Yöpakkaset viivästyttäneet hautausmaiden kesävesien aukaisua

Julkaistu: 10.05.2019

Lohtajan hautausamaalla kesävesi saatiin auki perjantaina 10. toukokuuta.Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien hautausmailla kesävesiä on alettu hiljalleen aukaista talvikauden jälkeen. Tänä vuonna takatalvi, yöpakkaset ja routa ovat viivyttäneet kesävesien aukaisua.
Kesävesitilanne yhtymän seurakuntien hautausmailla on hyvin erilainen. Esimerkiksi Kaustisella kasteluvettä on saatavilla ympäri vuoden huoltorakennuksen seinästä, omiin kannuihin. Toisaalta Kälviän hautausmaalla savimaassa viipyvä routa viivästyttää kesävesien avaamista.

Kanta-Kokkolan hautausmaista kesävesi on avattu tänään perjantaina 10.5. Annan hautausmaalla.
Marian hautausmaan kesävesihanat ovat auki toistaiseksi mahdollisen routavaurion löytymiseksi. Hautausmaan vesisaavit pyritään täyttämään kasteluveden turvaamiseksi.
Kevätaikaan siirtyminen näkyy Marian hautausmaalla myös siinä, että kastelukannuja on tuotu kävijöiden käyttöön.
Elisabethin hautausmaalla kesävesi saadaan avattua ensi viikolla, viikon 20 alkupuolella.

Kaustisen kirkkomaalla Perhonjoesta pumpattava kesävesi on saatu nostettua hautausmaan kastelualtaisiin ennen vappua, tänä vuonna hieman myöhemmin.
Kaustisella Holminiemen hautausmaalla oleva venttiilirikko estää kesäveden aukaisun. Toistaiseksi Holminiemen hautausmaalle tuodaan kasteluvettä Kirkkomaalta.

Ullavassa kesävettä ei ole vielä avattu yöpakkasten vuoksi, mutta hautausmaan huoltorakennuksen seinustalla olevasta vesisäiliöstä voi ottaa kasteluvettä.
Viikolla 20 on tarkoitus avata hautausmaiden kesävesi sekä Ullavassa että Kälviällä.

Lohtajan hautausmaalla kesävesi on aukaistu perjantaina 10. toukokuuta ja myös kastelukannut on tuotu hautausmaalle.

Omaisia ja hautojen hoitajia pyydetään siivoamaan talvikukat, kuten kanervat ja hautakummuilla olevat kukkalaitteet kesäkukkaistutusten tieltä pois. Hautausmaahenkilökunta huomauttaaa myös hautalyhtyjen ja niiden telineiden keräämisestä pois haudoilta, sillä ne ovat alttiita rikkoutumiselle hautakivien reunojen siistimistöissä.