Vapaaehtoisena - Erilaisina

17.3.2016 | Minna Varila

Seurakunnassamme oli tällä viikolla työelämään tutustumisviikolla kahdeksasluokkalainen Taru Virkkala. Olemme koko viikon keskustelleet ihmisten erilaisuudesta ja siitä, kuinka omilla valinnoillaan voimme tukea toisten elämää... tai murjoa sitä. Päätin haastatella Tarua hänen omasta elämästään ja ajatuksistaan.

Miksi sinua kiinnosti tulla seurakuntaan vapaaehtoiseksi työelämään tutustumisviikolle?
- On sellaisia työntekijöitä, jotka on mulle entuudestaan tuttuja. Minua kiinnostaa olla ihmisten kanssa enemmän kuin tehdä vaan paperihommia. Halusin tehdä tet-viikon nuorisotyöntekijän kanssa, koska hänen työnsä on auttamista, josta olen itsekin saanut osani.

Millaisia asioita arvostat ihmisessä?
- Kärsivällisyyttä ja kunnioitusta. Sitä, että ihminen arvostaa toisen ihmisen omaa tilaa. Ja sitä, ettei kysy tyhmiä asioita, jos toinen on esim. jotekin normaalista poikkeavan näköinen. Avarakatseisuutta. Arvostan sitä, jos joku ymmärtää kaikkien olevan yhtä arvokkaita, ei esimerkiksi katso nokka pystyssä kaupan kassaa ja lähde kiittämättä.

Mitä on lähimmäisen rakkaus?
- Sitä, että välittää toisesta ja on aina valmis kuuntelemaan ja auttamaan. Pitää huolta toisesta. Ystävät tietenkin kuuluvat tähän ja oma perhe ja mahdollinen oma kumppani. Mutta on siinä sekin, että osalla ei edes ole perhettä jota rakastaa tai joka rakastaa. Silloin niistä lähimmistä ihmisistä tulee tavallaan perhe. Ei tarvitse olla samaa verta, että voi olla perheenjäsen jollekin.

Millaisia ovat Tarun hyvät puolet, ja mitä haluaisit vielä oppia?
- Katson maailmaa mahdollisimman monesta eri näkökulmasta, eli olen avarakatseinen. Haluan auttaa ihmisiä parhaan mukaan, jos joku tuntuu tarvitsevan apua. Pelkään sosiaalisia tilanteita, joissa pitää olla ihmisten edessä esillä. Olis hyvä, että oppisi puhumaan ihmisten edessä. En änkyttäisi tai muuta. Oman ikäisten kanssa on vaikea olla esimerkiksi ohjaustehtävässä, koska ei tunnu olevan auktoriteettia. Mutta pienten lasten kanssa se on helpompaa.

Oletko miettinyt, miksi olet saanut syntyä juuri tuollaiseksi ja mikä on tehtäväsi elämässä?

- En mieti asioita ihan noin, ajattelen että ihminen syntyy, elää ja kuolee. Ja jättää jonkin merkin itsestään tai on jättämättä. Haluaisin tietenkin jättää jonkin merkin jälkeeni - positiivisen sellaisen. Jos minulla olisi valta muuttaa jokin asia maailmassa kokonaan, muuttaisin sen, että ihmiset oppisivat, että kaikki ovat saman arvoisia. Koska siinä samalla oppisi arvostamaan itseään kuten toisiakin, mutta ei ajattelisi olevansa itse yhtään parempi tai huonompi. Läheisimmät ihmiset olisivat edelleen ne henkilökohtaisesti tärkeimmät itselle, mutta yleisesti ottaen jokainen lähtee samalta viivalta.

Raamattu kertoo Jumalan luoneen ihmisen kauttaaltaan. Mitä se ajatus sinussa herättää?
- Joskus saatan miettiä, että tällaiseksiko Jumala on minut luonut. Välillä taas ajattelen, että kukin valitsee oman tiensä. Ajattelen, että me ollaan tähän jostain tultu ja ehkä joku haluaa meidän olevan tällaisia tai sitten ei. Jos joku suurempi voima haluaa minun olevan tällainen niin kyllä se mulle käy. Kunhan mä saan itse tehdä valinnat elämässäni.

Mitä on vapaaehtoisuus sinun mielestäsi?
- Sitä, että tekee itse valinnan jonkin asian suhteen. Valinnan tekeminen ei välttämättä ole vapaaehtoista, mutta valinta itse on vapaasti päätetty. Jos sulla on vaikka kolme vaihtoehtoa: työpaikka 1, työpaikka 2 ja työttömyys, niin sun pitää jokin niistä valita, mutta saat itse päättää mikä se on.

Toiset ihmiset valitsevat toisten auttamisen ja toiset eivät. Mitä ajatuksia tämä herättää?
- On tosi hyvä, että ihmiset valitsevat auttamisen. Jos joku ei halua sitä valita mutta ei sillä asenteellaan kuitenkaan tee pahaa tai alista, niin se on ihmisen ihan oma päätös. Jos itse tekisin vapaaehtoistyötä, haluaisin auttaa toisia jaksamaan
henkisesti. Jos vaikka vanhempi ihminen on ihan yksin eikä ole ystäviä, niin voisin käydä kylässä, jos sillä tulee hyvä mieli siitä.

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Erilaisina"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Erilaisina"