Historialliset urut - Normann-urkujen nimikkopillikampanja

25.2.2016 | Ritva Göös

Kokkolassa on aikoinaan tehty mielenkiintoisia ratkaisuja kun on huomattu, että kirkkoon tarvitaan urut. 1600-luvun lopulla porvarit päättivät hankkia urut ja lahjoittivat varat urkuja varten.

Nämä Suomen vanhimmat soittokunnossa olevat urut ovat nykyään Munsalan kirkossa. Sinne ne myytiin 1800-luvun lopulla uusien Walcker-urkujen tieltä, jotka nekin odottavat restauraatiota Katariinan kalmiston varastoissa. Silloin kaksisormioiset urut oli vain Turussa ja Kokkolassa.

Vielä 1870-vuosikymmenellä seurakunnatkin saivat tuloja viinanpoltosta. Tämä toiminta lopetetiin valtion toimesta ja seurakunnat muiden mukana saivat korvauksia menetetystä tulonhankkimisesta. Kokkolassa päätettiin näillä rahoilla hankkia urut; kahden vuoden välein rakennettiin sekä Kaarlelan että Kokkolan kirkkoihin urut juuri näillä rahoilla.

Vuonna 1879 virolainen Gustav Normann rakensi 16-äänikertaiset urut Kaarlelan kirkkoon, ja sieltä ne purettiin uusien tanskalaisten urkujen tieltä 1958. Silloinen kanttori Hemming Carlson päätti säilyttää urut ja ne pakattiin odottamaan uutta elämää Kirkonmäen viljamakasiineihin.

Sieltä me 2000-luvun kanttorit nostimme ne esiin arvioitaviksi. Urkuasiantuntijat totesivat, että urut ovat säilyneet erittäin hyvin ja melkein kaikki pillit ovat tallella. Joitakin julkisivun puuosia joudutaan rakentamaan uudestaan ja kuluneimpia osia uusitaan. Julkisivun kultaukset teetetään myös Virossa.

Virolainen urkurakentaja Olev Kents ja suomalainen urkurakentaja Martti Porthan eivät ole ensimmäistä kertaa restauroimassa vastaavanlaisia urkuja. Meillä on ollut onni saada työtä tekemään henkilöt, jotka tuntevat Normann-urkujen rakenteet ja soinnilliset ominaisuudet kuin omat taskunsa.

Urkujen restauraation hinta on noin 200 000 euroa. Nyt olemme varainkeruussa siinä vaiheessa, että summasta puuttuu noin 32 000 euroa. Varoja on kerätty avustuksin ja konsertein. Tässä loppuvaiheessa haluaisimme antaa historian toistaa itseään ja lähestymme kokkolaisia yrittäjiä lahjoitusvarojen toivossa. Aivan samoin kuin 1600-luvun lopun porvarit lahjoittivat varat urkuja varten.

Normann-urkujen on tarkoitus valmistua maaliskuussa 2017. Marian kappelissa urut ovat kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Kappelissa tullaan järjestämään myös konsertteja, ja lisäksi nuoret urkujensoiton opiskelijat saavat harjoitusaikaa kappelista.

Ei kommentteja "Historialliset urut - Normann-urkujen nimikkopillikampanja"

Kommentoi "Historialliset urut - Normann-urkujen nimikkopillikampanja"