Keskiaikapäivät 2017

Keskiaikapäivät keskustan Chydenius-puistossa ja Kaarlelan kirkonmäellä

Kokkolan VII keskiaikapäiviä vietetään perjantaina ja lauantaina 1.-2. syyskuuta 2017. Tapahtuman teemana on reformaatio.

Keskiaikapäivät

Kokkolan keskiaikapäiviä on järjestetty vuodesta 2011. Tänä vuonna päivien teema on reformaatio. Reformaation alkuhetkenä pidetään lokakuun 31. päivää 1517. Silloin Martti Luther julkaisi 95 teesiänsä anekauppaa vastaan.

Kokkolan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta ovat olleet mukana Keskiaikapäivien järjestämisessä alusta lähtien yhdessä K. H. Renlundin museon, Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaan, kaupungin kulttuuripalvelujen, Karleby hembygsföreningin ja monien muiden järjestäjien kanssa.

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2011 keskiössä oli Kaarlelan kirkko, jonka rakennusvuotena pidetään vuotta 1511. Tänä vuonna mietitään, mitä reformaatio merkitsi kirkolle ja mitä se on vaikuttanut uskonkäsityksiimme, kulttuuriimme ja yhteiskuntaamme. Se, että kirjoitan tätä omalla äidinkielelläni ja sinä luet ja ymmärrät tätä, on itse asiassa reformaation vaikutusta!
Seurakunta on monella tavalla mukana myös tämän vuoden Keskiaika-päivillä.

KeskiaikapäivätPerjantaina 1.9. keskipäivien avaus tapahtuu Rohan Tallin ritarien johdolla, jotka johdattavat kulkueen Kauppatorilta Chydeniuksen puistoon. Siellä vietetään yhdessä noin tunnin mittainen ohjelmallinen hetki musiikin, runojen ja muun ohjelman parissa.

Opetusravintola Kokkolinnassa järjestetään perjantai-iltana Keskiaikaiset pidot, jotka hivelevät makuhermoja. Tiedustelut, hinnasto ja pöytävaraukset ma-pe klo 9-15 numerosta 040 8085 557.

Pyhiinvaellus kivikirkolta kivikirkolle

Lauantain keskiaikapäivä alkaa jo varhain. Pyhiinvaellus Yli-Sokojan kivikirkolta Kaarlelan kirkolle alkaa klo 6 pienellä kivikirkolla pidettävällä matkaan siunaamisella. Sitten yhteinen vaellus alkaa ja vaeltajat poikkeavat aamupalalle Pimjalo gårdeniin matkan puolivälissä. Kun vaeltajat saapuvat Kirkonmäelle, heitä kutsutaan yhteiseen rukoushetkeen kirkkoon. Turnajaiskentällä kaikki pyhiinvaeltajat saavat myös todistuksen tekemästään matkasta. Tule tekemään tällaista matkaa!

Bussikuljetus Kaarlelan kirkolta Yli-Sokojan kivikirkolle lähtee klo 5.30, eli ei tarvitse miettiä, miten pääsee Yli-Sokojalle. Tätä kuljetusta ja aamupalaa varten tulee ilmoittautua ennakkoon viimeistään keskiviikkona 30.8. joko seurakuntayhtymän neuvontaan joko sähköpostilla kokkola (at) evl.fi tai puhelimitse numeroon 06 8296 111.

Kaarlelan kirkossa vietetään hartaushetki yhdessä klo 9.45. Siinä reformaation ajatukset tulevat esille virsien, rukousten ja raamatun-selityksen myötä. Kirkko on auki koko tapahtuman ajan myös itsenäistä hartautta ja tutustumista varten. Aivan hyvin voit itse myös kajauttaa kirkossa jonkin Lutherin virren!

Kirkon eteisen tauluun voit kiinnittää myös oman teesisi. Kynää ja paperia löydät siitä läheltä. Teesien otsikko on Yhdessä – Armo on sitä, ettei jää yksin. Otsikko yhdistää reformaation merkkivuoden ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien teemat. Mitä siis tämän päivän teesissä pitäisi sanoa? Mihin pitäisi tarttua? Mitä pitäisi muuttaa? Nyt ei muuta kuin miettimään ja kirjoittamaan! Anna sanan säilän heilua!

KeskiaikapäivätAreenalla vietetään kahdesti turnajaisia, joissa Rohan Tallin ritarit mittelevät voimiaan. Siellä on myös miekkailunäytös pariinkin kertaan. K. H. Renlundin museon väki järjestää lapsille oman turnajaisradan, jossa he saavat turvallisesti koetella ritarin- ja prinsessantaitojaan. Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaa järjestää jälleen lapsiperheille mukavaa, kädentaitoja kohentavaa yhteistä tekemistä. Keski-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset pitävät kahvilaa, jossa voi pitää pienen tauon kahvi- tai mehukupin ja leivonnaisen kera. Keskiaikaiset myyjäiset sekä syysmarkkinat (Höstmarknaden) tarjoavat mahdollisuuksia sekä hyviin ostoksiin että makuelämyksiin.

Kaaliohrapataa, savumuikkuja, naurista, kanaa...

Seurakuntakodin emäntä Anna Kinnunen apureineen loihtii jälleen keskiaikaisen ruokailun klo 11-14. Hyvän ja monipuolisen aterian yhteydessä voit myös kuunnella 1500-luvun musiikkia. 15 euron hintainen ateria sisältää juuresten kera haudutettua kanaa, kaaliohrapataa, naurista, savumuikkuja, marinoituja kasviksia ja paljon, paljon muuta. Ei muuta kuin syömään!

Museon järjestämässä seminaarissa pureudutaan reformaatioon vaikutuksiin kirkkohistorian, yhteiskunnan ja kirkkokruunun kautta. Luennoitsijana toimivat Jussi Hanska, Marja-Kaisa Heikkinen ja Raul Pohjonen. Seminaari järjestetään klo 12–15: kahta ensin mainittua luennoitsijaa kuullaan seurakuntakodin Öja-auditoriossa ja viimeksi mainittua Kaarlelan kirkossa.

Vaikka markkinatouhu päättyy klo 16, kannattaa vielä tulla mukaan klo 18 Kaarlelan kirkossa pidettävään iltamessuun. Messu toteutetaan Mikael Agricolan messujärjestyksen mukaan. Laulut, tekstit ja jopa istumajärjestys seuraavat sen ajan tapaa.

Lauantaina on markkina-ajan ilmainen nonstop-bussikuljetus Urheilutalolta Kirkonmäelle ja takaisin. Reitti tarkemmin ohjelmalehtisessä ja lehdessä.

Tämän vuoden erikoisvieraisiin Kokkolan keskiaikapäivillä kuuluvat Martti Luther ynnä vaimonsa Katarina von Bora, naapurin mies Fritz ja anesaarnaaja Johannes. Katsopa tarkkaan, missä heidät tapaat!

Keskiaikapäivät