Psalmer

29.3.2016 | Kristina Klingenberg

Inför stilla veckan bjöd Mellersta Österbottens kammarorkester på en fin konsert på palmsöndagen med Jan Söderblom som dirigent och Jukka Perko som saxofonsolist. På programmet stod bland annat Psalmer för saxofon och orkester från Kaanaanmaa-skivan. I palmsöndagens programblad fanns texten som Jukka Perko skrev i samband med skivutgivningen och jag måste läsa två gånger: "Jag förstod inte då, att man inte behöver eller kan lära sig all musik genom övning, och att jag redan från barnsben hört och tagit till mig den vackraste av musik, nämligen psalmer."

Jukka Perko skriver jättefint om psalmer som en del av det urfinska i oss och om att vandra i traditionernas fotspår men också om att våga både modigt och ödmjukt lämna egna spår. Och visst lämnar han egna avtryck då han med sin saxofon drar oss in i psalmer som Uti din nåd, Min Gud på dig förtröstar jag, Lova Gud i himmelshöjd, Bred dina vida vingar, Vår Gud är oss en väldig borg. Arrangemangen för saxofon och orkester är gjorda av flera olika finska tonsättare. Intressanta och givande!

Vidare skriver Jukka Perko att han berättar sin historia genom att spela och märker samtidigt att det finns mera som sammanför mänskor än skiljer oss åt.
Jag är med i en kvinnogrupp där majoriteten är invandrare, och i den gruppen har man också utan min inverkan tagit till sig psalmer som en del av den finländska kulturen. Många bland kvinnorna har redan sina favoriter. Dit hör Lova Gud i himmelshöjd och Grip du mig helige Ande men också en karlebypsalm som bara finns på finska: pensionerad kyrkoherde Heikka Vaahtoniemis bönepsalm för våra hemförhållanden. När vi sjunger "emme riitele, turhaan kiistele" så ackompanjeras sången av glada skratt -  i kvinnornas öron låter bokstavskombinationerna lustiga men också innehållsmässigt är det en viktig bön om att vi inte skulle gräla så mycket i hemmen - det är en bön och en önskan som förenar.​

Till min psalmbakgrund, som också har med  mina förfädernas historia att göra, räknar jag också den period i livet då jag sjöng utan att alltid tänka på vad jag sjöng.  Till psalmtraditionen hörde musiken, ofta melodicentrerad, lugnet, friden men också styrkan och kraften då vi var många som sjöng.
På senare tid har texten och tilltalet fått större betydelse. Och i ärlighetens namn så har det blivit svårare att sjunga en del psalmer; texterna är inte alltid skrivna så att det är enkelt att ställa sig bakom orden. Jag orkar inte alltid leva mig in i de tidsepoker då texterna skrevs. En del texter kan vara väldigt ensidiga. Och ibland är det svårt att förstå varför någon skrev som den skrev. Men en medeltida psalm behöver inte vara något problem. De flesta riktigt gamla psalmtexterna har ofta fokus på det viktiga och det som gäller också för dagens mänska.

Det finns behov av förnyelse eller komplettering av den gemensamma allsångsboken som psalmboken de facto är. Till hösten kommer ett tillägg som innehåller närmare 150 psalmer - både nya och sådana som funnits med länge men inte tidigare varit med i psalmboken. Men annars är processerna med psalmböcker långsamma. Vilket kanske gör att vi har många psalmskatter bevarade. Och precis som saxofonisten Jukka Perko öste ur psalmskatten gör många finlandssvenska musiker också;  de spelar eller sjunger sin psalmhistoria.

Vet du förresten om att vi ännu år 2016 sjunger psalmer i skolorna? Att psalmer räknas som kulturarv? Att man också i Karleby har möjlighet att vara med i projektet PsalMedaljeSkoj som pågått sedan 2004? Det går ut på att man kan delta i pinsjakt dvs sjunga för brons, silver och guldnivå. För varje nivå finns 10 psalmer som man skall kunna och två av dem utantill. Hela klassen gör provet tillsammans.

Jag är lika glad varje gång då någon lärare meddelar att nu börjar vi vara klara för bronsjakt! I början av maj har 35 elever i Kyrkbackens skola bokat tid för att sjunga för bronspins. Vi är en liten jury som lyssnar. Och som hejar!

Ei kommentteja "Psalmer"

Kommentoi "Psalmer"