karleby hembygdsförening järjestää syysmarkkinat Kotiseutumuseon ja Chydeniuksen pappilan alueella. Sieltä koko perhe voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä ruokapöytään tai kodin kaunistukseksi.
Markkinat päättyessä kannattaa siirtyä kirkkoon sellisti Markku Luolajan-Mikkolan gambakonserttiin. Siinä onkin oiva hetki levähtää ja rauhoittua ennen kotimatkaa.

Järjestävät toivovat, että kokkolalaiset käyttävät hyväkseen ilmaista linja-autokuljetusta Urheilutalolta markkinapaikalle ja takaisin. Näin vähennetään autojen parkkiongelmia. Ohjelmalehdykässä löytyy sitten myöhemmin tarkempi aikataulutus kuljetuksesta.

Nyt ei muuta kuin mukaan kokemaan, aistimaan ja elämään draamaa 2.-3. syyskuuta Kokkolan Keskiaikapäivillä!

Ei kommentteja "Keskiaikapäivät 2016 - Elämä on draamaa"

Kommentoi "Keskiaikapäivät 2016 - Elämä on draamaa"