Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

En ton, en enda ton

17.6.2016 | Kristina Klingenberg

Det finns paralleller i musik och natur. I sommar har jag ofta fastnat i detaljerna. Intresset har väckts av en liten kryddväxt eller ett oansenligt mönster i en sten.


 

Vinden har kanske spelat med stråna på ett fascinerande sätt för att inte tala om vågorna som slår mot stranden. Lite olika varje gång.

I lunchmusiken som inleddes med kantor Tuomos mångsidiga musicerande var det inte helheten som berörde utan det var fråga om toner, ibland en enda ton. Barytonhornets fylliga ton över kontrapunkten i basen, glänste och lyfte, kom och försvann. I pianospelet fanns också glimmer och skimmer trots att sångvalet i sig var främmande. Också i rösten fanns det toner och klang som tidvis berörde.
Ofta kan det för mig vara så att jag på grund av någon miss eller på grund av dåligt helhetsintryck missar tonen som vill nå mig. Det sjungs i en sång om tonen från himlen som nådde textförfattaren. Det är Göte Strandsjö som gjort texten om tonen till Amazing grace-melodin. Jag tycker om ljudbilden av den speciella tonen som når mänskan och också om orden i den fjärde versen, där det  sägs att änglarna bar ner den tonen från himlen.
Visst tycker jag om då helheten är bra! Men ibland är det en nåd att få uppleva den där enda tonen! Silverklara! Änglabudet.

I sommar ordnas mycket levande musik-tillfällen: lunchmusik varje onsdag i stadskyrkan, efter midsommar sommarmusik i sockenkyrkan under torsdagkvällarna, hemkonserter i månadsskiftet juni-juli, musik på Tankar, torgtillfällen, sångfestkonserterna inkommande veckoslut.
Du har inte suttit i onödan och lyssnat om du hör en ton, en enda ton... som änglarna bär till dig!

 

 

Ei kommentteja "En ton, en enda ton"

Kommentoi "En ton, en enda ton"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset