Mobiilikäyttäjäkin tykkää uusista nettisivuista

8.6.2016 | Aune-Inkeri Björkström

Tervetuloa uusille nettisivuille! Onnea erityisesti sinulle, joka luet näitä älypuhelimella. Nyt skaalaus toimii, eikö totta?

Kotisivujen lyhyt historia

Nettisivut vuonna 2009
Kun Kokkolan seurakuntayhtymän laajeni 2009, kaikilla uusilla seurakunnilla ei ollut edes omia kotisivuja. Kuvassa Kokkolan suomalaisen seurakunnan sivusto.

Kälviän seurakunnan etusivu
Edelliset sivut julkaistiin 2010 eli kuusi vuotta sitten. Toki niitä on matkan varrella freesailtu pienin uudistuksin. Hyvin edelliset sivut ovat palvelleet, niitä kiiteltiin selkeydestä ja helposti hahmotettavasta sivurakenteesta. Kuvassa Kälviän seurakunnan etusivu.

Nettisivujen keskimääräinen elinkaari on kolme vuotta – sen jälkeen ne kaipaavat uudistamista. Kun aikaa oli kulunut tuplasti tuo kolme vuotta, oli korkea aika tehdä isompi remontti. Myös tekniikka oli ajanut vanhojen sivujen ohi. Käyttäjistä noin puolet käy sivuilla mobiililaitteella tai tabletilla – eikä vanha systeemi taipunut siihen.

Yhtymän viestintäyksikössä olemme uusia, raikkaita nettisivuja värkätessämme monta kertaa huokaisseet, että aika antiikkisilta nuo vanhat sivut niiden rinnalta näyttävätkin.

Uuden luominen on aina innostavaa, myös siksi että sitä tehdään tiimityönä. Nettisivuprojekti on ollut ennen muuta tiedottajamme Eveliina Palolan harteilla – kuten myös vuoden 2010 julkaistujen sivujen projekti. Kiitos hänelle urakasta! Nettisivut on tehty hyvässä yhteistyössä jyväskyläläisen Valu Digital Oy:n kanssa – kuten edellisetkin sivut.

Tuttua ja uutta ilmettä

Näillä uusilla sivustoilla niin seurakuntien kuin yhtymän etusivuilla on tuttuna elementtinä kompassilogo. Keväällä 2010 lanseeratut logot on hyväksi havaittu, ja ne ovat saaneet paljon kiitostakin omaperäisyydestään. Jokaisella logolla on oma tarinansa, se löytyy Viestintä-osiosta. Tässä esimerkkinä Kaustisen ja Ullavan seurakunnan logo.

Tuttua on myös värimaailma. Jokaisella seurakunnalla omat värinsä; samoja värejä muuten sovelletaan myös ilmoittelussa Kokkola-lehden seurakuntasivuilla.

Otsikkofonttina on käytetty kirkon omaa Martti-fonttia, joka lanseerattiin muutama vuosi sitten.

Yleisön pyynnöstä (tämäkin teksti on Martti-fonttia...)

Nettisivujen uudistusprojekti käynnistyi vuoden 2015 syksyllä käyttäjäkyselyllä. Siihen vastanneiden toiveita on nyt täytetty madollisuuksien mukaan. Vastaajat toivoivat muun muassa

- hyvää mobiiliversiota
- enemmän blogikirjoituksia
- lisää perussanomasta
- kauniita kuvia ja enemmän visuaalisuutta
- parempaa kuuluvuutta jumalanpalveluksille.

Niinpä
- nyt sivut skaalautuvat kauniisti laitteen mukaan
- blogistit ovat luvanneet kirjoittaa ahkerammin. Kaksikielinen blogi löytyy kaikilta etusivuilta.
- USKO-osiota on laajennettu. Mukana on myös vinkkejä siihen, miten tukea lapsen uskoa.
- kuvamaailmaa on uudistettu entistä raikkaammaksi
- uuden mediasoittimen ansiosta jumalanpalveluksia voi seurata entistä useampi. Jumalanpalvelus on kuultavissa suorana lähetyksenä niin Kokkolan, Kaustisen, Ullavan, Kälviän kuin Lohtajan kirkosta.

Myös sivujen rakenne, välilehdet ja moduulit on mietitty uudelleen:
- ASIOINTI-osioon on koottu seurakuntakohtaisesti muun muassa osoitteet, kirkkoherranviraston aukioloajat, ilmoittautumiset leireille ja esirukouspyynnöt. Palautelomakkeella voit lähettää seurakunnalle terveisesi.
- TYÖNTEKIJÄT-osiosta löytyvät työntekijöiden yhteystiedot
- Yhtymän alla on KIRKOT JA TILAT -välilehti, jonka alta löytyvät myös seurakuntien tilat, joita voi varata perhejuhliin tai kokouksiin.
- TAPAHTUMAKALENTERISTA voi tarkistaa tilaisuuksien alkamisajan. Systeemi on kätevä myös työntekijälle: Kun hän varaa varausohjelmistosta tilan vaikkapa raamattupiirille, hän voi samalla klikata sen nettikalenteriin yleisön nähtäville.
- TOIMINNAN alta löytyy viikkoilmoitus, joka on myös Kokkola-lehdessä, sekä toiminta ryhmiteltynä eri ikäryhmille.
- Etusivulta on linkki myös seurakunnan Facebook-sivuille.

Palaute on tervetullutta

Uudet sivut eivät ole koskaan ”valmiit”, vaan ne elävät ja kehittyvät jatkuvasti. Uusia sisältöjä luodaan päivittäin ja viikoittain.
Olemme kiitollisia kaikesta palautteesta, sillä se auttaa kehittämään niitä jatkossakin.
Toivottavasi viihdyt näillä sivustoilla!

Ei kommentteja "Mobiilikäyttäjäkin tykkää uusista nettisivuista"

Kommentoi "Mobiilikäyttäjäkin tykkää uusista nettisivuista"